Cinema

cinema

Els cineclubs catalans sumen més de 130.000 espectadors l’any 2023

La xifra suposo un increment del 25% respecte a l’any anterior

La Federació Catalana de Cineclubs presenta l’Estudi Anual del Cineclubisme

Els cineclubs catalans han sumat més de 130.000 espectadors en 2.258 sessions al llarg de l’any 2023, una xifra que representa un creixement del 25% de públic i del 22% de les sessions respecte el 2022. Així es desprèn de l’Estudi Anual del Cineclubisme, al qual ha tingut accés l’agència ACN, que revela les millors xifres des que es recopilen dades i que ha presentat la Federació Catalana de Cineclubs (FCC). L’Estudi s’ha donat a conèixer en el marc de la 19a Trobada Anual de Cineclubs, que aquest any se celebra a Vilafranca del Penedès. En aquest context, la presidenta de la FCC, Emma Fernández, demana una línia de subvencions específica per a cineclubs.

La Federació Catalana de Cineclubs, entitat que aglutina una seixantena de cineclubs de Catalunya, País Valencià, Balears i Andorra, a més de dues subseccions de casals catalans de l’Equador i Mèxic, celebra aquest dissabte dia 1 de juny la seva assemblea anual, on la junta presidida per Emma Fernández explicarà tota l’activitat portada a terme per l’entitat al llarg de 2023 i es presentarà, per primera vegada en aquest marc, l’Estudi Anual del Cineclubisme.

Segons l’estudi, el cineclubisme “no ha parat de créixer després del sotrac generalitzat de la pandèmia, que va soterrar l’activitat associativa però en cap cas aturar-la”. Des del 2020 els cineclubs federats han mostrat una línia ascendent que el 2023 va “sobrepassar els rècords que ja van donar-se el 2022”. Si l’any anterior se superava la barrera dels 100.000 espectadors —104.409— i les 1.844 sessions programades, el 2023 es va arribar als 130.880 espectadors —increment d’un 25%— i les 2.258 sessions, la qual cosa suposa una mitjana de 58 persones per sessió.

Els autors de l’informe han indicat que s’ha de tenir en compte, a més, que si bé són 60 les entitats federades, l’estudi es basa en les xifres facilitades per 46 d’aquests cineclubs, per la qual cosa sempre hi ha un marge que incrementaria aquests números. Amb tot, les dades de 2023 suposen “un rècord en termes de públic i de sessions programades pels cineclubs des que la FCC té registres”.

L’Estudi revela, un any més, la importància dels cineclubs com a exhibidors de cinema català i en llengua catalana, especialment respecte a les sales de cinema comercials. Per una banda, les sessions amb subtítols, doblatge o versió original catalana suposen un 26% del total el 2023, molt per sobre del 3% del circuit regular de cinemes de Catalunya. Per l’altra, els cineclubs programen un 14% de produccions catalanes, que si bé suposa un descens respecte al 18% de 2022 segueix estant 5 punts per sobre del 9% de presència catalana a les cartelleres comercials. Finalment, els organitzadors remarquen la importància de la versió original i versió original subtitulada en la programació cineclubista, amb gairebé dues terceres parts del total, 58%.

“Rebem moltes consultes per formar nous cineclubs, i les xifres demostren que els que ja hi ha estan en plena forma”, comenta la presidenta de la FCC Emma Fernández sobre l’Estudi, i afegeix: “Tot plegat fa que ens preguntem quins són els motius pels quals els cineclubs no tenen línies de subvenció pròpies, com sí que tenen altres àmbits del sector —producció, distribució, festivals…—. S’ha demostrat que som una massa social molt important en termes de públic i territorialitat. Els cineclubs fan xarxa i indústria, però no estan representats als ajuts públics.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.