Arts escèniques

ARTS ESCÈNIQUES

“Què diu que fan?”, nou cicle teatral sobre memòria històrica

La xarxa de tea­tres públics del Camp de Tar­ra­gona, el Baix Penedès i les Ter­res de l’Ebre han orga­nit­zat el pri­mer cicle d’espec­ta­cles, Què diu que fan? Esce­na­ris de la Cata­lu­nya Sud, una pro­gra­mació coor­di­nada que ofe­rirà setze espec­ta­cles en quinze muni­ci­pis. La pri­mera edició del cir­cuit es dedi­carà a la memòria històrica com a ele­ment trans­ver­sal, sota el títol Veus i silen­cis de la memòria. El pro­jecte busca “des­cen­tra­lit­zar” la car­te­llera d’arts escèniques, diver­si­fi­car els cir­cuits tea­trals i fomen­tar el talent i la cre­ació “de pro­xi­mi­tat”, de les com­pa­nyies i cre­a­dors del Camp de Tar­ra­gona i les Ter­res de l’Ebre. Un exem­ple és l’obra Jo vinc d’un altre temps, produïda pel tea­tre For­tuny de Reus a par­tir de l’obra de Ricard Creus.

Els setze espec­ta­cles es podran veure al Ven­drell, Tar­ra­gona, Reus, Cam­brils, Valls, Mont-roig del Camp, Alco­ver, Amposta, Alca­nar, Tor­tosa, Riu­doms, Van­dellòs-l’Hos­pi­ta­let de l’Infant, la Canonja, el Morell i la Ràpita. “Qui té l’opció de vol­tar és el públic. No s’enca­valca cap data per, entre octu­bre i novem­bre, ofe­rir setze opor­tu­ni­tats de fer un cir­cuit pel ter­ri­tori res­se­guint tots aquests espec­ta­cles amb aquest eix comú”, ha expli­cat Car­les Gis­pert, ges­tor cul­tu­ral de Riu­doms i repre­sen­tant pro­gra­ma­dors de Tar­ra­gona i l’Ebre.

L’orga­nit­zació vol que el cicle tin­gui con­tinuïtat, si també compta amb el finançament del depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat i la Dipu­tació de Tar­ra­gona i el suport dels ajun­ta­ments, per ree­di­tar un nou cicle l’any que ve, amb la mateixa o una altra temàtica. El direc­tor gene­ral de Pro­moció Cul­tu­ral i Bibli­o­te­ques, Josep Vives, ha defen­sat que “hi ha massa crítica sufi­ci­ent”, de públic i d’equi­pa­ments, per des­ple­gar “i con­so­li­dar” aquest pro­jecte a les comar­ques tar­ra­go­ni­nes i ebren­ques, com ja es fa amb altres cicles a Girona o Lleida. “Si pro­gra­mem, el públic apa­reix. Amb una pro­gra­mació diversa i pro­pera, no cal anar a les capi­tals a veure tea­tre, el tea­tre en xarxa l’apro­xima al ter­ri­tori”, ha defen­sat Vives. Segons recull l’ACN, el direc­tor gene­ral també ha remar­cat que amb aquests cir­cuits i aquest tre­ball en xarxa s’incen­tiva i fa valer “el talent tar­ra­goní i ebrenc” perquè “no sem­pre es pot actuar al teu propi àmbit de pro­xi­mi­tat”.

Els espec­ta­cles

Per a la pri­mera edició del cicle s’ha pro­gra­mat 36 poe­mes a par­tir del 36, de Ricard Creus, (Bar­ce­lona 1928-Anglès 2021), sobre la lluita silen­ci­osa que va por­tar a la recu­pe­ració de les lli­ber­tats; Mort a les cune­tes, que recorda la nit del 9 de febrer de 1939 a la presó de Maresa; El mes­tre i el mar, la ficció sobre la història real del mes­tre català Antoni Benai­ges assas­si­nat a la Pedraja, a Bur­gos; Memòries obli­da­des, sobre com es tor­cen les vides de dues dones durant l’aixe­ca­ment mili­tar; L’enter­ra­dor, basada en les vivències de per­so­nes com Leon­cio Badia Navarro, “l’enter­ra­dor de Paterna”; La Pri­mera, un espec­ta­cle que home­natja a la pri­mera alcal­dessa de Cata­lu­nya, Nati­vi­tat Yarza Pla­nas; Molo­tov Cipri­ano, al vol­tant del guer­ri­ller andalús loca­lit­zat recent­ment en una fossa de Reus; Jo vinc d’un altre temps i Més que un club, el fei­xisme con­tra el Barça. Tota la pro­gra­mació i el calen­dari es pot con­sul­tar al web del cicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.