Arts escèniques

LA CRÒNICA

“Soc un gastat pergamí”

Per què costa tant anar al teatre? Uns diuen que per preus; altres, per falta de temps i llunyania

“Soc un gas­tat per­gamí. Deam­bulo dins d’una bote­lla pels oce­ans. M’ha llançat un nàufrag neces­si­tat. Trobo com­panys pel camí. Altres ras­tres que s’amun­te­guen d’altres mars que ens du el cor­rent i ens acom­boia, quan no ens ofega. Sabem que és inac­ces­si­ble el nos­tre destí. Embor­rat­xats de cap­ves­pre, voldríem acce­dir al sol o abraçar la lluna. En tindríem prou amb saber que un estel ens pica l’ullet. Ente­nem, al nos­tre penúltim res­pir, que el viatge és la meta, però neces­si­tem trans­me­tre-ho i com­par­tir-ho, fer més ama­ble el tra­jecte dels que van al dar­rere. Som un glaçó en un got de vi.”

El col·lec­tiu L’Última Merda va con­gre­gar una setan­tena de per­so­nes del sec­tor cul­tu­ral (de l’àmbit més ampli, des d’artis­tes fins a públic, pro­gra­ma­dors, premsa i tècnics del Depar­ta­ment de Cul­tura) en la tro­bada infor­mal L’escu­de­lla de les arts escèniques que havien con­vo­cat Reco­mana, Entre­acte, Núvol i TRESC, com una acti­vi­tat paral·lela als Pre­mis de la Crítica que es van donar dilluns pas­sat i quasi coin­ci­dint amb la pri­mera edició del Cap Butaca Buida, impul­sat per Adetca, 3Cat i Time Out. L’aven­tura de la diada naci­o­nal de Tea­tre ha tin­gut un nota­ble segui­ment: de les 60.457 entra­des, se’n van ven­dre 55.583 (el 92%). Evi­dent­ment que en van que­dar de bui­des, però el repte es dona més que per asso­lit per a la pri­mera edició. I ja s’anun­cia que el 22 de març del 2025 hi haurà més buta­ques a la venda i encara crei­xerà el nom­bre d’espec­ta­dors. Dis­sabte, a l’Aquitània, en la funció de tarda d’Asmo­dai, el públic aplau­dia abans i tot que l’àudio celebrés la cam­pa­nya. Al Romea, al ves­pre, en la repre­sen­tació de l’obra Amb la clare­dat, aug­menta el fred, amb dra­matúrgia de Pep Tosar i Evelyn Arévalo, el públic va aplau­dir quan el va con­vi­dar a fer-ho el mateix àudio. Curi­o­si­tats sociològiques d’estar per casa.

Tro­bar-se un dimarts al ves­pre a la Nau Iva­now per deba­tre i no aspi­rar a tro­bar con­clu­si­ons en un ves­pre en què el Barça es juga la Cham­pi­ons con­tra el Nàpols és d’una gosa­dia entre heroica i mili­tant. Sota tres equips en forma de recepta d’escu­de­lla, es va com­pro­var com els equips de pro­ducció són els que dor­men menys, en una altra enquesta intuïtiva. I que la gent de pro­ducció, amb els pro­gra­ma­dors i els de premsa, deuen ser els que reben més mails a la safata d’entrada. Per la seva banda, la premsa és la que es dedica a pren­dre notes entre espec­ta­cle i espec­ta­cle en un fes­ti­val. I són ben pocs, i tot­hom els espera.

Les pre­o­cu­pa­ci­ons del sec­tor són comu­nes, entre la pre­ca­ri­e­tat endèmica a gran part del sec­tor de la cul­tura i la dèria de gua­nyar públic. Fa pocs dies, Clara Narvión ho deia ben explícita­ment a Ràdio Pri­ma­vera: “Com és pos­si­ble que hi hagi gent que s’atre­veixi a dir que no li agrada el tea­tre? Deu ser que no li agrada algun tipus, però n’hi ha molts d’altres.” Efec­ti­va­ment, algú es que­da­ria tan ample dient que no li agrada la lite­ra­tura? O la música? Per què es pot ser tan categòric en el tea­tre i no en els altres camps? Sovint es denun­cia que el preu és la raó prin­ci­pal del divorci amb el tea­tre (sobre­tot entre el jovent). Però, ves per on, dos dies més tard a l'Escu­de­lla de les Arts, en una taula rodona amb nomi­nats dels Pre­mis de la Crítica, el dra­ma­turg Joan Yago adver­tia que, segons un estudi citat pel dra­ma­turg ale­many Roland Schim­melp­fen­nig, el preu és la quarta causa per no anar al tea­tre. El rànquing el lide­ren “no tinc temps”, “no ho tinc a prop” i “no m’interessa”. Més impres­si­ons al vol. Aquest dime­cres en una sessió de Feed­back a la Fabra i Coats, la peri­o­dista Con­sol Sáenz (RNE) pre­gun­tava als artis­tes que havien actuat: “Hi ha sufi­ci­ents espais d’exhi­bició? Del Colec­tivo Para­pente evi­den­ci­a­ven que no hi ha prou llocs on actuar i també estan coi­xos els llocs d’assaig. Però adver­tien que el sec­tor s’hau­ria de moure, pel seu compte, sense haver de depen­dre dels balons d’oxi­gen que dona l’Admi­nis­tració.

A El Molino, amb el Cap Butaca buida, van cele­brar la xifra amb cava. A la Nau Iva­now, es van ofe­gar les penes amb un ver­mut. I un rodolí: “Soc un gas­tat per­gamí. / Trobo com­panys pel camí. / Som un glaçó en un got de vi.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.