cultura

Gandia recupera les pintures de la sala capitular de les Clarisses

Les obres restaurades s'exposaran a la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós amb un espectacular muntatge.

La Casa de Cultura Marqués de González de Quirós acull una de les exposicions temporals més emblemàtiques de l'Any Borja. I és que l'Ajuntament ha recuperat, per tal de mostrar-les als ciutadans, les pintures de la Sala Capitular del Convent de les Clarisses. Unes pintures murals que daten dels segles XVI al XVIII i que ara, 30 anys després de la desaparició de l'antic convent, tornen a veure la llum en tot el seu esplendor.

El director del departament de Polítiques de Prosperitat i Empresa, Nèstor Novell, ha sigut l'encarregat de presentar aquesta exposició, que no ha dubtat en qualificar com «una de les més emblemàtiques del V Centenari en el seu objectiu per recuperar el patrimoni de la ciutat».

Per la seua part, el comissari de l'exposició, Vicent Pellicer, ha assegurat que aquestes pintures «han arribat com una gran sorpresa que vam pensar mostrar al públic enguany, amb motiu de l'Any Borja».

Per últim, la restauradora de les obres, Silvia Martínez, ha explicat el procés que està seguint-se per a la recuperació d'unes pintures que, segons ha dit, «no estaven en un mal estat de conservació». Segons ha explicat, la part més complicada de la restauració, que ja dura més de dos anys, està sent la reintegració cromàtica.

Unes pintures de gran valor artístic.Les pintures que ara recupera l'Ajuntament de Gandia formaven part d'una de les parts més artístiques de l'antic convent de Santa Clara. L'antic convent va anar desapareixent amb l'enderrocament de les muralles i la consegüent obertura de nous carrers que enllaçaren amb els de fora vila. Tot i la desaparició del convent, la Sala Capitular va restar intacta fins 1972, quan es va construir el nou convent. En aquell moment, aquelles obres d'art es van guardar a l'Arxiu Municipal de Gandia per tal de protegir-les. I allí han restat durant els darrers 30 anys, fins que, fa temps, es va iniciar el procés de restauració que encara hui en dia continua. El que ara presenta la Casa de Cultura és una exposició amb aquestes obres restaurades, unes pintures murals d'aquella sala ja desapareguda que, malgrat l'oblit i l'abandonament, sotmeses a les inclemències del temps i les humitats, es trobaven en un acceptable estat de conservació malgrat el complicat procés de llevar-les de la paret, on estaven pintades, i posar-les als llenços. Segons ha explicat Pellicer, aquestes pintures tenen fins a tres estils artístics diferents: renaixentista amb caires goticistes, Barroc i Rococó. A més, l'autoria de les pintures, indica Pellicer, podria ser la mateixa que els frescos que decoren la cúpula del monestir de Santa Maria de la Valldigna. Les similituds en els colors i els temes fan pensar que l'autor podria ser el pare franciscà Vicent Ferrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.