Es presenta el primer diccionari de literatura catalana que analitza tots els temps i gèneres
Literatura
El primer gran diccionari d'obres i autors de la literatura catalana, coordinat per Àlex Broch i que s'ha presentat aquest dimarts en roda de premsa, inclou més de 4.000 entrades, de les quals 3.500 són biografies, i suposa per al lector un viatge per tots els temps, tots els territoris de parla catalana i tots els gèneres.
Es tracta d'un volum de 1.242 pàgines, amb vocació de convertir-se en obra de referència i de "país", segons ha explicat Broch, el qual ha coordinat durant vuit anys un equip d'unes 110 persones i que avui, durant la seva presentació, ha mostrat la seva satisfacció per haver aconseguit "la suma del treball de diverses generacions".
Ramon Llull –l'entrada més extensa, amb quatre pàgines–, Isabel de Villena, Serafí Pitarra, Josep Pla, Vicente Blasco Ibáñez, Jacint Verdaguer i Mercè Rodoreda són alguns dels biografiats que comparteixen espai amb altres de menys coneguts, com l'hispanista anglès Alan Yates i amb els joves Francesc Serés, Sebastià Alzamora i Ada Castells.
Precisament, en aquest sentit, el coordinador del diccionari ha destacat la seva "gran contemporaneïtat", i ha arribat a qualificar d'"aposta arriscada" la inclusió d'alguns dels autors novells. No obstant això, segons el seu parer, "hem volgut ser fidels al moment, a l'any 2008, i construir un material de referència que fos útil al segle XXI". D'aquí l'aposta per incorporar autors que anteriorment no tenien presència en altres obres semblants (de les 3.500 entrades d'autors n'hi ha unes 200 que pertanyen a persones nascudes després de 1960) i la revisió en profunditat dels grans noms de la literatura catalana.
Una altra de les singularitats d'aquest títol, que edita Enciclopèdia Catalana, és la incorporació per primera vegada de 425 obres inventariades: 90 de l'Edat Mitjana; 35 dels segles XVI a XVII; 71 de la Renaixença i el Romanticisme; 70 del Noucentisme fins a la Guerra Civil i 150 de la Guerra Civil fins ara, entre d'altres.