Art

Mor Elsa Peretti

La cèlebre dissenyadora de joies i mecenes, molt vinculada a la localitat gironina de Sant Martí Vell, va morir dijous als 80 anys

Vinculada a Tiffany & Co. des del 1974, Peretti ha creat més de 700 joies amb un segell molt propi

“He complert 80 anys durant aquesta pandèmia. Sí, puc mirar-me al mirall sense avergonyir-me de mi mateixa.” Ho deia Elsa Peretti en una entrevista que li va fer Gemma Busquets i que El Punt Avui va publicar el 9 de novembre passat. Possiblement va ser una de les seves últimes entrevistes, si no l’última. Elsa Peretti, prestigiosa dissenyadora de joies i mecenes, va morir dijous als 80 anys, segons ho va anunciar ahir Tiffany & Co., la històrica marca de joieria per a la qual Peretti va crear nombrosos dissenys des del 1974. “Elsa no va ser només una dissenyadora, sinó una forma de vida”, afirma el comunicat de Tiffany, en el qual s’afegeix que “els dissenys poètics d’Elsa i el seu llegat continuaran sent una inspiració constant per a les generacions futures”. Peretti ha dissenyat més de 700 joies, algunes de les quals han estat exposades en museus. Està considerada una de les pioneres de la joieria d’autor.

Nascuda a Florència el 1940, Elsa Peretti estava molt vinculada a Catalunya des de feia dècades, sobretot a la localitat gironina de Sant Martí Vell, on va reformar diverses propietats i hi tenia una de les seves residències habituals. “A Sant Martí Vell vaig fer el que creia necessari per retornar a la vida moltes ruïnes abandonades”, explicava en l’esmentada entrevista.

La llarga i intensa vida d’Elsa Peretti ha inclòs diverses etapes: en la seva joventut va ser model i icona de la modernitat, també a la Barcelona i la Catalunya dels anys seixanta, on va col·laborar amb creadors com ara Salvador Dalí i Oriol Maspons, com es pot apreciar en la foto en blanc i negre que il·lustra l’article, obra del segon i coprotagonitzada pel primer. Un retrat seu del 1966, amb els cabells i un vestit curts i unes cames inabastables, era una de les imatges destacades que es van utilitzar per promocionar l’exposició La fotografia útil 1949-1995, que el Museu Nacional d’Art de Catalunya va dedicar l’any passat a l’obra de Maspons. Ahir, el MNAC va ser justament una de les primeres institucions catalanes que van reaccionar davant l’anunci de la mort de Peretti: “Lamentem molt la mort d’Elsa Peretti, creadora de joies reconeguda internacionalment i que va fer una tasca immensa de suport i mecenatge constant a la cultura i als artistes.”

La Generalitat ja li va concedir el Premi Nacional de Cultura, l’any 2013, en reconeixement a la seva “notable tasca de mecenatge cultural, científic, humanitari, educatiu i de defensa dels drets humans”, desenvolupada a través de dues fundacions: la Fondazione Ferdinando Peretti, a Roma, creada en record del seu pare, un important empresari petrolier, i l’Elsa Peretti Foundation, amb seu a Sant Martí Vell. També estava vinculada al projecte de La Fortalesa, de Sant Julià de Ramis, amb un museu de joieria on s’exposen algunes de les seves creacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

L’holandès Tom Kerstens obre el 21è Festival de Guitarra Girona Costa Brava

Girona
música

La 17a edició del Vijazz porta Hiromi, Cory Henry i Lizz Wright a Vilafranca

vilafranca del penedès
ARTS EN VIU

L’espectacle més gran de Dagoll Dagom, com a inici del comiat

BARCELONA
música

Mishima, Magalí Datzira, Ernest Crusats i Magalí Sare actuaran al terrat de La Fàbrica de Celrà

celrà
Música

Carla Bruni inaugura el festival Nits de la Duquessa de cardona

Cardona
ARTS EN VIU

La marmota vaticina que el nou musical de Nostromo serà en català a Barcelona

BARCELONA
ART

Un catàleg recull l’obra de l’artista Josep Niebla

Girona
guardó

Eduard Marco, premi Gabriel Ferrater de poesia

Sant Cugat del vallès
SANT FELIU DE GUÍXOLS

‘Entre obres’, la mostra d’escultures prèvia a la construcció del Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS