Cultura

Sense notícies de Gurb

Les fosses comunes

Fa quasi setanta anys que prop de la masia de can Cal­det, a Gurb, hi ha una fossa comuna amb els esque­lets de sol­dats repu­bli­cans morts per les tro­pes fran­quis­tes. Hi ha qua­tre per­so­nes de Gavà que ho sabien, fami­li­ars de qua­tre de les vícti­mes que hi roma­nen enter­ra­des. Des del final de la Guerra Civil, aquests parents -tres fills i una neboda d'uns 80 d'anys- hi pele­gri­nen cada any per Tots Sants per fer-hi una ofrena flo­ral. Van dema­nar al bis­bat de Vic de tras­lla­dar els cos­sos, però se'ls va dene­gar la petició. A canvi, van dig­ni­fi­car la fossa amb una làpida amb aquest escrit: "Aquí des­can­sen entre altres les res­tes de Gabriel Ivern, Anto­nio Oli­ve­lla, José Roig i Juan Soler. Fills de Gavà (Bar­ce­lona). 1-2-1939".

Aquesta fossa té el seu ori­gen en les dese­nes de sol­dats morts en com­bat en la línia defen­siva que les tro­pes repu­bli­ca­nes havien mun­tat al vol­tant de Gurb. Almenys sis sol­dats de Gavà hi van ser des­ti­nats a llui­tar. Mal­grat la resistència, els repu­bli­cans van aca­bar cedint i els qua­tre gava­nencs hi van per­dre la vida. Però dos dels super­vi­vents ho van comu­ni­car als fami­li­ars, els quals, en saber la notícia, es van des­plaçar a Gurb i van con­tac­tar amb el pagès de can Cal­det que havia enter­rat els cos­sos en un marge al cos­tat d'una riera. Per fi, 70 anys després, els podran ofe­rir un enter­ra­ment com Déu mana. Tot just el pas­sat 4 de juny, la Gene­ra­li­tat per fi va posar fil a l'agu­lla.

Soci­e­tat civil
La soci­e­tat civil sem­pre ha anat un pas per davant de les ins­ti­tu­ci­ons. De fet, en aquest cas l'actu­ació és fruit de la recla­mació dels fami­li­ars. Però històrica­ment els espa­nyols sem­pre han anat per davant dels cata­lans. Men­tre a finals dels anys 70 veïns de pobles de Bada­joz, Logro­nyo, Bur­gos, Palència i Navarra desen­ter­ra­ven a pic i pala els cos­sos dels des­a­pa­re­guts per enter­rar-los dig­na­ment, a Cata­lu­nya ningú va aga­far cap pala. En arri­bar el cop d'Estat de Tejero, es van para­lit­zar aque­lles poques ini­ci­a­ti­ves, fins que el 2000 no es va fer pública una altra exhu­mació. El nét d'un dels afu­se­llats, Emi­lio Silva, va loca­lit­zar les res­tes del seu avi i dotze per­so­nes més a El Bierzo (Lleó). En aquesta ocasió es van uti­lit­zar tècni­ques arqueològiques i antro­pològiques foren­ses per exhu­mar les res­tes. L'objec­tiu ja no era només el tras­llat de les res­tes al cemen­tiri, sinó també iden­ti­fi­car la causa de la mort i la iden­ti­tat. Des d'ales­ho­res, l'Asso­ci­ación para la Recu­pe­ración de la Memo­ria Histórica (ARMH), fun­dada per Silva, ha exhu­mat uns 1.200 cos­sos d'un cen­te­nar de fos­ses.

Sense ajuts
Però tot sense ajut esta­tal. De fet, la pri­mera sub­venció la van acon­se­guir l'estiu pas­sat. Fins ales­ho­res, les exhu­ma­ci­ons s'havien cos­te­jat amb diners dels asso­ci­ats i de la but­xaca dels fami­li­ars. "Sort de l'immens capi­tal humà. Fins i tot han vin­gut japo­ne­sos per ofe­rir ajut. L'Estat té un deute pen­dent amb molta gent. És ver­gonyós. No pot ser que dele­gui en asso­ci­a­ci­ons la res­pon­sa­bi­li­tat dels drets humans", diu Silva. A l'Estat, l'apro­vació de la llei de la memòria històrica no satisfà ningú. De fet, encara no s'ha defi­nit el seu arti­cu­lat. "On més s'ha avançat és en la naci­o­na­li­tat dels bri­ga­dis­tes inter­na­ci­o­nals. Amb això ja està tot dit", opina Silva.

No deu ser per feina. L'ARMH té cinc mil per­so­nes recla­ma­des. Però la llei només pre­veu sub­ven­ci­ons, no sem­pre fàcils d'acon­se­guir. Aquesta xifra sem­bla irrisòria com­pa­rada amb les qua­ranta mil fos­ses que hi ha a Anda­lu­sia. Fa un any i mig que s'està exhu­mant una fossa a Màlaga amb més de cinc mil per­so­nes gràcies a sub­ven­ci­ons esta­tals, diners de la Junta i suport de la uni­ver­si­tat mala­gue­nya. "A Pinoc­het el con­si­de­ren un geno­cida pels tres mil des­a­pa­re­guts", diu Silva.

A casa nos­tra, la Gene­ra­li­tat aban­dera les exhu­ma­ci­ons. La llei de fos­ses, ara en tràmit par­la­men­tari, pri­o­ritza la dig­ni­fi­cació i senya­lit­zació de les fos­ses per evi­tar que cai­guin en l'oblit, alhora que reco­neix el dret a dema­nar l'exhu­mació d'una fossa sem­pre que hi hagi dades his­to­ri­ogràfiques i orals que en cer­ti­fi­quin l'existència. Tot i que Silva pre­fe­reix la llei cata­lana a l'espa­nyola, no s'està de con­si­de­rar-la coixa. "Encara que no se'n sàpiga la iden­ti­tat, tot­hom es mereix una làpida". No s'ha d'obli­dar, a diferència de l'Estat, on pre­do­mi­nen les fos­ses de civils, que a Cata­lu­nya les fos­ses més nom­bro­ses són les de sol­dats, com la de Gurb. I és en aquests casos on man­quen tes­ti­mo­nis. És per això que no es pre­ve­uen gai­res exhu­ma­ci­ons en ter­ri­tori català.

Tan­ma­teix, Gurb es farà ser­vir com a prova pilot per esta­blir un pro­to­col per a futu­res exhu­ma­ci­ons. A Gurb es van loca­lit­zar 13 cos­sos i les pri­me­res dades con­fir­men que les bales van ser la causa de la mort. Ara, els esque­lets roma­nen a la UAB tot espe­rant el setem­bre per saber els resul­tats mor­fològics i les pro­ves d'ADN. A la fossa també s'hi van tro­bar bales, dues culle­res, botons, un gani­vet i una ampo­lla amb un text recor­dant les vícti­mes.

Que­ralt Solé
Gurb és una de les 182 fos­ses comu­nes que la Gene­ra­li­tat ha loca­lit­zat. La his­to­ri­a­dora Que­ralt Solé (1976), autora de l'estudi Els morts clan­des­tins. Les fos­ses comu­nes de la Guerra Civil a Cata­lu­nya (1936-1939) (Edi­to­rial Afers), ha cons­tituït la següent tipo­lo­gia de fos­ses: les nas­cu­des de la repressió repu­bli­cana fruit de les acci­ons d'incon­tro­lats; les dels camps de tre­ball del SIM, la poli­cia política dels comu­nis­tes; les de civils repre­sa­li­ats per l'exèrcit fran­quista el 1938; les de sol­dats d'ambdós bàndols -front del Segre, la Bata­lla de l'Ebre i durant la reti­rada-; les de represàlies de l'exèrcit repu­blicà en reti­rada; les d'hos­pi­tals mili­tars i les de civils repre­sa­li­ats el 1939.

La majo­ria estan con­cen­tra­des a l'oest del Prin­ci­pat, del Piri­neu fins a les Ter­res de l'Ebre, zona on hi va haver el front de bata­lla més esta­ble durant la guerra. Mal­grat que hi ha sol­dats dels dos bàndols, hi pre­do­mi­nen els repu­bli­cans. Men­tre els suble­vats van tenir cura d'enter­rar els seus homes, la Gene­ra­li­tat va des­cu­rar la tasca, ja que tenia altres pri­o­ri­tats a causa de la deli­cada situ­ació en què estava.

Pel que fa a les fos­ses dels incon­tro­lats, a part de la de Mont­cada i Rei­xac, pen­dent d'exhu­mació, la resta es van obrir en l'època, ja que el govern no volia que els assas­si­nats que­des­sin impu­nes. Mol­tes vega­des les vícti­mes eren tan sols gent de missa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.