Música

CRÒNICA

Calamaro, sempre excessiu, honest i brutal

A final del segle pas­sat, Andrés Cala­maro (Bue­nos Aires, gai­rebé 63 anys) vivia una època d’exces­sos, tant vitals com cre­a­tius. Als pri­mers no hi tor­na­rem, perquè ja són un tòpic habi­tual, però els segons es van tra­duir, el 1999, en la publi­cació d’una de les seves grans obres, pot­ser la més gran, no tant en quan­ti­tat –poc després arri­ba­ria el quàdru­ple El salmón– sinó sobre­tot en qua­li­tat i inten­si­tat. Era un CD doble amb 37 cançons –tan­tes com anys tenia Cala­maro lla­vors–, gra­vat en dife­rents estu­dis d’Europa i Amèrica amb el pres­su­post més gran en la història de la dis­cogràfica Dro. Remarco que era un CD doble, perquè té pràcti­ca­ment la mateixa durada que el San­di­nista! de The Clash, un tri­ple elapé. Hones­ti­dad bru­tal era un gran excés, en defi­ni­tiva, molt propi de l’època i del músic exa­ge­rat, però sovint bri­llant, que és Cala­maro. Aquest any fa exac­ta­ment un quart de segle que es va llançar el disc en qüestió, del qual la tar­dor del 2022 es va publi­car una edició molt ampli­ada, Hones­ti­dad extra brut, amb 99 cançons d’aque­lles ses­si­ons tan prolífiques que sumen unes 6 hores de música. I per cele­brar l’efemèride ja fa uns mesos que Cala­maro volta pel món amb la seva gira Agenda 1999, que diven­dres va arri­bar al Fes­ti­val de Cap Roig, on feia temps que no es veien tan­tes gui­tar­res elèctri­ques dis­tor­si­o­na­des a sobre de l’esce­nari. El músic argentí hi va com­parèixer amb la seva actual super­banda, for­mada per cinc com­pa­tri­o­tes que sumen molt de pedigrí: Germán Wie­de­mer, direc­tor musi­cal, piano i cors; Julián Kanevsky, gui­tarra i veu; Brian Agustín Figue­roa, gui­tarra; Andrés Litwin, bate­ria, i Mari­ano Domínguez, baix, més Cala­maro, a la veu, la gui­tarra, els teclats i, pun­tu­al­ment, les mara­ques.

Va ser un con­cert sin­gu­lar en molts aspec­tes: el va obrir amb 14 temes seguits d’Hones­ti­dad bru­tal, i durant aquesta pri­mera i llarga part Cala­maro pràcti­ca­ment no va par­lar, a part d’alguna salu­tació de rigor, la pre­sen­tació de la banda i un pri­mer record per al seu vell amic i com­pany de grup, Daniel Pato Zamora, últim bai­xista de Los Rodríguez que, com va recor­dar, “va néixer i va morir a Pala­fru­gell”, jus­ta­ment el muni­cipi on es trobàvem escol­tant cançons com El día de la mujer mun­dial, el tema que obria Hones­ti­dad bru­tal i que va ence­tar el con­cert amb un volum també bru­tal. Després va arri­bar Más duele, amb el seu ritme funk, i el pop-rock nostàlgic de Cuando te conocí. Amb ulle­res de sol i un moca­dor de cala­ve­res al cap, Cala­maro va sumar la seva gui­tarra durant bona part d’aquest tram a les del tàndem stonià que l’escor­tava en temes com ara Eclip­sado. El pri­mer gran hit va arri­bar amb Te qui­ero igual i després l’artista va anar pas­sant del rock’n’roll (¿Para qué?) al reg­gae (Las heri­das) i el bolero (Los avi­o­nes), amb cita final d’El ratón, clàssic de Cheo Feli­ci­ano per a Fania.

Després de La parte de ade­lante, una de les seves grans cançons d’amor, va arri­bar Mara­dona, fes­tiva cele­bració d’aquesta “icona de la cul­tura pop” –en el disc era la 10a cançó, no per casu­a­li­tat; en directe l’11a–, i va ser més o menys aquí quan Cala­maro va començar a diva­gar per ter­renys psi­codèlics, diver­tits o pan­ta­no­sos, par­lant de les mol­tes vega­des que havia actuat a Bar­ce­lona –tan­tes que diu que ja no recorda si ho ha fet a la sala Bag­dad amb alguna cosa pen­jant-li de l’escrot– i dels 33 anys que porta de gira per l’Estat espa­nyol, tants com tenien Jesu­crist i José Anto­nio Primo de Rivera quan van morir. Després de tan­car el bloc honest amb el binomi No tan Bue­nos Aires / Clo­na­ze­pam y circo, va enca­rar una recta final basada en temes més popu­lars com ara Cuando no estás, amb un nen del públic can­tant i ballant amb ell a l’esce­nari –“Com et dius? Ian? Com el de Jethro Tull? Ah, no, Jan, com el de Focus!”, Crímenes per­fec­tos, Tuyo siem­pre, Alta suci­e­dad i Flaca, que va aixe­car de cop tot el públic, abans de tan­car ofi­ci­al­ment el con­cert amb Paloma, també d’Hones­ti­dad bru­tal. Per als bisos va reser­var Esta­dio Azteca i Los chi­cos, el seu emo­ci­o­nant home­natge als amics morts, la majo­ria músics de la seva gene­ració, tots ells cre­ients com ell en el rock honest i bru­tal. I amb un parell de pas­sa­des tore­res i un pas­do­ble de fons es va aco­mi­a­dar del res­pec­ta­ble. Geni i figura .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.