premi
Carles Durà guanya el premi Roc Boronat
Carles Durà (València, 1970) ha estat declarat guanyador de la 26a edició del premi Roc Boronat, organitzat per l’ONCE, amb la novel·la L’Àlex del somriure, que publicarà Univers la tardor vinent. Aquest premi, dotat amb 6.000 euros, el publicarà per primer cop Univers, després d’haver estat publicat molts anys per Proa i, posteriorment, per Amsterdam.
El jurat, format per Enric Botí, Ester Pujol, Iago Fernández, Francesc Xavier Vila, Irene Dalmases, Santiago Moese, Pere Gorgoll, i David Bernardo, ha triat la novel·la guanyadora entre els 52 originals presentats, en considerar que és “una obra molt sòlida que destaca per haver estat escrita amb un llenguatge informal, una prosa molt rítmica i un estil suggeridor, emotiu, precís, directe, depurat i poètic, amb una clara tendència a fixar-se en les metàfores de la vida”.
L’Àlex del somriure explora la relació d’un pare amb el seu fill de 17 anys, a qui han diagnosticat un quist en estat II al ronyó. Amb capítols breus, encaixa episodis de la infància de l’Àlex amb escenes d’un present marcat per la malaltia i la pandèmia per construir una novel·la que esquiva el melodrama sense renunciar a un colpidor mostrari d’emocions.
Amb l’objectiu d’estimular i de donar suport a la creació literària en català, l’ONCE Catalunya convoca cada any el premi Roc Boronat en memòria de l’escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya.
Carles Durà, professor de llengua i literatura, és autor de narrativa, poesia i teatre i ha rebut diversos premis per les seves obres.
Per a Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya, “aquest premi és una ferma defensa de la llengua catalana i de la lectura”. “A l’ONCE tenim una biblioteca digital amb 70.000 títols. Al llarg del 2023 es van demanar prop de mig milió de llibres”, ha afegit.
“Vam valorar positivament que la novel·la, tot i la temàtica, fugís del drama; és un text de dol, però lluminós, evocador i fins i tot alegre”, comenta Iago Fernández, editor d’Univers.
“Àlex és el protagonista absolut de la història. Ho vaig escriure, fa dos anys, amb voluntat de fer literatura, però també teràpia, perquè per mi ha estat un llibre terapèutic”, comenta Durà, que ha escrit una obra, per a ell, amb molta implicació personal.
“Tothom hauria d’escriure sobre el dol viscut per aprofitar el poder terapèutic de la literatura. Has de plorar per, després, poder crear. Es pot fer literatura a partir del dolor.” “He escrit aquesta pàgina per poder-la passar”, ha confessat l’autor.
L’obra, dividida en dues parts, està formada per episodis curts, com píndoles, que fins i tot es poden llegir com episodis independents. Durà juga literàriament amb els objectes de l’habitació del fill, que treuen el nas a cada capítol.
“He volgut fer servir un llenguatge concís, poètic, sintètic; polir-lo molt per deixar-lo en l’essència. I ser, més que fidel, respectuós amb el que va passar. No volia ser morbós ni explicar detalls de la malaltia; volia fer un llibre bonic, en el sentit artístic.”
El va començar a escriure el Nadal del 2021 i, uns mesos després, l’estiu del 2022, ja el va acabar. “En la mesura del possible voldria deixar memòria, rescatar la història de l’Àlex de l’oblit.”
L’Àlex va morir quan tenia 19 anys. Era “un noi vitalista i empàtic” molt aficionat a la fotografia. Els pares han pogut fer una exposició de les seves fotografies al Centre Cultural Octubre de València.
A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, dotada amb 900 euros, David Ciscar ha estat premiat per l’obra Perseguit. El relat se situa a Barcelona l’any 1988 i narra un episodi en què el membre d’un grup musical torna a casa de nit passant pel Poblenou i fins al Paral·lel.
Al llarg de l’acte d’aquest vespre a l’auditori de l’ONCE a Barcelona, a més de lliurar els dos premis, s’ha homenatjat l’escriptora Sílvia Soler amb el lliurament d’un exemplar en braille del seu llibre Petons de diumenge i un altre en suport sonor de Nosaltres, després. S’han celebrat, també, el 90 anys del Sindicat de Cecs de Catalunya amb un homenatge al periodista Jordi Amat, que ha rebut un exemplar en braille i en audiollibre del seu llibre Un somni republicà. El Sindicat de Cecs de Catalunya (1934-1939).