Llibres

L’editorial Meteora tanca definitivament

Maria Dolors Sàrries i Jordi Fernando tanquen definitivament l’editorial Meteora. Han estat 22 anys de feina dura, de batalla contra els elements més variats, fent tots els papers de l’auca: de correcció de textos a promoció en xarxes, de millorar un original a viatjar per fires de tot Catalunya carretejant llibres en jornades eternes posant-hi tota la voluntat a canvi d’acumular més despeses (i mals d’esquena) que beneficis; anys de fer quadrar una comptabilitat complexa, de seduir autors consagrats i donar oportunitats a nous escriptors, de superar clatellades econòmiques i logístiques i inesperades com el tancament de la distribuïdora Fi-Rex... Sàrries i Fernando ho han superat tot sent fidels al seus dos pilars anímics: treballar molt i creure en el que fan.

El març del 2000 Meteora es va constituir oficialment. Van començar amb tres col·leccions: una de biografies il·lustrades (Vides i llegats) i dues de novel·la, Papers de Fortuna (en català) i Tahona de letras (en castellà).

Amb els anys van anar ampliant les col·leccions: La roda de Faistos, dedicada a monografies sobre les arts plàstiques; Mitilene, dedicada a la poesia (dirigida per Jordi Cervera); Cronos, dedicada a l’assaig; Lola Anglada, de llibres infantils il·lustrats; a més d’obres relacionades amb la medicina, títols de novel·la negra, etc.

En total, uns 220 títols de fins a 140 autors, com ara Patrícia Gabancho (autora del best seller El preu de ser catalans, del que en van vendre prop de 18.000 exemplars), i Claustre Rafart (autora del long seller Les Menines de Picasso), a més de noms com ara Agustí Bartra, Feliu Formosa, Ricard Salvat, Sebastià Bennasar, Agustí Pons, Maria Favà, Mònica Batet, Maria Nunes, Antònia Carré-Pons, Carles Duarte, Jaume Fuster, Isidre Grau, Jordi Julià, Vicenç Llorca, Nèstor Luján, Joan Perucho, Màrius Santpere, Olga Xirinacs..., i la incombustible centenària Teresa Juvé, autora de l'últim llibre que han publicat, Morts al peu del Reial Alcàsser.

Que cap dels seus autors s'espanti, complidors com són, el tàndem d'editors han volgut aclarir: "Nosaltres pleguem, però no deixem de banda els autors amb contractes vigents, els anirem acompanyant fins la fi del contracte".

Un apunt gastronòmic final. Un dels llibres que més han presentat arreu és Cuina i terra de la Vall de Boí, que tenia un èxit de públic garantit quan se sabia que al final hi hauria un tastet de plats del llibre preparats per Maria Dolors Sàrries, una cuinera de gran nivell.

Després de tanta lluita, alegries, sorpreses, esforços, disgustos i també bons records, Sàrries i Fernando es mereixen un descans –del que ja gaudeixen des de fa un temps, en què han aturat la producció editorial–, però calia posar el punt final i serà l’1 de desembre pròxim, amb una festa a la llibreria Ona del carrer Gran de Gràcia. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia