CULTURA
Els arqueòlegs de Iesso localitzen el traçat d'un carrer i cases del segle I aC
L'excavació al jardí de les termes del Parc Arqueològic fa visible l'urbanisme més antic de la romana Guissona
Apareixen els esquelets de dos nadons
La desena edició del Curs d'Arqueologia Ciutat Romana de Iesso ha portat enguany a Guissona una vintena d'alumnes i professors de tot Catalunya. Durant dues setmanes, han participat en conferències ofertes per especialistes i pràctiques de ceràmica romana. En paral·lel, els participants en el curs han continuat les excavacions a diferents sectors de l'antiga ciutat de Iesso, fundada al segle I aC i sobre la qual s'erigeix l'actual Guissona.
La campanya d'excavacions s'ha centrat en el perímetre del Parc Arqueològic, on s'ha explorat un sector situat entre un magatzem o hostal i la muralla, ja conegut pels arqueòlegs. En aquesta zona, s'han baixat capes de sòl fins a trobar els fonaments dels edificis, amb la intenció de saber-ne la cronologia. Aquests dies, s'ha vist que al sector existeixen dues fases constructives diferents i caldrà continuar les excavacions l'any vinent, segons el director del Parc Arqueològic, Josep Ros. L'any passat i al mateix espai ja es van localitzar dues tombes. Ara s'ha vist que corresponen a dos nadons. “Els esquelets han aparegut sencers, i se'n distingeix el crani i les costelles, però els ossos, en ser tan petits, estan degradats i són fràgils”, explica Ros. Els arqueòlegs ja coneixien que, en aquella zona, s'hi havien fet enterraments durant l'era romana i, tot i que ara caldrà datar-los, els nadons podrien correspondre als segles III o IV. Els esquelets s'han traslladat als laboratoris de la Universitat Autònoma de Barcelona.
L'altra zona d'excavacions és a l'àrea de les antigues termes romanes. “Sabem que, al segle I dC, s'hi va fer un jardí annex per als usuaris de les termes, però hem vist que a sota existien cases de l'època republicana (segle I aC).” Concretament, s'hi ha trobat el traçat d'un carrer i, a banda i banda, fonaments d'habitatges.
A Iesso, ja s'havien trobat restes d'aquesta època, com ara una casa senyorial, però estan tapades. “El parc ha primat mostrar les termes, i el que hi ha a sota no s'ha vist gaire. Ara, si no hi ha sorpreses i surt el que creiem, en poder excavar a sota el jardí visualitzarem i podrem explicar als visitants la ciutat romana de l'època republicana”.
Els habitacles de la guarnició militar
D'altra banda, el curs també inclou excavacions a la fortalesa de Puig Castellar (Biosca). La fortalesa data de la segona meitat del segle II aC, i correspon a la conquesta romana de Ponent. La setmana vinent, es continuarà excavant entre l'espai que queda entre la muralla i un gran edifici amb pati. “Ens està sortint una paret i habitacions enganxades a la muralla, possiblement destinades a la guarnició militar”, diu Ros.