Cultura

Sense televisió amb la TDT

A partir del 30 de juny, el Maresme, el Vallès Oriental, el Ripollès i la Garrotxa només podran veure la televisió en obert a través de la TDT. Alguns municipis, entre els quals el Montseny on el 90% de la població es troba en una "zona fosca", tenen problemes per rebre el senyal digital

El Maresme, el Vallès Oriental (Baix Montseny), la Garrotxa i el Ripollès seran les primeres comarques catalanes que faran la transició de la televisió analògica a la digital terrestre. Això vol dir que a partir del 30 de juny les 700.000 persones que viuen als 83 municipis d'aquestes zones només podran veure la televisió en obert, com fins ara, a través de la TDT.

En principi, un 90% de la població d'aquestes comarques on s'ha de produir el que s'anomena apagada analògica ja està preparada per rebre el senyal de la TDT. A tot Catalunya, el percentatge és d'un 97%. Amb tot, com acostuma a passar, a l'últim moment vénen les presses i hi ha algunes “zones fosques” en diversos punts on la població no rep correctament el senyal digital i es podria quedar sense televisió a partir del 30 de juny.

El secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, remarca que la Generalitat garanteix que totes aquelles persones que fins ara veien la televisió analògica podran fer sense problemes el salt a la TDT. Per tant, aquelles zones on tota la vida hi ha hagut problemes per veure la televisió (sobretot per qüestions orogràfiques) seguiran tenint problemes per rebre la TDT.

Un dels casos en què el problema de recepció del senyal afecta gairebé tot un municipi és el del Montseny, on l'alcalde, Alfons Planas, no s'atreveix a garantir amb rotunditat que el dia 30 els problemes per rebre la TDT estiguin solucionats. Segons Planas, un 90% de la població del municipi no rep la TDT. I és que el repetidor de Puigdrau que permet fer arribar el senyal fins al poble i les cases disseminades del voltant encara no ha estat adaptat per rebre el senyal digital. A més, és un repetidor que funciona amb plaques solars des de fa 18 anys i necessita ampliar, segons diu l'alcalde, “la captació d'energia” per fer front a l'increment del consum dels aparells.

Segons Planas, els problemes de recepció no només afecten els 312 habitants censats al Montseny, sinó també a les cases de la muntanya que pertanyen als municipis de Sant Pere de Vilamajor, el Brull i Fogars de Monclús. “Si a més hi sumem els veïns que pugen els caps de setmana, els afectats serien uns 1.500”, explica. Amb tot, Planas no vol crear alarma i intenta llançar un missatge “tranquil·litzador” als veïns, assegurant que els tècnics hi estan treballant.

La parabòlica com a alternativa
Mentrestant, els veïns del Montseny no han adaptat els seus televisors perquè no saben si aconseguiran rebre la TDT correctament. Bernat Valero, que viu en una zona aïllada a l'altra banda del poble del Montseny, tem que el dia 30 de juny “ens quedarem sense televisió”. Ho diu resignat i sense gaire preocupació, perquè l'instal·lador que va passar fa uns dies pel grup de cases on viu els va assegurar que, si finalment no reben el senyal del repetidor, la solució passarà per instal·lar una parabòlica (o optar pel cable o internet).

De fet, aquesta és l'opció que preveu el ministeri d'Indústria per a totes aquelles llars on no arribi la TDT. I és que, segons explica Carles Mundó, el govern espanyol obliga les televisions estatals a emetre els canals de la TDT també per satèl·lit per garantir l'oferta a tota la població. Les emissores de TVC, sense estar-hi obligades, també ho faran. L'únic problema és que les persones que no tinguin més remei que comprar una parabòlica per accedir a la televisió en obert (que no sigui de pagament) no veuran els canals comarcals. El cost d'emetre en satèl·lit és molt elevat i “no hi haurà cap cadena comarcal que ho pugui pagar”, remarca Mundó.

La solució d'instal·lar una parabòlica, però, segurament no es començarà a aplicar fins que l'apagada analògica sigui un fet. Serà llavors quan es preveu que s'evidenciïn els problemes, si és que n'hi ha. I és que la Generalitat ha de garantir la cobertura digital a tot el territori, però els ciutadans són els que han d'adaptar i sintonitzar les antenes i els televisors amb descodificadors per poder rebre el senyal a casa. És per aquest motiu que des dels ajuntaments i la Generalitat calculen que algun grup residual de persones s'adonaran que no reben bé el senyal a partir del 30 de juny.

En aquest sentit s'expressa el president de la Federació Catalana d'Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions (Feceminte), Xavier Núñez, que assegura que, en principi, el 30 de juny els “pocs” problemes que que hagin sorgit han de quedar resolts i potser caldrà fer “alguns ajustos en repetidors”. Per Núñez, al final del procés de l'apagada analògica potser hi haurà “un 2% de la població” que no veurà la TDT i que haurà de col·locar una parabòlica.

Crítiques de Sant Celoni
A Sant Celoni també tenen problemes de recepció en una part del municipi que queda d'esquena al repetidor de Santa Helena, que està situat a la muntanya del Montseny. I és que per rebre correctament el senyal de la TDT les antenes de les cases han de tenir “visió directa” cap al repetidor. Per aquest motiu hi ha tantes “zones fosques o d'ombra” en zones orogràfiques complicades o, fins i tot, dins un municipi on un edifici alt tapa el senyal als pisos del darrere.

Des de l'Ajuntament de Sant Celoni afirmen que van saber que el seu municipi formava part de la fase 1 de l'apagada analògica el 19 de maig passat, quan els alcaldes dels municipis de les comarques afectades es van reunir amb un representant del ministeri d'Indústria. Aquell dia, l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, va lamentar que se'ls hagués “confirmat amb tan pocs dies” que havien de fer l'apagada analògica el 30 de juny. Des d'Indústria, però, remarquen que els municipis afectats estan inclosos en el projecte des del 1997. Deulofeu, però, es lamenta perquè “no està garantida la recepció del senyal a tot el municipi”.

La solució per als afectats de Sant Celoni, que s'ha erigit com a portaveu del problema que afecta també punts de Santa Maria de Palautordera, Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor, passa per adaptar a la TDT el repetidor analògic del Corredor-Montnegre. De moment, Sant Celoni està a l'espera que els instal·ladors rebin l'ordre de la Generalitat per poder modificar el repetidor.

A tocar del mar
Les zones fosques només representen a Catalunya un 2% i en la majoria de casos es tracta de masies aïllades i zones de muntanya, com per exemple Sant Cebrià de Vallalta, Cabrils, Montgat, , Llinars, Gualba, Sant Feliu de Buixalleu, Beget (Camprodon), Begudà (Sant Joan les Fonts) i la Vall d'en Bas, entre d'altres. Però aquest no és el cas d'Arenys de Mar, on els veïns que toquen a la N-II i els que viuen 50 metres més endins pateixen des de fa anys la mala recepció de la televisió. Des de l'ajuntament remarquen que el 30 de juny les cases que estan de cara al mar (i moltes altres del Vallès Oriental i el Maresme) no es veuran afectades per l'apagada analògica perquè reben el senyal –tot i que deficient– del repetidor de Collserola. Per tant, fins a l'abril del 2010, quan l'apagada analògica serà total a Catalunya, encara tenen temps de buscar una solució als seus problemes de recepció. Mentrestant, restaran a l'ombra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.