Patrimoni

Una exposició al Born reflexiona sobre la preservació de les ruïnes

La mostra presenta diferents exemples arquitectònics catalans, espanyols i internacionals de protecció de patrimoni

El Born Centre de Cultura i Memòria proposa a través de l’exposició L’abric de les ruïnes una reflexió sobre la relació humana i de l’arquitectura amb les restes històriques per a la seva preservació a partir d’una selecció de projectes arquitectònics internacionals.

Segons una informació recollida per Efe, els projectes escollits són majoritàriament europeus, construïts en els darrers 25 anys, tot i que també es presenten exemples dels Estats Units, la Xina i Barein. Les construccions protegeixen restes de civilitzacions, religions i cronologies diferents: grega, romana, tardorromana, merovíngia, víking, cristiana, islàmica, xinesa i dels pobles indígenes d’Amèrica del Nord (els Pueblo). Entre tots ells, n’hi ha quatre de catalans: el mateix Born Centre de Cultura i Memòria, que es presenta com a “contramodel”, ja que l’abric en aquest cas és purament casual, a més del parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso, a Guissona (Segarra), la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona i les ruïnes del castell de Jorba (Anoia).

De la resta d’Espanya, també s’il·lustren els casos de cobertura de les ruïnes de la vil·la romana del Verger (San Pedro del Arroyo, 2019), de les ruïnes de la Casa d’Hipòlit (Alcalá de Henares, 1999), de la vil·la romana de La Olmeda (Palència, 2000-2009), del jaciment romà del Molinet (Cartagena, 2011), així com de l’habilitació i protecció del santuari romà de Diana (Mèrida, 2011).

Molts dels projectes s’han enfrontat a la dificultat de construir sobre unes restes arqueològiques que cal protegir sense alterar, i d’altres són exemples de com l’arquitectura ha permès tornar la dignitat a les restes i potenciar-ne el valor o facilitar-ne la comprensió i la visita, ha explicat aquest divendres en la presentació, Pedro Azara, comissari de la mostra juntament amb el també arquitecte suís Tiziano Schürch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes
arts escèniques

Catorze finalistes catalans als Max, amb una gala dedicada a Guimerà

barcelona