Arts escèniques

La ‘tradició’ de l’estiu

L’Ésdansa, de les Preses, celebra el seu 40è aniversari aquest agost recuperant la participació i la presència de sis companyies internacionals al seu cartell

Les Preses acull balladors de l’Argentina, Tahití, Djibouti, Mèxic, Panamà i Eslovàquia

L’Ésdansa reac­tiva tots els seus pro­gra­mes, després que es doni per superada la pandèmia, en el seu 40è ani­ver­sari. Serà del 22 al 28 d’agost a les Pre­ses i alter­nant el car­tell d’actu­a­ci­ons (amb uns 200 artis­tes vin­guts d’arreu) i la part for­ma­tiva per a cana­lla i adults (amb plaça fins a 150 per­so­nes). Fes­ti­vals com l’Ésdansa, el Dansàneu i el DeLle­gen­des rei­vin­di­quen l’arrel de la cul­tura amb espec­ta­cles que s’emmi­ra­llen, a la tar­dor, amb Fira Medi­terrània.

El premi Delfí Colomé (el 2018 es va entre­gar el dar­rer a Laia San­ta­nach pel pro­jecte Aèr), que fins ara cosia les pro­gra­ma­ci­ons, es con­ver­tirà en una línia d’ajuts, en prin­cipi, per a l’edició vinent. Ha estat tres anys pen­dent de refor­mu­lar les bases per com­plir els nous tràmits recla­mats a la direcció gene­ral de Cul­tura Popu­lar.

La direc­tora del fes­ti­val, Núria Fei­xas, resu­meix en tres grans eixos el pro­grama de l’Ésdansa. Per una banda, hi ha el pla d’impuls, fent visi­ble espec­ta­cles de com­pa­nyies com l’Esbart Sant Cugat (El cos que ens fa); la xarxa de dansa de la Cata­lu­nya Cen­tral La Llançadora (Fibla­des) i l’Esbart Sant Martí (Fora N9u). Aquest títol s’ins­criu en el segon iti­ne­rari: Dansa i pai­satge, perquè l’actu­ació de la com­pa­nyia es farà després d’un recor­re­gut a peu per la Gar­rotxa. També hi haurà el tra­di­ci­o­nal aplec, on ballen les sis com­pa­nyies, vin­gu­des de l’Argen­tina, Dji­bouti, Panamà, Mèxic, Tahití i Eslovàquia. Totes les dan­ses tenen músics en directe. l’Ésdansa és l’últim fes­ti­val de tots els grups que ani­ran enllaçant fes­ti­vals de dansa de l’Estat espa­nyol aquest estiu. L’Esbart Mar­bo­leny també par­ti­ci­parà en una gira, com a inter­canvi. Per exem­ple, enguany torna la visita dels Lip­tov d’Eslovàquia.

El ter­cer eix és el de la cre­ació. En aquest cas, arriba el Tra­dere de Laia San­ta­nach (casant arrel i con­tem­porània); El movi­mi­ento invo­lun­ta­rio, de Lara Brown (que indaga a par­tir de les jotes), i el Pyrene 430, de la com­pa­nyia basca que l’any pas­sat no va poder actuar perquè va ploure quan havia de fer la seva actu­ació. L’Ésdansa inclou algu­nes xer­ra­des com la de Manuel Cube­les (per tan­car el cen­te­nari) o la que cele­bra el cen­te­nari del Cançoner popu­lar. També es pas­sa­ran els docu­men­tals Arrel i Cor de vellut i es pro­pi­ci­a­ran tro­ba­des entre públic i artis­tes. Per aca­bar, res­ca­ten dels models pandèmics, els con­certs: dis­sabte al mig­dia es pre­para un con­cert fami­liar amb els Minis­trils del Raval, i a la nit tocarà Fenya Rai!

Roger Casal­prim, pre­si­dent del Cer­cle de Cul­tura Tra­di­ci­o­nal i Popu­lar Mar­bo­leny, cele­bra que, tot i els anys d’incer­tesa, l’enti­tat ha man­tin­gut els seus prop de 200 volun­ta­ris, prin­ci­pal­ment menors de 35 anys.

Dansàneu i DeLle­gen­des

També aquest juliol hi ha pro­gra­mats el fes­ti­val Dansàneu (a les Valls d’Àneu, del 24 al 31 de juliol). S’inau­gura amb el Tren­cadís, de l’Orques­tra de Músiques d’Arrel de Cata­lu­nya i pro­jecta el film Josep. Als con­certs de Quico Pi de la Serra, Marina Ros­sell o Tarta Relena s’hi afe­geix l’estrena de Re- Pro­jecte en residència i fruit de l’Obra­dor de Fira Medi­terrània, i es busca la con­nexió entre la veu de Gemma Humet i el fla­menc de Pol Jiménez o Marc Par­rot amb la balla­rina Aina Ale­gre. Pro­ba­ble­ment, el més radi­cal és el dar­rer mun­tatge de Núria Guiu (Cybe­re­xor­cisme) que incor­pora tik­tokers a la peça.

Per aca­bar, citar el pro­grama DeLle­gen­des (d’avui al 3 de juliol, a Sant Martí de Tous), que també troba com­pli­ci­tats amb Fira Medi­terrània: la Cobla Lluïsos tova Les ànimes del Piri­neu; es pro­jecta el docu­men­tal Arrel, impul­sat per Fira Medi­terrània, o es pro­grama Tomassa La Xatar­rina o Per què balla en Jan petit?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.