Llibres

Mapa necessari

42, el festival de gèneres fantàstics de Barcelona, celebra la segona edició en plenitud de forces

“La llengua catalana necessita un festival d’aquesta mena”, diu Ruiz

La segona edició del festival de gèneres fantàstics de Barcelona, 42, va ser presentat ahir pel tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, i el periodista i escriptor Ricard Ruiz Garzón, comissari del festival.

El 42 tindrà lloc del 2 al 6 de novembre a la Fabra i Coats, el complex cultural de Sant Andreu, i disposa d’un pressupost de 110.000 euros. Aquest any ja no patirà limitacions –només, en alguns casos, d’aforament– per culpa de la pandèmia i podrà ser operatiu amb tot el seu potencial, que encara té recorregut i que es preveu que marcarà tendència en la resta del país, com en el seu moment van fer el festival de poesia i el de novel·la negra. L’any passat hi va haver uns 6.000 visitants, 4.000 de presencials i 2.000 de virtuals.

El programa del festival inclou 84 activitats amb la presència de 225 participants vinguts de quatre continents, entre escriptors, especialistes i moderadors. El cartell d’aquest any és obra d’Andreu Saragossa.

“Un festival és com un mapa que ens situa en un territori determinat”, va definir Martí. “Els festivals projecten la imatge de Barcelona com a ciutat literària i, en el cas del 42, és la porta d’accés a la literatura per a un públic molt ampli”, hi va afegir.

“No és un gènere juvenil, tot i que té més tirada en aquesta franja d’edat”, va matisar Ruiz, que va fer una petició: “Demanaria que potenciem deixar-nos sorprendre, que més enllà del que triem anar a veure consultant el programa, també assistim a altres activitats”, per exemple, d’autors que no coneixem però que ens poden incitar molts interessos. “El programa és només el punt de partida”, va afirmar Ruiz.

A més de les habituals taules rodones i presentacions de novetats, el 42 també ofereix una dotzena de tallers i activitats pràctiques per a tots els amants dels gèneres fantàstics, o per als que hi vulguin tenir un primer contacte, amb tota mena de formats i disciplines vinculats al gènere, de com llegir a Cortázar a com fabricar-se un Cosplay steampunk. També hi haurà dues exposicions: 50 anys de Terry Ptartchett: el veritable terraplanisme i altres certeses del mestre i Italo Calvino (1923-1985), fantàstic.

La salut mental serà un dels eixos del festival, però també el canvi climàtic, el feminisme, la monstruositat, el còmic, la il·lustració, la fantasia històrica, el queer, el terror, les adaptacions al cinema, les sèries i els videojocs, amb una atenció especial en la literatura juvenil.

Per Ricard Ruiz, el fantàstic, “és un gènere encara més minoritzat i invisibilitzat que el criminal, envoltat de perjudicis que, de mica en mica, es van superant; Pedrolo ja deia que sense gèneres populars no podrem ser normals, no tindrem una llengua sana, i la llengua catalana necessita un festival d’aquestes característiques”, va assegurar el comissari. Per això, 42 té previstos homenatges per reivindicar la millor tradició del gènere, començant pels centenaris de dues figures clau, el ja citat Italo Calvino i l’editor Paco Porrúa, a més del prolífic Jordi Sierra i Fabra –que té una exposició dedicada a la seva obra i figura al Palau Robert–, i la commemoració del mig segle de la mort del barceloní José Mallorquí, creador d’El Coyote. També hi haurà homenatges al desaparegut editor Miquel Barceló, a la guardonada i pionera de la ciència-ficció Rosa Fabregat i al mestre Pep Albanell.

Alguns dels molts noms que seran a Barcelona són: David Mitchell, Alejandro Jodorowsky, Aliette de Bodard, Max Besora, Marc Pastor, Salvador Macip, Núria Perpinyà, Mar Bosch, Elia Barceló, Rodrigo Cortés, Gustavo Martín Garzo, José Carlos Somoza, Rodrigo Fresán i Samantha Shannon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda