Cinema

CINEMA

‘Esperant Dalí’, de David Pujol, arriba al Festival de Màlaga

‘Esperant Dalí’, un conte amb Cadaqués com a protagonista, és l’òpera prima del cineasta David Pujol que ha aterrat al Festival de Màlaga. El director i guionista català, autor, també, del documental El Bulli: Historia de un sueño, presenta la història de dos cuiners que busquen canviar de vida, un hostaler obsessionat amb què Salvador Dalí vagi al seu restaurant i un personatge estàtic en forma de poble català, Cadaqués, el bressol de l’artista surrealista.

La pel·lícula podria tenir moltes definicions, però per al seu director, com explica a EFE, “és sobretot un conte”, a l’estil d’El cartero y Pablo Neruda o La vida es bella, on “hi ha moments de comèdia, i també de tensió, però al cinema no es va a patir, sinó a gaudir”, per la qual cosa ha construït una història, de la qual n’és també el guionista, “que va basculant entre moments seriosos, menys seriosos i de tensió”.

Protagonitzada per Iván Massagué, Clara Ponsot, Nicolas Cazalè, Pol López i Paco Tous, la cinta arrenca a la Barcelona del 1974, a l’ocàs del Franquisme, amb dos germans cuiners com a protagonistes, encara que només un se centra en els fogons, mentre que l’altre reparteix el temps entre el restaurant i manifestacions contra el règim. Assenyalat com un insurgent amb clar risc d’acabar a la presó, el seu germà decideix que tots dos han de marxar de la capital catalana i acaben amb un excèntric propietari d’un xiringuito de platja a Cadaqués, l’única obsessió del qual és que Dalí vagi al restaurant a sopar, encara que li hagi de pagar, fins al punt que el seu local es diu El Surreal en homenatge a l’artista.

David Pujo ha muntat una pel·lícula en què “els personatges et fan vibrar, somriure, t’emocionen” i ajuden a “evadir-te de la realitat, perquè he volgut fer servir tots els codis del cinema per intentar eludir els moments amargs de la vida ”, amb el treball excel·lent del director de fotografia, Román Martínez de Bujo, que ha ressaltat Cadaqués gairebé com un personatge més. “És un lloc que, com a decorat, no s’havia fet servir prou, i volíem reivindicar-ho”, subratlla Pujol, que diu que la història que han aconseguit és universal, com el mateix Dalí, i “podria ser ‘Esperando a Julio Iglesias’ o ‘Esperando a Elvis’, perquè “es pot traslladar aquesta idea clarament a altres personatges”, encara que, per viure a prop de Cadaqués i Roses, el poble del mític restaurant El Bulli, “Dalí era el meu personatge, i per a mi era lògic fer-ho”.

L’actor Paco Tous, per la seva banda, destaca com n’és de especial treballar a Catalunya, un lloc que, diu, “és un pandemònium en què un pregunta en un idioma i contesten en un altre, una mica meravellós”, i rebutja les “veus ràncies” contra aquesta barreja cultural, mentre destaca que la cinta “té el punt una mica especial d’una pel·lícula que és molt comercial, cosa que no està renyida amb la primera cosa, i compta amb un punt meravellós d’humor poètic”.

La pel·lícula arribarà als cinemes el proper 5 de maig, i és fruit de deu anys de treball del seu director, després d’una llarga carrera al capdavant de documentals com la sèrie elBulli, historia de un sueño (2009) i la trilogia Salvador Dalí, en busca de la inmortalida (2019).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.