Cultura

Quadern de teatre

El festival d'arts escèniques Temporada Alta fa de la seva programació un còctel de píndoles al·lucinògenes

Ressaca Stendhal

Hi ha crisi. Ho diu la veu del car­rer –que abans tenia el bigo­tet repo­lit de López Vázquez i avui el pírcing labial de la Jenny amb qua­ranta–, ho diuen els mit­jans de tots els colors, els polítics de totes les tendències, els experts de totes les esco­les –apo­calíptics en dife­rent grau–, els qui­romànti­ques, druïdes i san­ters. Hi ha crisi. És unànime. I la pri­mera a posar el cap sota la gui­llo­tina de la pri­o­ri­tat social és la cul­tura. Massa aris­tocràtica per sal­var-se del càstig de les reta­lla­des. La festa ha aca­bat. Con­fir­mat. Lla­vors, què fa el públic emer­gint feliç dels pla­ce­bos que des de fa set­ma­nes pre­para el Fes­ti­val de Tem­po­rada Alta a Girona? Resistència? Nega­ci­o­nisme? Esca­pisme cul­tu­ral? És pos­si­ble. Cadas­cun s'eva­deix com sap, vol i pot. Uns ence­nen la tele com si fos soma de marca blanca i uns altres es dei­xen seduir per l'eclèctica exqui­si­desa de Sal­va­dor Sunyer. Com recent exem­ple, el com­bi­nat de potents dra­gees al·luci­natòries repar­ti­des entre el diven­dres 29, dis­sabte 30 i diu­menge 21 d'octu­bre en dife­rents esce­na­ris de Girona i Salt. L'espec­ta­dor que es va sot­me­tre a la teràpia com­pleta de feli­ci­tat va des­per­tar l'1 de novem­bre amb res­saca estètica, com si li hagues­sin ino­cu­lat una sobre­dosi de síndrome de Stend­hal.

Un cap de set­mana per rea­fir­mar-se en la neces­si­tat vital d'allò que és cul­tura i només sem­bla super­flu. Pot ser que no tot sigui tan embri­a­ga­dor com pretén, però la suma de pro­pos­tes d'aquests tres dies a Girona qüesti­ona seri­o­sa­ment els cap­da­van­ters del rea­lisme pur i dur. El públic no vol antídots con­tra la fan­ta­sia quan la ima­gi­nació, l'espe­cu­lació dramàtica, la màgia pri­migènia se succeïxen en setanta-dues hores amb dife­rents dis­fres­ses i màsca­res.

Pri­mera píndola al·lucinògena: Phi­lippe Genty. És pos­si­ble que Voya­geurs immo­bi­les sigui un per­fecte exer­cici d'estil d'un cre­a­dor que duu dècades viat­jant a món paral·lels que només ell sap com con­ju­rar en un esce­nari. Algu­nes rutes sem­blen gas­ta­des i els minuts s'allar­guen en els camins tri­llats, però aquest mun­tatge –cons­truït sobre un pai­satge de paper cartró– es pre­senta davant el públic amb un pròleg que des­a­fia les regles de l'ana­to­mia. Un con­cert de cos­sos inven­tats que pas­sen per totes les fases de la mons­tru­o­si­tat de les cròniques d'ultra­mar del segle XVII fins a arri­bar a l'ortodòxia física.

Segona píndola: els ger­mans For­man. Amb l'agra­da­ble gust de la sopa de La bara­que encara al pala­dar, l'espec­ta­dor acu­deix a la crida d'Oblu­da­rium, un recinte de fusta aixe­cat al cos­tat de la mura­lla de Girona. Sem­pre va voler ser el per­so­natge d'una novel·la de mis­teri juve­nil i allí està plan­tada la seva fan­ta­sia. Per fora el tea­tre-for­ta­lesa sem­bla el dibuix d'un il·lus­tra­dor clàssic. A din­tre, la fos­cor és un per­so­natge mani­pu­lat pel públic, equi­pat amb dina­mos per a fer fugir les ombres. La inco­mo­di­tat d'una sessió de tarda –amb mares mons­tre obs­ti­na­des a tallar d'arrel la dolça por dels seus fills– queda aviat com­pen­sada per una mà d'imat­ges sub­ju­gants. Pot­ser no és un espec­ta­cle per­fecte, però la hipnòtica dansa d'un cavall de fusta –domat per una ama­zona de grandària natu­ral– i el nom­bre dels Frère Jac­ques com­pen­sen amb escreix totes les imper­fec­ci­ons. Frère Jac­ques, un espec­ta­cle en mini­a­tura en si mateix: comença com un cànon naïf de la cone­guda cançó infan­til, evo­lu­ci­ona cap a un nom­bre de musi­cal nord-ame­ricà i acaba com un sofis­ti­cat joc de tafur.

Ter­cera píndola: Krys­tian Lupa. Sor­pren­dre's per la qua­li­tat del tea­tre del mes­tre polonès és gai­rebé vul­gar. Però la inten­si­tat de la pro­posta de Per­sona. Marilyn és difícil d'expli­car. Un espec­ta­cle que només es pot qua­li­fi­car d'experiència. El tea­tre con­ver­tit en un com­plex moment artístic que passa simultània­ment pel raci­o­cini, l'emoció i la res­posta física. Pell de gallina, per a dir-lo d'una manera més clara. I tot per la incle­ment capa­ci­tat de Lupa de comu­ni­car idees i emo­ci­ons amb imat­ges con­cen­tra­des de sig­ni­fi­cat(el cos del mite devo­rat per les fla­mes, un flaix amb la foto del cadàver real men­tre l'actriu és maqui­llada en directe, la càmera que filma la ren­dició d'actriu davant el per­so­natge) i per la des­ar­mant entrega dels intèrprets, sobre­tot de la pro­ta­go­nista, una esgla­ia­dora San­dra Kor­ze­niak que sem­bla abduïda per la potència física de Marilyn Mon­roe. És Marilyn per la rotun­di­tat car­nal, per la blanca fra­gi­li­tat d'aquest cos enmig d'un entorn hos­til, per l'infan­til refugi de les seves postu­res i la seva veu, per les mira­des fugi­ti­ves. L'hòstia. Per al·luci­nar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.