cultura

ciència

david bueno i Torrens

La simetria i la llum

Vivim en un món on les lleis de la física s'imposen irremeiablement, fins i tot als nostres desitjos més ocults. Entendre la física és entendre el món. Per qui vulgui aprofitar les bones hores de lectura que ens pot oferir encara la calor de l'agost, us proposo tres llibres que giren al voltant de la física.

Un joc de miralls

Quan ens mirem al mirall, la cara que hi veiem reflectida no és la nostra, és simètrica a la nostra. La simetria és un concepte interdisciplinari que es pot enfocar des d'òptiques molt diferents, per la qual cosa té un caràcter transversal. El seu estudi ha avançat paral·lelament al de les ciències i les arts, la qual cosa ha fet que sigui indissociable de branques de la cultura humana aparentment tan dispars com la cristal·lografia, la química, les matemàtiques, la zoologia, la botànica, la neurologia, la música, les arts plàstiques, l'arquitectura, la filosofia, la literatura i, per descomptat, la física. Simetries per a tothom. Un recorregut ple de sorpreses per l'art i la ciència, escrit per quinze especialistes i coordinat pel catedràtic de cristal·lografia i mineralogia Miquel Àngel Cuevas-Diarte, explica, amb un estil amè, què és, quines implicacions té i per què utilitzem les simetries i les dissimetries en molts camps científics i humanístics diferents, de la xocolata al cervell, passant per l'obra artística de Salvador Dalí, entre moltes altres àrees de coneixement.

Entendre la física del segle XX

La física del segle XX pot resultar complexa si hom se cenyeix a la formulació matemàtica, però explicada de manera senzilla resulta fàcil de comprendre en els seus postulats i implicacions pràctiques i teòriques principals, la qual cosa fa que esdevingui fascinant. La teoria de la relativitat, la física quàntica, l'arquitectura del cosmos... Set lliçons breus de física, de Carlos Rovelli, és un text breu i suggeridor que s'ha convertit en un inesperat èxit de vendes en diversos països. Rovelli és catedràtic de física teòrica, un dels fundadors de l'anomenada teoria de la gravetat quàntica de llaços. Aquest llibre permet al lector no especialitzat endinsar-se amb una inusual facilitat en els principals avenços de la física del segle XX, a través dels quals s'han anat desxifrant els misteris de l'univers. El secret és simple: està escrit amb la combinació idònia d'entusiasme, claredat i rigor. Tot el que cal saber sobre física, l'univers i el nostre lloc al món en set lliçons plenes de bellesa.

Targeta de visita còsmica

A l'espai les distàncies són inconcebiblement grans. Aquests darrers anys, però, s'ha vist que és curull de planetes, alguns de ben similars a la Terra, territoris encara inexplorats però amb alguna possibilitat d'albergar vida. Aquests descobriments alimenten cada vegada més la idea de poder contactar amb altres possibles civilitzacions i, fins i tot, d'imaginar l'espècie humana més enllà del planeta Terra. Missatge d'anys llum, de Xània Dikalo i Eduard Mondéjar, una jove parella de dissenyadors interdisciplinaris, dibuixa un recorregut per la nostra història dins de l'univers amb explicacions clares i detallades, que conviuen amb un original i suggeridor disseny on els aspectes tàctils i les sorpreses tenen un paper fonamental. Una passejada per l'Univers que permet entendre com funcionen i evolucionen les estrelles, comprendre els detalls dels seus planetes i les condicions que necessiten per acollir vida, i preguntar-nos si estem sols en la immensitat de l'espai.

Simetries per a tothom
Editor: Miquel Àngel Cuevas-Diarte Editorial: Edicions de la Universitat de Barcelona, 2016 Pàgines: 224 Preu: 22 euros
Set lliçons breus de física
Carlo Rovelli
Editorial: Anagrama Barcelona, 2016 Pàgines: 96 Preu: 12,90 euros
Missatge d'anys llum
Xània Dikalo i Eduard Mondéjar
Editorial: Comanegra Maó, 2016 Pàgines: 112 Preu: 21,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona