Art

Una fàbrica de somni

Una exposició rescata la història de l’aventura artística de la nau Tipel de Parets, pintada per Arranz-Bravo i Bartolozzi el 1971

Restaurada fa poc, després d’anys de decadència, és una icona de l’art pop a Catalunya

“Ostres, això és bes­tial però, compte, que ani­rem a la presó.” Més o menys aques­tes van ser les parau­les que va dir l’empre­sari pelle­ter Isi­dor Pre­na­feta als artis­tes Edu­ard Arranz-Bravo i Rafael Bar­to­lozzi quan va veure la maqueta del que pre­te­nien fer a la seva fàbrica, la Tipel de Parets del Vallès. Ras i curt, pin­tar-la de dalt a baix amb uns colors tan cri­da­ners que cap con­duc­tor de l’auto­pista A-7 pas­sa­ria per alt. I això és jus­ta­ment el que va esgri­mir el Minis­teri d’Obres Públi­ques per dema­nar-ne la imme­di­ata reti­rada quan van cul­mi­nar la inter­venció, el 1971: que aque­lla “espècie de qua­dre moder­nista” era un perill per a la cir­cu­lació.

Ningú va ser engar­jo­lat i el gegantí mural no va ser eli­mi­nat. Mig segle després llu­eix com nou, recent­ment res­tau­rat, i la seva història, amb totes les llums i ombres, s’explica en una expo­sició a la Fun­dació Arranz-Bravo de l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, La fàbrica Tipel: el somni pin­tat (fins a l’1 de maig). Una història que es conei­xia par­ci­al­ment, i a la qual l’his­to­ri­a­dor de l’art Car­les Tori­bio ha dedi­cat una recerca per omplir-ne els buits. Tota ha que­dat reco­llida en un lli­bre que és alhora el que ha nodrit de mate­ri­als, inèdits en bona part, la mos­tra a la seu de l’enti­tat que pro­mou l’art d’Arranz-Bravo, amb el nervi cre­a­tiu encara molt des­pert. Bar­to­lozzi va morir el 2009, en uns moments molt incerts per al futur de la nau pin­tada, aban­do­nada durant temps perquè cap negoci volia saber res d’aque­lla extra­va­gant deco­ració, decla­rada bé cul­tu­ral d’interès local (BCIL), és a dir, pro­te­gida per llei.

Tori­bio va tro­bar per sor­presa a la casa d’Arranz-Bravo un pri­mer fil per esti­rar: una caixa que guar­dava una vui­tan­tena de dia­po­si­ti­ves que res­se­guien el procés de cre­ació que el tàndem d’artis­tes, lla­vors molt com­pe­ne­trats, fins al punt que vivien junts, van des­ple­gar durant cinc mesos de fred hivern. Es des­co­neix qui o quins van ser els autors d’aquell repor­tatge gràfic, però hi ha sos­pi­tes que, per l’estil, Xavier Mise­rachs hi podria tenir alguna cosa a veure. En tot cas, Mise­rachs va docu­men­tar l’aven­tura artística en una altra sessió i la prova són els fulls de con­tacte con­ser­vats en el seu fons, dipo­si­tat al Macba, que ha iden­ti­fi­cat Tori­bio.

D’ell també són les foto­gra­fies que van il·lus­trar l’arti­cle que La Van­guar­dia va publi­car el 14 de març del 1971, amb text de Bal­ta­sar Por­cel, i que va anar a por­tada, una de les pri­me­res de l’Estat impresa en color. “Una insólita pin­tura en Parets”, deia el titu­lar. Pocs dies després, el minis­teri pre­sen­tava la denúncia, que va tenir un efecte con­trari al desit­jat pels ran­cis poders del tar­do­fran­quisme. “La premsa naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal es va fer ressò d’aque­lla obra tan sin­gu­lar amenaçada”, remarca Albert Mer­cadé, direc­tor de la Fun­dació Arranz-Bravo, que ha com­par­tit el comis­sa­riat de l’expo­sició amb Tori­bio.

La fàbrica Tipel es va con­ver­tir tot d’una en una icona de l’art pop a Cata­lu­nya, un pop alli­be­ra­dor de la gri­sor de la dic­ta­dura, i per les seves dimen­si­ons, en un cas únic al món: 2.000 metres qua­drats pin­tats eren de rècord. A més, el duet d’artis­tes va esten­dre la seva follia cre­a­tiva més enllà de les parets: a la indu­mentària dels tre­ba­lla­dors, a les fur­go­ne­tes, a la maquinària... També van crear per al jardí un ramat de xais, tres dels quals pas­tu­ren ara les sales de la Fun­dació Arranz-Bravo a prop d’altres obres que amb la seva ima­gi­nació des­bor­dant van con­ce­bre per a l’inte­rior de la fac­to­ria, com ara una gra­e­lla de carn de fusta.

Pre­na­feta, l’amo, era un home de números amb sen­si­bi­li­tat artística. De fet, va estu­diar belles arts amb Arranz-Bravo i Bar­to­lozzi. Eren amics, els col·lec­ci­o­nava obra (n’hi ha un tast a la mos­tra) i men­tre el negoci li va anar bé va recórrer a ells per con­ti­nuar enri­quint l’orna­men­tació de la Tipel. El 1976 els va encar­re­gar que pin­tes­sin un altre mur de 40 metres i el 1988, la sala de cal­de­res, en què van tre­ba­llar per sepa­rat perquè la relació, pro­fes­si­o­nal però també per­so­nal, s’havia tren­cat.

Als anys noranta la Tipel va tan­car. I no va ser fins ben entrada la segona dècada d’aquest segle que el seu nou pro­pi­e­tari, Pere Hernández, es va creure el seu valor patri­mo­nial. La tar­dor del 2019 va pro­pul­sar la res­ti­tució cromàtica del mural, que va assu­mir el mateix Arranz-Bravo, ja gai­rebé octo­ge­nari, amb l’ajut del jove artista Ber­nat Daviu. Recent­ment l’Ajun­ta­ment de Parets ha enco­ma­nat al des­patx d’arqui­tec­tes RCR que dis­se­nyi una pas­sa­rel·la per esti­mu­lar les visi­tes in situ al con­junt pictòric. El renai­xe­ment de la Tipel pro­met.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.