Patrimoni

Figueres proposa com a BCIN els àlbums Rubaudonadeu

Tots els regidors es van fer seva la moció de Junts, que reclamava protecció per a les imatges de J.M. Cañellas

El ple de Figueres es va mostrar unànimement a favor de proposar com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) la col·lecció de fotografies històriques de l’àlbum Rubaudonadeu. La moció va tramitar-la el grup de Junts per Figueres, per mitjà del regidor Josep Maria Bernils, i tots els grups es van afegir a la iniciativa.

Bernils va manifestar que aquesta era una proposta “d’orgull de ciutat” sorgida d’una jornada tècnica, feta el 26 de novembre passat, en la qual es va fer palesa la “necessitat d’obtenir una major protecció”. La moció validada per tots els edils qualifica la col·lecció de “tresor excepcional”. “És un testimoni únic, un testimoni únic de la vida social de l’Alt Empordà de finals del segle XIX, concretament d’entre 1888 i 1889. Un fons documental que té projecció nacional.”

L’objectiu de la moció és promoure la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la seva modalitat de béns mobles, per als àlbums Rubaudoneu, amb l’objectiu de garantir la seva preservació i poder accedir a vies de subvenció i ajuda econòmica d’altres administracions.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, va remarcar també que l’arxiu municipal disposa d’un àlbum de 170 fotografies de Josep Maria Cañellas, que s’afegeixen a les 555 dels àlbums, per les quals també es demana la protecció com a BCIN.

LA XIFRA

725
fotografies
de la vida quotidiana de la Figueres dels anys 1888 i 1889, 170 de les quals guardades a l’arxiu municipal.

Col·lecció de 555 fotografies encarregades

L’àlbum Rubaudonadeu és una col·lecció de 555 fotografies realitzades entre 1888 i 1889 pel fotògraf Josep Maria Cañellas, un reusenc establert a París. Va sorgir de la iniciativa del mecenes Josep Rubaudonadeu (Figueres, 1841-Madrid, 1916), el qual va encarregar a Cañellas un extens reportatge fotogràfic de tota la comarca on havia d’incloure tots els pobles, monuments i conjunts artístics, oficis, mercats i fires, festes populars, imatges de la vida quotidiana dels homes i les dones. Cañellas, fotògraf d’instantànies, va saber captar la realitat espontàniament. Les imatges, repartides en cinc àlbums físics, estan agrupades per pobles i s’ha mantingut l’ordenació original. Els àlbums són a la biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia