cultura

cinema

exposició

El Pallars, terra de cines

El festival de cinema de Tremp és el marc d'una exposició sobre les vint-i-dues sales de cinema que va tenir el Pallars, la primera fa 103 anys

El transport i el canvi d'oci hi van posar fi i ara només es fan projeccions a Tremp

El primer cinema va ser el del cafè teatre Salon. Va obrir el 1912 amb un projector de pel·lícules mudes i un piano de paret que hi feia l'acompanyament dramàtic. El progrés havia arribat a la comarca de la mà dels projectes de construcció de les centrals hidroelèctriques i, amb elles, la necessitat de matar el temps d'enginyers, treballadors i també dels pagesos i ramaders de Tremp, més enllà de la tertúlia i els concerts de festa major. La nova cultura de l'oci havia arribat a la comarca, i en va treure un bon profit.

Fins a vint-i-dos sales de cinema hi ha hagut al Pallars, segons relata l'exposició Anys de cinema que s'ha inaugurat aquests dies a Tremp amb motiu de la 5a edició del Festival de Cinema Rural Mostremp, i que fa un itinerari per aquests antics cinemes que van omplir d'oci els caps de setmana dels pallaresos durant dècades. Aquesta exposició es pot visitar a Tremp durant els dies de festival, i més endavant viatjarà a Isona, a Sort i a altres poblacions encara per determinar, segons han explicat els responsables de Mostremp.

Amb només tres mil habitants, Tremp va arribar a tenir, entre els anys quaranta i seixanta, quatre sales de cinema en funcionament: el Salon, el Catalunya, La Lira i el Centre Catòlic; aquest últim, dedicat exclusivament a pel·lícules convenientment revisades, lliures de qualsevol ombra d'immoralitat.

Qui volia veure el cinema més “atrevit” de Hollywood havia d'anar a les altres sales o bé a les que van anar creixent aquella època en diversos bars i locals dels diferents pobles. Pel·lícules de l'Oest, d'espies, musicals amb glamur i les primeres mostres de pit i cuixa dels anys setanta van anar conformant l'educació sentimental dels pallaresos, com arreu.

El declivi va començar l'any 1968 i la causa principal no va ser la televisió, sinó sobretot el cotxe. Els pallaresos van començar a marxar cap a Lleida i Barcelona en lloc d'omplir el temps d'oci a les sales de cinema locals. “El motor va matar el cinema, la gent marxava per divertir-se”, va explicar Manolo Admella, treballador durant molts anys del cinema La Lira, durant els actes del centenari del primer cinema de Tremp. Actualment, l'espai cultural municipal La Lira és l'única sala que ofereix cinema, a través del Circuït Urgellenc de Sales de Cinemes de Ponent.

Amb l'exposició, el festival Mostremp fa una mirada al passat, sense deixar de perdre de vista la innovació i la creativitat actuals. El festival va arrencar dijous passat amb el Mostremp Sobre Rodes, amb projeccions de curtmetratges a Esterri d'Àneu i Isona. Enguany, el festival presenta 13 curtmetratges a la secció oficial seleccionats entre més de cent, entre els quals destaquen Hileta o Lost Village, l'humanisme de Cocote, historia de un perro o el naturalisme de 14 anys i un dia. A més, la secció juvenil presenta trenta-cinc curts a concurs. Fora de concurs es podran veure autèntiques joies, com ara No me quites, millor curtmetratge al passat festival de Màlaga, on Laia Costa va ser escollida millor actriu; i Victor XX, un curtmetratge que parla sobre els problemes associats a la identitat sexual.

Com en cada edició, la mostra surt al carrer amb els Vermuts de Cine i la Festa del Cinema, amb sopar a l'hotel Terradets, el divendres que ve.

El primer
El cafè teatre Salon de Tremp va ser el primer cinema de la comarca. Es va crear el 1912, amb un projecte de pel·lícules mudes i un piano que hi posava en directe l'acompanyament musical


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic