cultura

castellers

solidaritat

Els Castellers de Berga ensenyen a fer castells als refugiats d'un centre grec

La colla ja torna a ser a Catalunya després de quatre dies a Grècia amb els Castellers del Poble Sec

Han aixecat els primers castells de la història al país

Els 83 castellers berguedans que la setmana passada van viatjar a Grècia ja tornen a ser a Catalunya. Tots ells han passat quatre dies a Grècia que els han servit per gaudir del que, segons la colla, ha estat “l'experiència més humana” que mai han viscut. Els Castellers de Berga, amb la colla castellera del Poble Sec, han protagonitzat un fet mai vist abans: han aixecat els primers castells de la història en terres gregues.

Ara bé, més enllà d'això, els Castellers de Berga tornen de Grècia amb la convicció d'haver portat “una espurna d'il·lusió i d'esperança a centenars de persones que fugen de la guerra”. A més, l'experiència els ha servit per créixer com a colla i conviure i enfortir relacions amb una altra colla castellera com els Castellers del Poble Sec.

Dijous, 11 d'agost, els castellers van arribar a Atenes per actuar a la plaça Monastiraki i per visitar el Partenó, més tard. L'endemà, ja a Ipati –casa seva durant els quatre dies-, els castellers de Berga i del Poble Sec van visitar el museu bizantí i el centre astronòmic, i van tornar a actuar, en aquest cas a la localitat grega, d'uns 4.000 habitants. L'endemà, dissabte, va ser un dia de turisme en què les dues colles van visitar Delfos i Àmfissa.

La visita als refugiats

Finalment, diumenge, l'últim dia, els Castellers de Berga van viure el moment més especial del viatge. Van visitar el centre d'acollida de refugiats de Termòpiles davant la mirada curiosa d'un centenar de nens. Allà, van fer castellers, van explicar què eren i van fer un taller per tal que tothom pogués practicar. “Només pel fet d'haver pogut arrencar tants somriures durant aquella estona ja han valgut la pena fer els esforços per ser a Grècia; no tenien res i ens ho han donat tot”, afirmen des de la colla castellera de Berga. Sortint del centre d'acollida, els Castellers de Berga van visitar el Museu de les Termòpiles, poc abans que el primer grup de berguedans marxés cap a l'aeroport per tornar a Barcelona.

Ara, ja a Berga, la següent aturada de la temporada per als castellers és divendres, amb la tornada als assajos al cine Catalunya. Dos dies més tard, diumenge, nova actuació: en la festa major de Borredà, amb els Margeners de Guissona.

LA FRASE

No tenien res i ens ho han donat tot. Ha estat l'experiència més humana que hem tingut mai
Castellers de Berga

Han donat diners a un projecte de voluntariat a Eko

Tant bon punt van acordar que viatjarien a Grècia, la colla va crear una comissió per preparar el viatge, encarregar-se de buscar vols, així com de buscar la manera de finançar els desplaçaments per ajudar els castellers a a pagar-los. Finalment, la colla ha pogut aportar diners per finançar una part del viatge. Ha estat gràcies a alguns patrocinadors, però també a les activitats que han dut a terme per fer diners. A més, es va decidir que les activitats que podien resultar més productives servirien per destinar una part dels diners al projecte de voluntariat a Eko, al camp de Vasilika.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Peralada
lletres

Homenatgen Feliu Formosa en ocasió del seu proper 90è aniversari

barcelona
art

Els promotors del fallit Hermitage de Barcelona negocien ara amb Carmen Thyssen

barcelona
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS