Arts escèniques

EDUARD ESCOFFET

Director del Festival Poesia i +

“Els espais petits tenen més força que els grans”

La idea de la poesia reclosa en un llibre no és l’única. I, sobretot, si mirem els seus orígens: l’oralitat té un paper essencial
La pandèmia ens ha fet veure que pensem en xifres més petites: s’imposa el poder de la transmissió

Aquest cap de set­mana es tanca la dar­rera edició de Poe­sia i +, un fes­ti­val que es va atre­vir a pro­gra­mar pre­sen­ci­al­ment també l’any pas­sat i que tre­ba­lla per cons­truir una xarxa de com­pli­ci­tats a la comarca del Maresme i entre dis­ci­pli­nes artísti­ques, sent cohe­rent amb l’interès de Josep Palau i Fabre (1917-2008), impul­sor d’aquest car­tell que es con­ti­nua orga­nit­zant a través de la seva fun­dació, ins­tal·lada a Cal­des d’Estrac. És dels que sumen i dels que pre­fe­rei­xen l’actu­ació que toqui la pell que la de grans afo­ra­ments, molt més imper­so­nals.

Estan a punt d’aca­bar l’edició del 2021. Però cal pre­gun­tar-los com van poder sal­var l’edició de la pandèmia de l’estiu pas­sat?
Nosal­tres vam ser dels pri­mers que ens vam atre­vir a fer-lo amb presència de públic, alhora que ho fèiem en stre­a­ming. Vam ser dels únics i vam des­plaçar totes les actu­a­ci­ons a l’aire lliure, sense excepció. Era tota una prova de foc.
Per què hi ha enguany aquesta con­cen­tració de fes­ti­vals al juliol?
Hi ha una raó tra­di­ci­o­nal i és que coin­ci­dei­xen amb les fes­tes majors. També passa que és l’època de l’any en què tot­hom té més temps, les nits són més llar­gues i ve de gust sor­tir a fora, al ves­pre. Jo diria també que aquest any hi ha hagut una certa explosió per efec­tes pandèmics: hi ha hagut alguns fes­ti­vals que s’han espe­rat a l’estiu a pro­gra­mar perquè supo­sa­ven que les vacu­nes esta­rien més avançades i perquè con­fi­a­ven que hi hau­ria millors con­di­ci­ons mete­o­rològiques que per­me­trien fer-los a l’aire lliure i després que grans fes­ti­vals que acu­mu­la­ven molta pro­gra­mació s’han con­ver­tit en fes­ti­vals de peti­tes pro­gra­ma­ci­ons. Enguany gau­dim d’una explosió de petits fes­ti­vals. I els que fa anys que ho fem, en aquest for­mat petit, que volem inten­si­fi­car la relació entre espec­ta­dor i artista, ens hem vist amb molta com­petència. Han sor­tit com bolets. Però també és bo. És una manera d’expan­dir la cul­tura i apos­tar per aquests for­mats infor­mals, a l’aire lliure, que molts cops ser­vei­xen perquè la gent s’acosti a pro­pos­tes a les quals, pot­ser, durant la resta de l’any no s’acos­ta­rien pas.
O sigui que com més fes­ti­vals, més pos­si­bi­li­tats d’accés a la cul­tura.
En tot cas, els fes­ti­vals hau­rien de ser opor­tu­ni­tats per al públic. I, si hi ha una feina de recerca del qui fa la pro­gra­mació, poden ser també grans opor­tu­ni­tats cre­a­ti­ves. Des del Poe­sia i + sem­pre hem vol­gut apos­tar per veus emer­gents, anar més enllà dels noms que tot­hom ja coneix i, fins i tot, incor­po­rar aquests artis­tes cone­guts però en for­mats poc habi­tu­als. Seguint l’espe­rit d’en Palau i Fabre, el fun­da­dor del fes­ti­val, que tenia molta curi­o­si­tat, ganes de cre­uar la poe­sia amb altres dis­ci­pli­nes. Els fes­ti­vals, ben ente­sos, poden ser una molt bona pla­ta­forma per a nous artis­tes per pro­po­sar espais dife­rents al públic i obrir l’horitzó cul­tu­ral.
Aquesta com­petència, però, aju­darà a espe­ro­nar públics o els pot des­pis­tar? D’entrada, com més pro­pos­tes, més reclams per interes­sar al públic. Però pot­ser els espec­ta­dors entra­ran en col·lapse...
El que és impor­tant és que hi hagi pro­gra­ma­ci­ons de fes­ti­vals bas­tant diver­ses. que no siguin fotocòpies. Per tant, tots són ben­vin­guts. N’hi ha molts, de fes­ti­vals, però és que també hi ha molt públic a con­vo­car i pro­pos­tes artísti­ques a mos­trar. L’únic nega­tiu és quan es fan molts fes­ti­vals i tots són fotocòpies els uns dels altres. Aquest any, hi ha molta explosió dels fes­ti­vals, però segu­ra­ment ens tro­ba­rem que molts d’aquests fes­ti­vals l’any que ve hau­ran des­a­pa­re­gut, o s’hau­ran recol·locat en les seves dates habi­tu­als. Tam­poc pas­sarà res si seguei­xen aug­men­tant. La qüestió és que cada fes­ti­val tin­gui una línia de pro­gra­mació cohe­rent. Men­tre tin­gui un públic i un espai està molt bé. En gene­ral, soc més dels de sumar i que cadascú trobi el seu espai. Cal que hi hagi, sí, una recerca, una feina de pro­gra­mació.
Trans­ver­sa­lit­zar públics. Aquesta és una de les raons de Poe­sia i +, no?
El nom de Poe­sia i +, que el va inven­tar Palau i Fabre, ja ho indica: diri­gir la poe­sia cap a tots els àmbits. I la Fun­dació Palau, que s’arti­cula al vol­tant de la col·lecció de Palau i Fabre, sem­pre ha fet dia­lo­gar la poe­sia amb les arts plàsti­ques i la música. Par­teix d’una mirada inter­dis­ci­plinària. Es vol tren­car la imatge que la poe­sia és un art per a ini­ci­ats, per a poca gent, i al Poe­sia i + hem demos­trat el con­trari: que la poe­sia casa amb totes les arts i que pot con­vo­car molt de públic. Bus­quem acci­ons dife­rents com les actu­a­ci­ons a la mun­ta­nya, algu­nes inter­ven­ci­ons de veu a cap­pe­lla dins d’un tem­ple. Es tracta de convèncer la gent de la vita­li­tat de la poe­sia.
La poe­sia és per ser escol­tada. Perquè sovint es clou en el lloc íntim de l’escrip­tura i la lec­tura per­so­nal.
Ori­gi­nal­ment, la poe­sia era un gènere per ser escol­tat. La poe­sia parla de la fra­gi­li­tat de la veu. Amb el temps, s’ha anat fent més forta la idea de la poe­sia enta­fo­rada o reclosa en el lli­bre. Però nosal­tres rei­vin­di­quem la poe­sia com un art actual. I que és plu­ral i efímer. La poe­sia par­teix d’un text, d’unes idees, d’una mirada, però és bàsica­ment un exer­cici de paraula dita. Això és el que trans­me­ten mol­tes nits del fes­ti­val. Són experiències que no tor­na­ran a pas­sar. La idea de la poe­sia reclosa en un lli­bre és vàlida, però no és l’única. I, sobre­tot, si mirem els orígens de la poe­sia, quan l’ora­li­tat té un paper essen­cial. I en la poe­sia cata­lana, en els últims 20-30 anys hem recu­pe­rat molt aquesta ener­gia de la poe­sia oral.
S’estan recu­pe­rant aquests espais de poe­sia després de la pandèmia, que es pro­di­ga­ven per les ciu­tats?
Sí, s’està començant a pro­gra­mar. Hi ha una tra­dició de fa molts anys, en David Cas­ti­llo [redac­tor de la secció de cul­tura d’El Punt Avui i també impul­sor d’acci­ons cul­tu­rals] hi té molt a veure. S’han anat obrint fes­ti­vals, pro­gra­ma­ci­ons, espais esta­bles per a la poe­sia reci­tada. Real­ment, a l’escena de la poe­sia en català (tant a Cata­lu­nya com al País Valencià i a les illes Bale­ars) el reci­tal té moltíssima força. I el més agraït és que als reci­tals, en gene­ral, es veu públic de tota mena. Nosal­tres no som un fes­ti­val d’una gran majo­ria però som un fes­ti­val de mol­tes peti­tes mino­ries, que aca­ben sumant molt de públic. I ens sorprèn agra­da­ble­ment que s’omplin les ses­si­ons del fes­ti­val, a par­tir de l’ham de la poe­sia. Això demos­tra que hem acon­se­guit el que no acon­se­guei­xen totes les esce­nes cul­tu­rals: que un públic bas­tant ampli cone­gui els prin­ci­pals poe­tes que estan en actiu. No ho valo­rem mai prou i, en rea­li­tat, la gent quan ve de fora als nos­tres fes­ti­vals se sorprèn. El Poe­sia i + neix d’aquesta tra­dició. Dia­loga amb aquesta escena i té el seu paper en aquest entra­mat. Inten­tem por­tar les veus emer­gents a un públic ampli i fer-los dia­lo­gar amb pro­pos­tes musi­cals que tenen més públic i ampliar l’espai cul­tu­ral i social de la poe­sia i apro­fi­tar aquest moment pri­vi­le­giat.
El repte és bus­car un gran nom­bre de peti­tes mino­ries, més que con­vo­car una poe­sia ‘mains­tream’. Si desem­boqués en aquest esce­nari, es per­dria la pro­xi­mi­tat i inti­mi­tat amb l’espec­ta­dor i la veu, no? O és pos­si­ble omplir un Sant Jordi amb una poe­sia popu­lar?
Per les dinàmiques de la poe­sia crec que no té gaire sen­tit (tant de bo que el pogués omplir, un Sant Jordi, amb poe­sia...). Hi ha una lògica capi­ta­lista de sumar, sumar i sumar fins al límit que a la poe­sia no li va gaire. Fins i tot els poe­tes que més venen tam­poc venen gaire. I fer un reci­tal d’algú cone­gut per a 20.000 per­so­nes tam­poc seria gaire interes­sant. La poe­sia on té més força és en el petit for­mat. Tant de bo algú muntés un fes­ti­val al Sant Jordi; però, segu­ra­ment, tam­poc faria falta. La poe­sia té una lògica contrària a aquesta idea de grans xifres. Un dels can­vis que ha fet la pandèmia és que ara pen­sem en xifres més peti­tes. S’imposa la idea del poder de la trans­missió. Això ser­veix per a la poe­sia però diria que també per a la música. Poder anar un con­cert en un local és sem­pre molt millor que seguir-lo en un Sant Jordi i veure el músic petit al fons o en una gran pan­ta­lla. Aquest any, a més, des del Poe­sia i + hem insis­tit en la pre­sen­ci­a­li­tat. La millor manera d’enten­dre les coses és a través del tacte, de la pell. Això implica que els espais petits tenen més força que els grans.
És certa aquesta visió. Però bé que recor­dem amb nostàlgia el Price amb les tro­ba­des dels grans poe­tes.
Eren reci­tals d’altres temps. Ara, afor­tu­na­da­ment, tenim les pos­si­bi­li­tats de fer reci­tals de petit for­mat, i fugir de la trans­missió per la pan­ta­lla. Hem de tor­nar al tacte i la pro­xi­mi­tat.
Pot­ser és que a través dels poe­tes es con­vo­cava alguna raó (política i social) més enllà de la poe­sia.
Ara també hi ha raons, però és que també ara hi ha mol­tes més pro­pos­tes que han de con­viure. La poe­sia ha anat recu­pe­rant molt de ter­reny per­dut.
Des del Poe­sia i + també miren de fer xarxa en favor de la poe­sia, més enllà de les pro­gra­ma­ci­ons més o menys esta­bles de Bar­ce­lona.
Nosal­tres fem xarxa perquè ente­nem que és cru­cial per a tot fes­ti­val. Fem una xarxa comar­cal, d’entrada, en què impli­quem molts muni­ci­pis i per­so­nes del Maresme, que l’hem de rei­vin­di­car. També fer xarxa amb altres espais inde­pen­dents com el Kon­vent de Berga (estan fent una feina molt impor­tant sobre­tot de dina­mit­zació, de por­tes endins, de pro­duir nous for­mats) o altres fes­ti­vals com l’(A)phònica de Banyo­les i l’Eufònic del delta de l’Ebre. Ens per­met anar bus­cant autors que pot­ser no han arri­bat a grans ciu­tats com Bar­ce­lona, València o Palma.
Ara es pre­fe­reix l’aire lliure per des­car­re­gar ame­na­ces de con­tagi. Però vostès fa anys que ho fan de manera natu­ral.
El nos­tre gruix de la pro­gra­mació el fem a l’aire lliure, que té unes limi­ta­ci­ons però et per­met una estada molt més agra­da­ble, amb millor con­nexió amb els artis­tes. L’any pas­sat, amb la Covid, vam evi­tar tots els espais tan­cats i vam recórrer a des­plaçar-ho tot a l’aire lliure. Aquest any, tor­nem a tenir alguna actu­ació al Tea­tre Prin­ci­pal d’Arenys. La resta és tota en espais oberts. Aques­tes actu­a­ci­ons a l’aire lliure ens ser­vei­xen també per rei­vin­di­car el patri­moni natu­ral i arqui­tectònic del Maresme, una comarca molt tra­ves­sada per vies de tren i car­re­te­res però que també té molt de patri­moni a rei­vin­di­car i per això pro­gra­mem reci­tals en espais pri­vi­le­gi­ats (vol ser una mos­tra dels espais natu­rals del Maresme). Molts cops por­tem el públic a espais difícils d’acce­dir o a indrets que no tot­hom coneix.
Palau i Fabre té una sala a l’Espai Brossa en què es feia tea­tre, els últims anys. Fa unes set­ma­nes s’ha anun­ciat un canvi de gestió. Què en coneix i què en pensa?
No sé què en pensa la direc­tora de la Fun­dació Palau. L’opinió que trans­meto és per­so­nal. En qual­se­vol cas, la Fun­dació Brossa con­ti­nuarà pro­gra­mant tea­tre a l’esce­nari Joan Brossa. Serà només un canvi de gestió. I estic segur que Palau i Fabre con­ti­nuarà tenint un espai impor­tant a La Seca [l’edi­fici de la fun­dació Brossa], de la mateixa manera que Brossa és molt pre­sent a la Fun­dació Palau. És impor­tant reforçar aques­tes pla­ta­for­mes, com la Palau o la Joan Brossa, que són molt fràgils perquè has de sobre­viure amb pocs recur­sos però que són molt impor­tants. Gràcies als lle­gats de Brossa i de Palau s’han pogut fer aques­tes fun­da­ci­ons. El canvi de model pot anar bé perquè s’actu­a­lit­zin i tin­guin encara més sen­tit.

Itineraris per a ‘gurmets’ i curiosos

Josep Palau i Fabre va cultivar sempre, per sobre de la reflexió crítica plàstica, la poesia o el teatre, la curiositat. El seu treball d’alquimista pacient contrastava amb les ganes d’aprendre. Potser per això les jornades de Poesia i + proposen breus itineraris que són compatibles que salten de la poesia a la música, indistintament. Una bona prova és el programa d’avui, que comença amb els versos de Laia Llobera (19.30 h); la música de Ferran Palau, acompanyat aquest cop només d’una guitarra (20 h); la provocació escènica de poesia dirigida a un públic d’Aldaolado (20.30 h), i, finalment, un fi de festa amb el cantautor Nacho Vegas (21.30 h). És només un exemple. El festival va arrencar el 30 de juny amb la lectura dels versos Felanitx, d’Andreu Gomila. El festival s’acomiada diumenge amb la presentació del disc de Pau Vallvé (fet durant el confinament) La vida és ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia