Llibres

LLIBRES

Ingrid Guardiola treu les vergonyes dels protocols

En la pre­sen­tació del nou lli­bre de l’assa­gista Ingrid Guar­di­ola, La ser­vi­tud dels pro­to­cols (Arcàdia), a la Lli­bre­ria 22 de Girona, l’artista i pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra Roc Parés va expres­sar la seva admi­ració pel gran nom­bre de cita­ci­ons que conté i que s’havia entre­tin­gut a comp­tar: més de set-cen­tes, “entre dues i tres per pàgina”, que jus­ti­fi­quen l’absència d’un índex onomàstic que “hau­ria estat quasi tan extens com el lli­bre mateix”. I el més pro­digiós de tot, va afe­gir, és que totes són per­ti­nents. “La majo­ria dels autors citats, des dels clàssics gre­co­lla­tins als pen­sa­dors actu­als, és poc pro­ba­ble que s’hagues­sin lle­git entre ells, però l’Ingrid sí que els ha lle­git a tots, i se’n ser­veix per pen­sar la cul­tura del nos­tre temps amb una insòlita pro­fun­di­tat”. L’abundància de referències enllu­erna però, per sort, no acla­para gràcies a “la deli­ca­desa” de l’escrip­tura d’Ingrid Guar­di­ola, que segons el mateix Roc Parés “fa una crida a la consciència enfront de la maquinària uni­fi­ca­dora que està regint fins i tot les rela­ci­ons entre les per­so­nes amb un llen­guatge preciós, que no cau mai en el pam­flet ni el mora­lisme”.

La ser­vi­tud dels pro­to­cols, en què l’autora porta al pre­sent el títol del cèlebre assaig del segle XVI d’Étienne de La Boétie sobre La ser­vi­tud voluntària, aborda en efecte una dis­secció deta­llada sobre la crei­xent buro­cra­tit­zació de la vida, el capi­ta­lisme ins­tal·lat a les xar­xes, els sacri­fi­cis psi­cològics i cor­po­rals que ens autoin­fli­gim per res­pon­dre als estàndards de ren­di­ment i accep­tació homo­lo­gats pel poder i el capi­ta­lisme, el culte als èxits ruti­lants i efímers, la comer­ci­a­lit­zació amb la vida pri­vada com un ter­reny per a la invenció d’una pre­des­ti­nació màgica men­tre que al cap­da­vall “estem més a prop de la petita vene­dora de llu­mins que de la Ven­ta­focs”, com diu Guar­di­ola, que ha estruc­tu­rat el lli­bre en una pri­mera part “més antipàtica però necessària”, al vol­tant del con­tracte social here­tat de Rous­seau, i una altra en què aborda la relació amb les màqui­nes.

No hi ha gai­res res­pi­ra­dors, en aquest lli­bre que ens posa davant un mirall que, de tan quo­tidià, de tan “nor­ma­lit­zat”, com se’n diu ara, ens ha tor­nat cecs als seus efec­tes cas­tra­dors i pèrfids. El diagnòstic que en fa Ingrid Guar­di­ola és impla­ca­ble. Amb el teló de fons de la pandèmia de covid-19 i “l’expansió de la violència ins­ti­tu­ci­o­nal” i la “regi­men­tació dels cos­sos” que la va seguir (aquest va ser el tema del seu lli­bre ante­rior, Fils, també a Arcàdia, en con­versa amb Marta Segarra), el nou assaig d’Ingrid Guar­di­ola “ajuda a des­xi­frar els codis de la soci­e­tat en la qual ens movem”, com va dir en la mateixa pre­sen­tació a La 22 l’escrip­tor Josep M. Fona­lle­ras, que l’ha lle­git també en clau política per “la incidència que aquests meca­nis­mes de con­trol que encar­nen els pro­to­cols tenen en les nos­tres vides” i que, a diferència del ritual, “estan des­proveïts de capi­tal simbòlic, de trans­cendència, són anti­artístics”. Fona­lle­ras, que va remar­car “l’auge impor­tantíssim que ha expe­ri­men­tat l’assaig en català escrit per dones”, esmen­tant, entre altres escrip­to­res, Marina Garcés, Blanca Llum Vidal o l’al·ludida Marta Segarra, va ren­dir-se, com faria Roc Parés, al des­ple­ga­ment refle­xiu i estilístic d’un lli­bre que “situa la nos­tra filo­so­fia a un altíssim nivell” i sovint, va dir, “des de la pròpia pell”, par­lant de la seva experiència amb la burocràcia, la nave­gació per les pla­ta­for­mes digi­tals o con­tra­po­sant, com també va asse­nya­lar Roc Parés, el seu vell escrip­tori a la vir­tu­a­li­tat del no-lloc que acaba sent el dis­po­si­tiu de la pan­ta­lla.

Ingrid Guar­di­ola, que va reu­nir més de mig cen­te­nar de per­so­nes a la pre­sen­tació a Girona, va des­men­tir que l’ori­gen del lli­bre tin­gui una relació directa amb els entre­bancs admi­nis­tra­tius que ha tro­bat en el càrrec que ocupa des de 2021 en la direcció del cen­tre d’art con­tem­po­rani de Girona, el Bòlit, a pesar d’adme­tre que ple­garà al maig perquè “no tolero la dimensió burocràtica asfi­xi­ant que com­porta”. En rea­li­tat, Guar­di­ola, que es va defi­nir com una “dra­paire de la història”, aple­gant dei­xa­lles com qui lle­geix el futur al pòsit del cafè i intenta posar ordre al caos, tre­ba­lla en aquest lli­bre des del 2019, va dir, amb unes quan­tes pre­gun­tes prèvies a l’experiència al Bòlit: “Què passa quan els pro­ces­sos vitals dia­lo­guen amb les màqui­nes? Per què desit­gem coses que ens fan mal? Com és que en una soci­e­tat tan tec­ni­fi­cada hem dei­xat de fer-nos pre­gun­tes?”

Sobre la seva impli­cació per­so­nal en allò que escriu, va repli­car afec­tu­o­sa­ment a Fona­lle­ras que cer­ta­ment par­teix de la seva pròpia experiència –i “dels ter­ri­to­ris ima­gi­na­ris que la lite­ra­tura fa pos­si­bles”–, però “amb la volun­tat de trans­for­mar-la en una cosa dife­rent” que ajudi a com­pren­dre com hem accep­tat sense crítica apa­rent “un entorn tan pro­fun­da­ment hos­til que limita les nos­tres pos­si­bi­li­tats de vida”. En aquest àmbit situa també la dico­to­mia entre progrés i nostàlgia, que con­si­dera una malal­tia de clas­ses pri­vi­le­gi­a­des, com a deri­vació de la malen­co­nia romàntica, però que avui con­flu­eix en un sen­ti­ment sem­blant: “La consciència d’haver per­dut la inti­mi­tat amb el món.” I mal­grat tots els elo­gis per l’altura intel·lec­tual que desprèn cada una de les pàgines del seu assaig, va decla­rar, sense cap falsa modèstia: “No soc pas filòsofa, perquè no m’interes­sen els sis­te­mes, sinó les coses.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.