Patrimoni

El MNACTEC restaura un anunci mural de Netol dels anys 60 per la seva col·lecció

Va aparèixer amb la retirada d’un altre panell publicitari al centre de Terrassa

La retirada d’un panell publicitari l’abril de l’any passat a una de les façanes d’un xamfrà entre els cèntrics carrer de la Font Vella i Cardaire de Terrassa per tenir la llicència caducada, va deixar al descobert un mural dels anys 60, també publicitari, que anuncia va la icònica marca de neteja vidres Netol acompanyat del seu característic majordom. La descoberta va obrir un debat a la ciutat sobre la necessitat de conservar-lo o no i el propietari de l’immoble des del 2020, Miguel Ángel Salazar, va expressar la seva voluntat de mantenir-lo, però no podia assumir l’elevat cost de la rehabilitació, però finalment ho ha fet Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

Era el darrer dels anuncis murals d’una marca fundada el 1916 i desapareguda a la dècada del 90, a qui tampoc podia acudir per finançar la rehabilitació, i al cap d’uns mesos el museu mostrava l’interès per poder-lo incorporar a les seves col·leccions amb la voluntat de posar en valor i protegir el que considera un patrimoni i testimoni valuós de la publicitat mural que es feia a les ciutats durant la primera meitat del segle XX. L’acord amb la propietat es va anunciar el setembre i el 19 d’octubre el director del MNACTEC, Jaume Perarnau, i Salazar firmaven un conveni de donació. L’acord preveu que el museu es compromet a integrar aquest objecte a les seves col·leccions; posar-lo a disposició dels investigadors i del públic en general; mantenir-lo en les condicions de seguretat i conservació que garanteixin la seva preservació, i identificar la procedència de l’objecte en els rètols informatius, mentre que el compromís de la propietat és de mantenir-ne l’emplaçament per un període de 5 anys renovable, sense possibilitat d’intervenció directa i garantint-ne un perímetre de protecció i acceptar que es pugui traslladar a les dependències del museu si hi ha circumstàncies de protecció o tècniques que així ho requereixin.

La conservadora-restauradora del MNACTEC Mercè Gual ha destacat que la recuperació feta per l’empresa Policroma durant sis mesos i amb un pressupost de 30.000 euros, ha hagut de superar diverses dificultats, segons recull l’ACN. Inicialment van haver d’assumir una actuació d’urgència perquè la paret s’estava caient, de manera que van consolidar-la abans de passar a la reintegració del mural en si. En aquesta fase inicial, es va constatar que rere el mural de Netol hi havia fins a quinze capes de murals publicitaris anteriors, quatre dels quals fets a l’oli. Un cop assegurada la paret, els restauradors van passar a fixar la pintura en si “per mantenir l’original al màxim”, ha ressaltat Gual. Ha apuntat que va caldre fer una “neteja en profunditat” per retirar nombroses restes de resina i aconseguir fer aflorar els colors originals. Gual ha garantit que “no hi ha res repintat”, sinó que s’ha recuperat l’aspecte original amb alguns retocs puntuals.

La iniciativa del MNACTEC complementa la que va iniciar l’any 2017, anomenada Museu al carrer, un projecte de participació ciutadana per inventariar, georeferenciar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als pobles i ciutats de Catalunya. La iniciativa recopila fotografies i informació dels elements identificatius i corporatius de la societat industrial del segle XIY i fins el 1980 que encara es conserven als carrers i paisatges de Catalunya, en cinc àmbits temàtics: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç; el lleure, i les ciències aplicades.

S’hi recullen elements com ara antigues carreteres, benzineres i estacions de trens; rètols publicitaris i de senyalització; comerços tradicionals; elements de patrimoni ferroviari, o plaques de senyalització de riuades.

Actualment el projecte compta amb més de 1.700 elements inventariats per 260 col·laboradors i ara s’està valorant quins d’ells són els més destacats i singulars per protegir-los i, si cal, catalogar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.