Art

Un cabirol a la muntanya de Montjuïc

L’artista Setxu Xirau Roig (Canet de Mar, 1968) treballa amb animals naturalitzats i deixa clar que aquestes bèsties no han patit maltractaments, no han estat caçades i han mort de manera natural. “Aquesta utilització té dues maneres d’enfocar-la, d’una banda recullo la tradició de la faula per explicar actituds humanes des dels animals, i d’una altra banda vull mostrar que entre els animals i els éssers humans hi ha molta menys distància del que sempre s’ha dit.”

Aquesta utilització d’animals naturalitzats té molt a veure també amb la reflexió sobre l’art. L’artista fa temps que realitza una mena de treball en curs que consisteix a portar un cabirol a galeries d’art i fotografiar-lo davant de peces artístiques. La darrera parada d’aquest trajecte és el Museu Nacional d’Art de Catalunya amb el projecte L’ull de cabirol (fins al 26 de febrer del 2013), que consta d’una sèrie de fotografies, que es poden visualitzar en un monitor, i dues instal·lacions, en una de les quals, situada a l’espai Educart annex a la Sala Oval, podem veure el cabirol mirant-se al mirall. “Recull l’instant en què l’animal mira i no sap ben bé qui té al davant. Aquesta qüestió d’interrogar-se amb la mirada sobre què i qui som nosaltres forma part del meu discurs sobre la identitat”, explica l’artista de Canet.

L’altra peça és també un cabirol que està observant el mosaic de Miró situat a la Sala de la Cúpula. “El que pretenc és que l’espectador no es concentri només en el cabirol, sinó que s’interrogui sobre què està mirant l’animal.” A les fotografies podem veure el cabirol mirant un Zurbarán, l’art romànic, els mobles de Gaudí o el quadre La batalla de Tetuan, de Marià Fortuny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda