Llibres

Formats especials

Més enllà de bons textos i il·lustracions, quan els llibres tenen un atractiu diferencial, com ara solapes i desplegables, triomfen

No ens cansarem de repetir que la qualitat, tant de textos com d’il·lustracions, dels llibres orientats als infants és molt elevada, en termes generals, d’autors estrangers i també de molts d’autòctons. A més, les editorials fan bona feina a l’hora de triar què publiquen i de treballar sense escatimar en recursos per oferir uns llibres objecte molt atractius. Més enllà de la qualitat de textos i il·lustracions, alguns llibres aporten un afegit, un format a base de mides grans i tota mena de ginys de paper, com ara solapes, desplegables, elements articulats, pop-ups, multicapes amb fulls transparents... Irresistibles per a totes les edats.

D’entre els diversos que hi ha actualment al mercat, us presentem sis exemples recents. El primer és el llibre acordió gegant –arriba als dos metres de llargada– de la sèrie Zig-zag, creat per Makii, un duet de dissenyadors holandesos. Es titula Els vehicles (Combel, amb traducció de Daniel Cortés) i inclou una enorme làmina de cartoné amb més de cent vehicles i, quan la girem, tot d’articles breus amb desenes d’informacions i curiositats sobre cotxes, motos, camions, excavadores, bicicletes...

A Dansa de les mans (Cruïlla, amb traducció de Núria Font), l’autor francès Hervé Tullet ofereix una proposta de joc per ballar amb les mans i amb els dits damunt de tot de punts i ratlles de colors. Una activitat que no necessita electricitat per ser plenament operativa.

Fleur Daugey (text), Tom Vaillant (il·lustracions) i Bernard Duisit (enginyeria de paper) són els autors de Bosc (Baula), un llibre que inclou cinc pop-up en làmines alternes per mostrar tot de temes relacionats amb els arbres, els animals que els envolten i llegendes relacionades. La sèrie té títols dedicats a la Lluna, els volcans i la Terra.

Sona el violí (Combel) és un interessant llibre en què Oriol Garcia Molsosa analitza tot el que es relaciona amb un violí: les parts, la mena de fusta, la història, grans violinistes famosos, formacions musicals on hi ha violí, etcètera, tot acompanyat de desplegables i pràctics codis QR per escoltar exemples. Les il·lustracions són de Miguel Bustos i Albert Vila.

Cruïlla presenta dos nous títols de la sèrie La lupa màgica, La selva i L’espai, en tots dos casos amb text de Nancy Dickmann, il·lustracions de Donough O’Malley i traducció de Lluïsa Moreno. Són llibres de coneixements de biologia i astronomia, en cartoné i amb un sistema que permet fins a quatre cops enfocar el detall que volem observar.

I, finalment, Mentre dorms, qui treballa de nit? (Combel), amb text de Peter Arrhenius, il·lustracions d’Ingela P. Arrehnius i traducció d’Aurora Ballester. És un llibre també en cartoné i per als més petits en què, a base d’explicacions senzilles i solapes, es descriuen diverses professions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia