Llibres

Publicacions

Una panoràmica de Setcases

Miquel Perals, expert en la història i el patrimoni de la Vall de Camprodon, publica el volum inicial d’una trilogia sobre el seu municipi

El orígens, la geo­lo­gia, la geo­gra­fia, la flora i la fauna del muni­cipi de Set­ca­ses es trac­ten en un ampli i exhaus­tiu tre­ball que Miquel Perals (Set­ca­ses, 1941) acaba de publi­car amb el títol de Set­ca­ses. Geo­gra­fia natu­ral d’un espai únic (Edi­to­rial Gra de Fajol). És el pri­mer lliu­ra­ment d’una tri­lo­gia sobre la història d’aquest muni­cipi ripollès que el mateix autor té pre­vist com­ple­tar els pròxims anys.

Perals (un engi­nyer i eco­no­mista apas­si­o­nat per la història i el patri­moni de la Vall de Cam­pro­don) posa espe­ci­al­ment l’accent en la toponímia, víctima –asse­gura– d’una sèrie d’errors de les últi­mes dècades. “Es con­fon el pic de la Dona amb el pic de Baci­vers, que és molt impor­tant perquè és el més sep­ten­tri­o­nal del Ripollès; o diuen Gra de Fajol Petit i Gra de Fajol Gran, quan en rea­li­tat són el de Baix i el de Dalt”, posa d’exem­ple en decla­ra­ci­ons a aquest diari. En la seva opinió, men­tre hi havia pas­tors en aques­tes mun­ta­nyes la toponímia es va man­te­nir, però en des­a­parèixer aquest ofici s’han anat intro­duint noms inven­tats. “Fins i tot es va crear una lle­genda sobre el coll de la Mar­rana par­tint de la base que mar­rana és una truja, quan en rea­li­tat mar­rana fa referència a la feme­lla del marrà, és a dir, una ove­lla”, hi afe­geix.

El lec­tor hi tro­barà capítols dedi­cats als rius, les inun­da­ci­ons (la pri­mera docu­men­tada és del segle IX), la pet­jada de les gla­ci­a­ci­ons, els molins fari­ners, les mines, la fauna (des d’amfi­bis fins a pei­xos, pas­sant per mamífers o mol·luscs), la flora... sem­pre amb imat­ges de gran interès. Amb relació a la flora, Perals hi aporta una bio­gra­fia del botànic Joan Isern i Batlló cen­trada sobre­tot en la seva relació amb Set­ca­ses, on va néixer el 1821. D’altra banda, els afi­ci­o­nats a les anècdo­tes gau­di­ran del capítol dedi­cat al des­co­nei­xe­ment que al llarg de la història hi ha hagut sobre el lloc de nai­xe­ment del Ter, que no es va iden­ti­fi­car com a Ull­de­ter fins ben entrat el segle XIX.

El pròleg l’ha escrit Josep Maria Roig Rosich, pro­fes­sor emèrit d’història con­tem­porània de la URV. “És un lli­bre –afirma Roig Rosich– que, a part dels seus valors intrínsecs, en té un de gens menys­pre­a­ble i és que ens fa aga­far ganes de conèixer i tre­pit­jar els pai­sat­ges dels quals ens parla, i és que Miquel Perals ho coneix tot i ho estima molt.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.