Cultura

Arrenca el Festival de Cine de Sant Sebastià, en l'edició més femenina

Cinema

La catifa de la 56a edició del Festival de Sant Sebastià, que en aquesta ocasió és de color fúcsia, és més femenina que mai. Cinc de les quinze pel·lícules a competició, just la tercera part, estan dirigides per dones. Per alguns serà una qüestió de quotes; per d'altres, un indici de la puixança de la dona en el terreny cinematogràfic. El cas és que, si més no, és una dada digna per rumiar-hi. La jove iraniana Samira Makhmalbaf, filla del cineasta nòmada Mahsen Makhmalbaf, participa en aquest certamen amb la mirada posada en l'edició de l'any passat. I és que la seva germana Hana es va endur el premi especial del jurat amb Buda va explotar per vergonya. Samira ho intentarà amb Two-legged horse, una cinta sobre els somnis d'un nen coix. També hi ha Frozen river, la primera pel·lícula de la directora nord-americana Courtney Hunt, guanyadora del premi especial del jurat al festival de Sundance d'enguany amb aquesta cinta que retrata el drama de la immigració il·legal.

Mentre l'autora turca Yesim Ustaoglu presenta Pandora's box per analitzar les diferències entre tres germans, Léa Pool, autora d'El darrer sospir, proposa Maman est chez le coiffeur, el retrat d'una família a la deriva. Per acabar la presència femenina, cal destacar el debut de Belén Macías amb El patio de mi cárcel. Interpretada per Candela Peña, Verónica Echegui i Blanca Portillo, Conxa de Plata a la millor actriu l'any passat per Siete mesas de billar francés, la pel·lícula de Macías ofereix una història de recluses refugiades en el teatre.

Amb tot, inaugura el certamen, fora de concurs, The other man, interpretada per Antonio Banderas i Liam Neeson i dirigida per Richard Eyre, autor de cintes com Iris, Bellesa prohibida i Diari d'un escàndol. Basada en un relat de l'escriptor alemany Bernhard Schlink, la pel·lícula descriu un triangle amorós i una obsessió romàntica amb elements d'intriga. Per tancar el certamen es projectarà una altra cinta fora de concurs. Es tracta de The brothers Bloom, del director de la celebrada Brick, Rian Johnson. Interpretada per Adrien Brody i Rachel Weisz, el film narra les peripècies dels germans Bloom, uns experts en l'art de l'estafa, al voltant del món.

Vells coneguts
L'edició d'enguany destaca també per les cares conegudes. Així, després d'After life (1998) i Hana (2006), el cineasta japonès Hirokazu Kore-eda torna a Sant Sebastià amb Still walking. Barrejant humor i malenconia, Kore-eda radiografia una família típica en la qual regnen l'amor, la rancúnia i els secrets. Qui també torna és Michael Winterbottom. Després de Songs i A cock and bull story, el cineasta britànic presenta Genova, amb Colin Firth.

D'altra banda, el director coreà Kim Ki-duk presenta Dream. Després d'endur-se el Fripesci el 2005 per Ferro 3 i haver guanyar dos anys abans el premi del públic en la secció Zabaltegui-Perles amb Primavera, estiu, tardor, hivern... i primavera, torna amb una pel·lícula estranya en què els somnis són més reals del que semblen a priori. També Ulrich Thomsen, guanyador de la Conxa de Plata al millor actor el 2004 per Germans, torna a ser al festival. En aquesta ocasió és el protagonista de Fear me not, de Kristian Levring, un dels creadors del moviment Dogma 95.

També hi participen Christophe Honoré amb La belle personne, el director palestí Rashid Masrahawi amb Lailas's birthday, els directors francesos Benoît Delépine i Gustave Kervern amb Louise-Michel i el director argentí Daniel Burman amb El nido vacío, una anàlisi de les esquerdes d'un matrimoni. Fora de concurs cal esmentar Tropic thunder, una comèdia bèl·lica dirigida i interpretada per Ben Stiller, i The boy in the striped pyjamas (El noi del pijama de ratlles), l'adaptació del bestseller de títol homònim dirigida per Mark Herman.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.