TEATRE
L’Ajuntament preveu inaugurar la reforma de l’Arnau el 2027
L’equip Harquitectes, que va guanyar el concurs el 2018, ha simplificat el projecte executiu, valorat en uns 10 milions d’euros
L’Arnau és l’únic teatre de barraca que es manté en peu al Paral·lel
Per primer cop, l’Arnau ha complert terminis. Des que el 2011 l’Ajuntament de Barcelona aconseguís comprar el local per garantir la seva conservació, les obres de reformes s’han fet esperar quinze anys. Avui, l’Institut de Cultura de Barcelona ha anunciat l’aprovació del projecte executiu, redefinit, valorat en 10,1 milions d’euros (IVA inclòs). Les obres començaran abans del mes de juny i la data d’inauguració serà dins del 2027. La intervenció preserva l’essència del teatre de barraca, recuperant el seu patrimoni arquitectònic amb l’ús de materials com la fusta i el formigó vist.
El projecte de rehabilitació, anomenat Boca a Boca i desenvolupat pel despatx professional Harquitectes, va ser seleccionat el 2018 com la proposta guanyadora. Després d’una primera versió el 2021, ara s’ha aprovat la versió definitiva. La revisió ha comportat la supressió de la planta del soterrani, reduint la superfície construïda i optimitzant la distribució dels espais.
Les necessitats funcionals i operatives del nou Arnau recollides al projecte passen per la integració de tres àrees principals: memòria, comunitat i territori, i arts escèniques. Pel que fa als usos culturals previstos, el teatre es concep com un espai polivalent que acollirà activitats d’arts vives, arts escèniques i altres manifestacions culturals que històricament s’han desenvolupat en aquest espai. A més, es pretén fomentar el treball comunitari i l’arrelament als barris adjacents al teatre, com el Poble-sec, el Raval i Sant Antoni, implicant tant el veïnat com entitats, iniciatives i professionals del sector cultural en el projecte.
El Teatre Arnau, inaugurat el 1894, és l’últim teatre de barraca que es conserva a Catalunya. Al llarg dels anys, ha estat un referent de la cultura popular barcelonina, especialment durant l’època d’esplendor del Paral·lel. Després d’un període de decadència i tancament, l’Ajuntament de Barcelona va adquirir el teatre l’any 2011, i posteriorment va iniciar un procés participatiu amb entitats i veïns dels barris del Poble-sec, el Raval i Sant Antoni per definir el futur de l’equipament. Aquest procés va culminar amb la decisió de rehabilitar el teatre, mantenint elements històrics com la façana i l’estructura de fusta, i adaptar-lo als nous usos culturals i comunitaris. Mentrestant, per mantenir viu l’esperit del teatre, les activitats vinculades l’equipament han estat en marxa a altres espais de la ciutat a través del projecte de “l’Arnau Itinerant”.
El projecte de rehabilitació del Teatre Arnau forma part de l’estratègia municipal de revitalització de l’avinguda del Paral·lel, consolidant aquest àmbit com un pol cultural de referència a la ciutat. Després de la posada en marxa de les sales Paral·lel 62 i la recent reinauguració d’El Molino, aquesta iniciativa permetrà recuperar un altre espai emblemàtic per a la ciutat i dotar-lo d’una infraestructura moderna i adaptada als nous requisits.