Patrimoni

Les portalades, estrelles del Catalònia Sacra

Els bisbats catalans organitzen per desè any consecutiu una agenda amb 35 activitats per donar a conèixer temples i altres elements patrimonials, així com jornades formatives

Catalònia Sacra compleix aquest 2022 el desè aniversari i coincidint amb l’efemèride l’agenda d’activitats d’aquesta temporada inclou visites guiades a les portalades de deu temples. Es tracta de les de les catedrals de Girona, Tarragona, Terrassa, Tortosa, la Seu Vella de Lleida i la Seu de Manresa i de les esglésies de la Vall d’Àneu, Verdú, Vilagrassa i Capellades. No és una selecció de les millors –expliquen els organitzadors– sinó una mostra de les diverses tipologies existents.

En total el programa de difusió del patrimoni cultural dels bisbats catalans conté 35 propostes. A banda de les esmentades, hi ha les clàssiques visites a esglésies i catedrals.

Campanes

També, de descoberta d’elements concrets com els vitralls del Santíssim de Sant Martí de Sorbet, el retaule major de Castelló d’Empúries i les campanes de Santa Maria de Cervera. Quant a sessions formatives, se n’han preparat sobre la imatgeria religiosa (a Olot), la frontera vella (Àger), l’univers barroc (Sant Boi de Lluçanès) i la construcció d’esglésies gòtiques (Ulldecona).

Presentació

L’agenda es va presentar ahir al claustre de la catedral de Girona, en un acte en què van assistir representants de les diòcesis implicades, així com dels sectors culturals i turístics del país. El director del Secretariat Interdiocesà de Custòdia de l’Art Sacre, Josep Maria Riba, va posar l’accent en el pes que té el patrimoni de l’Església en el conjunt del patrimoni de Catalunya i va recordar que una tercera part dels bens culturals d’interès nacional (BCIN) arquitectònics estan vinculats a l’Església.

Vitrall restaurat

L’acte es va completar amb la presentació d’un vitrall de la catedral de Girona que s’acaba de restaurar i que es podrà visitar a partir de Setmana Santa. Datat entre la primera meitat del segle XIII i el XIV, és el vitrall figuratiu més antic de Catalunya.

LA FRASE

Un de cada tres conjunts arquitectònics BCIN estan vinculats a l’Església
Josep Maria Riba
CATALÒNIA SACRE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona