Altres

Buscant l’‘arcade’ perdut

El documental ‘Arcadeología’ explora el llegat de les màquines de videojocs dels vuitanta, l’embrió de la indústria cultural que més factura

“Hi ha una fas­ci­nació al·luci­nant pels anys vui­tanta, i no només per part de la gent gran, també fas­ci­nen la gent jove. Es veu en un feno­men com Stran­ger things.” Mario-Paul Martínez (Ala­cant, 1978), cine­asta i pro­fes­sor del depar­ta­ment d’art de la Uni­ver­si­tat Miguel Hernández d’Elx, se sorprèn per la passió que hi ha pels vui­tanta fins i tot per part dels joves, i aven­tura una expli­cació: “Segu­ra­ment és perquè el que nosal­tres veiem com a vell, ells ho veuen com a nou i fas­ci­nant, i s’ho han apro­piat.” En tot cas, al seu docu­men­tal Arca­de­o­logía, estre­nat aquest cap de set­mana als cine­mes, hi apa­reix molta gent apas­si­o­nada per l’arcade, terme d’ori­gen anglès que es refe­reix a les màqui­nes recre­a­ti­ves o de mar­ci­a­ni­tos, tan popu­lars als vui­tanta. Són l’embrió de la indústria cul­tu­ral més impor­tant del segle XXI: fac­tura més que la del cinema i la música jun­tes.

Mario-Paul Martínez no dubta a defi­nir els vide­o­jocs com “un patri­moni cul­tu­ral nos­tre”, i l’arcade “és el joc pri­mi­tiu, que defi­neix totes les bases de la indústria, l’art i la cul­tura que vin­dran després”. Ho com­para amb els pio­ners del cinema: “Són com les pel·lícules mudes i en blanc i negre de Méliès, dels pio­ners del cinema, que ser­vei­xen per veure què serà el cinema després.” El direc­tor és també un apas­si­o­nat d’aquells vide­o­jocs pri­mi­tius: “Em fas­ci­nen, són com un haiku, un poema japonès amb tot just qua­tre vesos, però que ho diuen tot. La tec­no­lo­gia no per­me­tia arri­bar més enllà i en una sola pan­ta­lla, amb qua­tre píxels i uns sons estri­dents, et podien expli­car una història, unes mecàniques de joc i unes estratègies molt diver­ti­des.”

Mario-Paul Martínez és també direc­tor del grup d’inves­ti­gació mas­siva de la uni­ver­si­tat Miguel Hernández d’Elx, pro­mo­tor del docu­men­tal: “Tre­ba­llem sobre l’audi­o­vi­sual i la cul­tura de mas­ses i vam veure que hi ha un buit impor­tant, que s’estava per­dent part del lle­gat cul­tu­ral dels vide­o­jocs, i ens vam fer una pre­gunta: «Qui pre­serva el lle­gat dels vide­o­jocs a Espa­nya?»” Van des­co­brir que al País Valencià “hi havia una gent que de manera altru­ista estava recu­pe­rant i res­tau­rant vide­o­jocs antics”. I no només això: “També vam des­co­brir que hi havia un tei­xit a Espa­nya de par­ti­cu­lars, empre­ses, enti­tats i orga­nit­za­ci­ons que col·labo­ra­ven entre ells per recu­pe­rar màqui­nes. Aquí vam veure que el docu­men­tal s’havia d’expan­dir.”

El cine­asta diu que “més que bo era nor­mal, jugant a mar­ci­a­ni­tos, no era dels que baten rècords i fir­men amb les sigles”. “Jo més aviat era de lluita, d’Street figh­ter, que és una mica poste­rior.” Però es con­si­dera de la gene­ració dels vide­o­jocs: “Vaig néixer als setanta i els he vist créixer: des dels pri­mers píxels de l’arcade i la microin­formàtica fins als jocs d’avui de Tri­ple A. És una passió que he com­par­tit amb el cinema i al final s’han ajun­tat les dues.” El títol del docu­men­tal, Arca­de­o­logía, és “un joc de parau­les que al·ludeix a l’arque­o­lo­gia, a la recerca i pre­ser­vació d’objec­tes del pas­sat, i a arcade, que és el nom en anglès del que aquí hem ano­me­nat tota la vida recre­a­tius o màqui­nes de mar­ci­a­ni­tos, que van venir després de les pin-ball, els seus grans pre­ce­dents.”El seu ori­gen, però, és molt ante­rior: “La cadena històrica comença real­ment a Angla­terra durant la revo­lució indus­trial, a finals del segle XIX i prin­ci­pis del XX. Allà es van inven­tar els autòmats i les màqui­nes escu­ra­but­xa­ques perquè els obrers es pogues­sin entre­te­nir quan sor­tien de les fàbri­ques. Apa­rei­xen de manera simultània amb el cinema.” Dècades després, la història dels vide­o­jocs va tra­ves­sar l’oceà: “La gran eclosió d’aquests jocs és a finals dels setanta, sobre­tot als Estats Units, i als vui­tanta a la resta del món –explica el cine­asta–. A Espa­nya hi va haver un boom de màqui­nes que venien dels EUA, del Japó i també de fabri­cació pròpia.” A mit­jan dels noranta va can­viar tot: “Apa­rei­xen les con­so­les per a casa Nin­tendo i Mega Drive, que tenen tanta potència com les màqui­nes recre­a­ti­ves, i això va ser el seu final. Ningú volia pagar 25 pes­se­tes per par­tida podent tenir la màquina a casa.”

El docu­men­tal mos­tra la cre­ació del pri­mer Museu del Vide­o­joc a Ibi (Alcoià), pro­mo­gut per Arcade Vin­tage, i dona veu a tes­ti­mo­nis d’aquesta i d’altres asso­ci­a­ci­ons per a la recu­pe­ració de les arcade, cre­a­dors de vide­o­jocs, col·lec­ci­o­nis­tes, peri­o­dis­tes espe­ci­a­lit­zats, pro­mo­tors de fires com Retro­Bar­ce­lona...N’hi ha uns quants que són cata­lans. Mario-Paul Martínez des­taca el paper relle­vant de Cata­lu­nya en el sec­tor: “Sou pio­ners en els vide­o­jocs en gene­ral, és una de les comu­ni­tats, si no la pri­mera, que està apos­tant més per la indústria cul­tu­ral del vide­o­joc. Em fas­cina com els mit­jans trac­teu els vide­o­jocs. Per això hi ha tants per­so­nat­ges cata­lans o que tre­ba­llen a Cata­lu­nya al docu­men­tal.” En cita dos, Xavier Arre­bola i Julián Goi­coa, de l’empresa Gaelco, un refe­rent inter­na­ci­o­nal en el món dels vide­o­jocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.