Cultura

El Consell de Garanties veu antiestatutari el nomentament de Marín a la CCMA

CiU reclama que el president "il·legal" de la corporació cessi immediatament i insta el tripartit a reiniciar el procés de designació del substitut

El Consell de Garanties considera que el decret llei del passat 30 de març que va permetre la designació d'Enric Marín a la presidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) no s'até al que preveu l'Estatut. Segons el Consell de Garanties Estatutàries, els motius per a l'elecció d'Enric Marín com a president de la CCMA en substitució d'Albert Sáez no justifiquen "prou raonadament" la situació de "necessitat extraordinària i urgent". CiU exigeix a Marín que deixi el càrrec.

El Consell de Garanties Estatutàries, organisme que institució de la Generalitat que vetlla per l'adequació a l'Estatut i a la Constitució de les disposicions de la Generalitat, considera que la reforma legal per nomenar un membre de la CCMA en substitució d'un altre que hagi renunciat al càrrec no s'ajusta a l'Estatut. La disposició tenia com a finalitat permetre la designació d'Enric Marín a la presidència de la CCMA, en subtitució d'Albert Sáez, que va presentar la renúnica enmig del mandat. La reforma legal a través de decret determinava que ja no calia una majoria de dues terceres parts del Parlament per al nomenament, sinó que la majoria absoluta ja era suficient.

L'article 64.1 de l'Estatut –referent als decrets llei– diu que "en cas de necessitat extraordinària i urgent", el govern pot dictar disposicions legislatives provisionals sota la forma de decret llei. No obstant això, deixa fora d'aquesta fórmula els casos de "la reforma de l'Estatut, les matèries que són objecte de llei de desenvolupament bàsic, la regulació essencial i el desenvolupament directe dels drets reconeguts per l'Estatut i per la Carta dels drets i deures dels ciutadans de Catalunya i el pressupost de la Generalitat".

El Consell de Garanties Estatutàries argumenta que la inobservança d'aquest requisit és "un defecte inesmenable" que, tot i no estar en el supòsits de l'article 64.1 de l'Estatut, "no pot ser corregit ni tan sols per la via de convalidació o de la tramitació com a projecte de llei".

Aquest decret va permetre l'elecció d'Enric Marín com a nou president de la CCMA, en substitució d'Albert Sáez, que va abandonar el càrrec per incorporar-se com a director adjunt d'El Periodico. CiU i PP van criticar durament aleshores el decret llei i van portar-lo al Consell de Garanties Estatutàries.

CiU exigeix a Marín que deixi el càrrec
El Portaveu de CiU al Parlament de Catalunya, Oriol Pujol, ha rebut amb satisfacció el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries i ha celebrat especialment que el rebuig al “decretazo aprovat pel Tripartit per imposar Enric Marín" s'hagi fet per unanimitat. CiU considera que Marín “ostenta il·legalment les funcions com a president" de la CCMA. Per aquest motiu, Pujol exigeix a Enric Marín que deixi el càrrec amb caràcter immediat.

El dirigent de CiU ha afirmat que “amb aquest dictamen es posa en evidència que aquest decret és un frau de llei i que la voluntat de polititzar per part del Tripartit va prevaldre per sobre d’un procediment ben fet”. Per aquest motiu, ha exigit al Tripartit que “anul·li el decretazo i comenci de nou tot el procés”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.