cultura

La contra

I de qui és això que diuen ara?

El públic omple el Teatre Bartrina en l'estrena de ‘Que demà me'n recordi', bon muntatge de textos de literatura reusenca dels quals, però, cal endevinar l'autoria en cada moment

Triar és trair. Ja ho va avi­sar Fina Masdéu, res­pon­sa­ble de la selecció de tex­tos de Que demà me'n recordi, dime­cres pas­sat, durant la pre­sen­tació de l'espec­ta­cle que es va estre­nar aquest dis­sabte al Tea­tre Bar­trina de Reus. La cro­nista no es podia treure del cap l'avís (triar és trair, triar és trair, com si fos el man­tra del mes) quan en el trans­curs de l'espec­ta­cle hi anava tro­bant a fal­tar noms com els de Rosa Pagès o M. Lluïsa Amorós, que ella hau­ria can­viat gus­tosa pel d'algun de la nòmina d'autors locals esco­llida per al mun­tatge. Però ja se sap que no hi cap tot­hom en un espec­ta­cle de prop d'una hora i que la llista d'escrip­tors reu­sencs és llarga i fecunda (ara penso en el Jordi Folck i el Jordi Cer­vera o en la fa poc pre­mi­ada Coia Valls, i així no aca­baríem mai). Que demà me'n recordi va agra­dar, en línies gene­rals. Té una excel·lent fac­tura visual, en con­junt, i un ritme que no decau mai, sobre­tot si es té en compte la sam­faina d'èpoques i estils a què per­ta­nyen els escrip­tors i escrip­to­res esco­llits. I té per damunt de tot les bones inter­pre­ta­ci­ons de Rosa Mateu (direc­tora també de l'invent) i Santi Mon­real, els quals van dir el vers amb una excel·lent dicció, cosa que hau­ria de ser nor­mal si són actors pro­fes­si­o­nals però que resulta que no ho és tant, de nor­mal, que hi ha molts actors d'avui en dia que no saben dir ni el vers ni res. Va ser deliciós el breu diàleg que van inter­pre­tar de Cap­ves­pre al jardí, obra tea­tral de Ramon Gomis que la cro­nista va veure ja fa una pila d'anys al mateix Bar­trina en un mun­tatge del Tea­tre Lliure. Bons balla­rins i molt bona música, cre­ada per a l'ocasió per Josep M. Borràs i inter­pre­tada per ell mateix i per Ramon Balasch, un músic que també fa d'actor (des­con­cer­tant, i inqui­e­tant, la broma de fer reci­tar a un home­not bar­but com ell el monòleg La dar­rera nina, de Pere Cavallé). Va ser emo­ci­o­nant escol­tar cançons basa­des en poe­mes dels nos­tres autors. I s'ha de reconèixer l'esforç per tro­bar per a cada text el movi­ment i core­o­gra­fia ade­quats. I la gent de Juan­de­s­a­fi­nado Pro­duc­ci­ons va demos­trar un cop més la seva perícia en la rea­lit­zació d'audi­o­vi­su­als.

El tea­tre estava ple com no podia ser de cap altra manera quan les cam­pa­nes del reu­sen­quisme toquen a some­tent. Hi havia alguns dels escrip­tors repre­sen­tants (Aràntzazu Fonts, Aleix Cort o Jordi Agràs), als quals la cro­nista suposa que va com­plaure veure els seus tex­tos dalt d'un esce­nari. El públic va dis­pen­sar una bona aco­llida a la pro­posta però també una mica de fre­dor. Perquè, és clar, hi va haver alguns errors, el més impor­tant dels quals que no s'indiqués el nom de l'obra i l'autor del text a què es feia referència en cada moment perquè la cro­nista no ho coneix tot dels lite­rats reu­sencs i li hau­ria agra­dat saber de qui és això que estan reci­tant ara, que li està agra­dant molt i demà anirà a treure'n el lli­bre de la bibli­o­teca. Hi ha qui va tro­bar exces­siu el pes de l'audi­o­vi­sual, però ja sabem que som al segle XXI i que l'audi­o­vi­sual s'està men­jant la dra­matúrgia. Però la cro­nista va tro­bar que Que demà me'n recordi (la veu de Gabriel Fer­ra­ter sí que va ser incon­fu­si­ble en el mun­tatge) és un bon espec­ta­cle, del qual se n'hau­rien d'haver pro­gra­mat més fun­ci­ons (diu­menge a la tarda, per exem­ple). Cal espe­rar que el fes­ti­val Taca d'Oli, el CAER i la colla de la Mateu pro­gra­min cada edició del fes­ti­val un mun­tatge poètic. Va bé per a l'auto­es­tima. Gràcies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.