cultura

CULTURA

La Pobla de Segur baixa les primeres falles patrimoni de la humanitat

La declaració per part de la Unesco fa que el nombre de participants pràcticament es dobli i que incorpori una vintena de fallaires veterans

La Pobla de Segur, al Pallars Jussà, va donar divendres a la nit el tret de sortida a la temporada de falles en erigir-se en la primera població de tot el Pirineu de Lleida que celebra aquesta festa sent ja patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco. En tractar-se d'una edició especial, va portar molts pobletans a voler participar-hi, i el nombre de fallaires es va incrementar considerablement en relació amb anys anterior, ja que va arribar a 150, pràcticament el doble. La festa de la Pobla ha incorporat, per primer cop des de fa anys, una vintena de veterans fallaires com a reconeixement a tots aquells que van recuperar la festa fa dècades.

Pel que fa al reconeixement de la Unesco, diuen que la festa es continuarà fent com sempre s'ha fet i el que sí que els ha aportat és un reconeixement a la feina feta durant moltes generacions. Per tots ells, diuen que tenen l'obligació de fer-la perdurar en el temps. Els fallaires veterans van presidir la marxa de falles a la Pobla i unes 170 parelles van recórrer els carrers amb la falla encesa a l'espatlla fins a la plaça del poble, on la van deixar caure a la foguera.

En altres localitats, com el cas d'Alins, el dia de la revetlla de Sant Joan baixaran uns quaranta experts fallaires i es posaran a la venda (5 euros la unitat) 220 falles per als visitants que vulguin viure des de dins aquesta experiència. A Andorra uns 200 fallaires participaran de la festa i a Isil la baixada està restringida a una seixantena, per la dificultat del camí. Alins és l'únic poble fallaire que ofereix la possibilitat de baixar una falla a tothom que ho desitgi, fins a un màxim de 220, que són les que han fet aquest any.

Previsors

Davant l'expectativa que hi hagi molts forasters que vulguin assistir a la festa, algunes associacions com la d'Alins o la de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) han reservat més espai d'aparcament. En altres casos, com a Isil, a més han preparat un pla d'evacuació per seguretat.

Ahir, a Durro, i Llesp tancarà la temporada

Ahir al vespre es va fer la baixada de falles de Durro (Alta Ribagorça). El dia de la revetlla de Sant Joan n'hi haurà a Isil (Pallars Sobirà), Andorra la Vella, Les (Val d'Aran) i Boí (Alta Ribagorça), entre altres localitats.

La temporada s'acaba el 23 de juliol a Llesp (Alta Ribagorça).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona
Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona
festival

Un segon maig amb la força de la paraula

barcelona
la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

GIRONA
saló

Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

SANT GREGORI
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro