Música

CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

Concert d’alta volada, ahir a l’Atlàntida de Vic, en la inauguració del 36è Mercat de Música Viva, l’últim amb Marc Lloret i Oriol Roca –acomiadats amb un llarg i càlid aplaudiment en els parlaments institucionals que van precedir l’actuació– com a directors.

La pianista (i guitarrista esporàdica) Lucia Fumero, va envoltar-se d’un ampli elenc d’amics i amigues –Rita Payés, Salvador Sobral, Magalí Datzira, Eva Fernández, Juan R. Berbín, Marcel·lí Bayer i Fuensanta Méndez– per a l’estrena d’un ambiciós doble disc anomenat Folklore (Seed Music) que promet ser una de les grans sorpreses de la temporada. En poc menys d’una hora d’actuació. Fumero, pianista amb classe i un gran sentit de la mesura, va articular un discurs que es podria entendre com un auto-reconeixement de les seves arrels i els estils que la defineixen com a artista. Va jugar amb un llenguatge pop, al començament, cantant amb la seva “súper amiga” Rita Payés, ben juntes assegudes davant el piano, un tema titulat Nothing; va incorporar amb finor un trio de vents –Bayer, Fernández i Payés– en cançons com La bruja; va deixar bocabadat el públic fent Paloma negra a cappella amb Datzira, Fernández i Payés (presentades al programa de mà com Las de Barcelona); va fer palesa la seva bona entesa amb Sobral –al qual ha acompanyat de gira– en un parell de temes del portuguès; i, com aquell que no vol la cosa, i després d’uns quants passatges de jazz i música contemporània, va impregnar-se, en un fin de festa trepidant. de ritmes del Brasil, Cuba, Argentina (país d’origen del seu pare, el gran contrabaixista Horacio Fumero) i altres racons de l’Amèrica Llatina, tot introduint-hi, com si amb tot això no n’hi hagués prou, i per acabar de dibuixar aquest personalíssim mapamundi, alguna que altra sonoritat de l’Àsia i l’Africa del Nord. Un viatge, en resum, fascinant que va mostrar-nos l’interessant univers artístic de Fumero, segurament encara en expansió, en tot el seu esplendor.

A la inauguració, ahir, del Mercat, per al qual hi passaran fins dissabte una seixantena d’artistes i un miler de professionals del sector, hi van assistir la nova consellera de Cultura, Sònia Hernández, i l’alcalde de Vic, Albert Castells, que, com en tots els actes inaugurals del Mercat des del 2018, va tenir un record per al conseller a l’exili Lluís Puig, director del Mercat entre els anys 2008 i 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia