Llibres

Les germanes del plaer de Maria Folguera

L’escriptora, dramaturga i gestora cultural d’origen lleidatà, però nascuda a Madrid el 1984 Maria Folguera ha presentat la seva última novel·la, Hermana (Placer), a Barcelona. Publicada per Alianza, la novel·la qüestiona les jerarquies literàries a la vegada que reivindica les escriptores femenies, i fins i tot les utilitza dins la ficció. Així, Chacel, Matilde Ras, Laforet, Lejárraga, Teresa de Jesús, Matute, Martín Gaite i Elvira Lindo, entre altres, desfilen per les pàgines d’una novel·la bonhomiosa. Hermana (Placer) narra la història d’una amistat de deu anys (dels 26 als 36), quan la protagonista viu a la casa familiar i té una filla, la seva amiga és cantant, actriu i porta una vida desenfrenada. En paral·lel, la narradora omniscient redacta un relat on transita “des del plaer i mai des del dolor”. També de silencis i censures i d’un cànon construït pel diable.

Folguera ens transporta per un univers del jo: “Quan tenia vint anys i estudiava literatura, els referents d’escriptores eren presentats en les seves històries personals vistes des del dolor i el fracàs, i aquí estan els exemples de suïcidi de Virginia Woolf i Sylvia Plath. En el cànon anglosaxó és protagonista absoluta la bogeria, el tancament, mentre que per als escriptors masculins això mateix és vist com un aïllament voluntari o un tret de la personalitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

el vendrell

L'art català desaparegut

Barcelona

Veu arrossegada del carrer

Barcelona
Ryûsuke Hamaguchi
Director de cinema

“Cada generació deixa els problemes per a la següent”

Barcelona
Ferran Palau
El músic de Collbató presenta disc i curtmetratge

“Sense idees boges, el país, culturalment, no avançaria”

Barcelona
Art

Patricio Reig indaga a La Mercè en la dialèctica de la mirada

Girona
Crítica

Passió per l’òpera

Crítica

L’humanisme que defensa la naturalesa

“Vosaltres, els catalans”