ART
El MNAC convoca el concurs arquitectònic per a l’ampliació del Museu
El Patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya, integrat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Cultura i representants de la societat civil de reconegut prestigi en l’àmbit de la cultura i el mecenatge, va decidir per unanimitat el passat 21 de juny donar llum verda al concurs que es publicarà dilluns i que permetrà adjudicar l’avantprojecte arquitectònic per a l’ampliació del Museu al Pavelló Victòria Eugènia.
L’ampliació del MNAC comporta la rehabilitació i el rescat patrimonial del Pavelló Victòria Eugènia, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, així com la reorganització de determinats espais de la seu actual del Museu al Palau Nacional i la connexió entre els dos edificis. El resultat serà un únic museu amb dos edificis perfectament connectats que li permetran afrontar i desplegar el conjunt de missions patrimonials, artístiques i de servei públic que li són pròpies de forma permanent, exhaustiva i amb l’ambició i l’impacte propis d’un equipament de referencia internacional.
Dels 9.000 m2 útils d’espai expositiu que té actualment, el museu passarà a tenir-ne 19.500 m2 entre els dos edificis. Això farà possible que el nou MNAC, sense límits cronològics, doni cabuda per primera vegada, de forma exhaustiva, als artistes de la segona meitat del s. XX, o desplegui en tota la seva amplitud la col·lecció de fotografia i les arts populars com el còmic i la il·lustració. També permetrà disposar dels espais d’exhibició amb les dimensions, polivalència i característiques necessàries per realitzar un programa expositiu complex, divers i de gran abast, així com comptar amb la capacitat de desenvolupar en tota la seva plenitud la dimensió educativa i social del Museu.
D’altra banda, l’ampliació permetrà també afrontar de forma permanent i visible els nous reptes i missions del s. XXI que el MNAC ja ha estat desenvolupant els darrers anys, fruit dels processos accelerats de transformació que els museus estan experimentant arreu i en els quals el Museu pot esdevenir un referent: representativitat, diversitat, inclusió o la revisió i reformulació dels relats hegemònics i dominants entre molts d’altres. Permetrà, doncs, respondre a les necessitats de les comunitats amb què es relaciona, abordant els problemes rellevants de la societat que els envolta.
Es preveu que el projecte final es pugui inaugurar l’any 2029 en el marc de la commemoració dels 100 anys de l’Exposició Internacional del 1929. Suposarà la culminació del gran museu d’art del país, concebut per Joaquim Folch i Torres el 1934, any de la seva fundació.
El concurs arquitectònic.
El pressupost destinat a l’avantprojecte arquitectònic del nou museu és de 1.077.156,19€ + IVA. El concurs, que permetrà adjudicar l’avantprojecte es desenvoluparà a dues voltes i la presentació de propostes es realitzarà de forma anònima. La primera volta té un termini de presentació fins a finals del mes d’octubre, i es preveu que la segona volta tingui lloc de finals de desembre fins a principis de febrer del 2025.
El jurat, format per representants de les tres administracions, del Museu i del COAC, escollirà cinc propostes tècniques en base als criteris de valoració establerts, que passaran a desenvolupar-se de manera remunerada a la segona volta. L’adjudicació del contracte a la proposta guanyadora està prevista per a finals del mes de març del 2025.
L’ampliació i reorganització dels espais, així com la millora dels accessos i la major proximitat a la trama urbana, faran possible, en definitiva, que el museu d’art de referència al país i a la ciutat doni resposta a la gran quantitat de demandes que les diferents comunitats i agents de la societat i del sector cultural plantegen, reforçant i incrementant la seva condició essencial de servei públic i assolint les eines i els espais necessaris per consolidar i enfortir la seva dimensió de gran museu propi d’una capital europea i al servei del país.