educació
Mataró formarà conductors de tren
La capital del Maresme és una ciutat ferroviària per excel·lència pel simple fet de ser la primera a inaugurar el primer tram de la Península que la va connectar amb Barcelona, gràcies a la gesta del mataroní Miquel Biada. En el marc de l’acord de traspàs de Rodalies a la Generalitat, s’han de portar a terme una sèrie de revisions, remodelacions i canvis per dotar el país d’un servei ferroviari eficient i de qualitat. Una de les prioritats, com van anunciar les conselleries de Territori i Educació, serà impulsar els ensenyaments ferroviaris davant la necessitat de formar un miler de tècnics abans del 2028. Mataró s’ha presentat com una de les seus per complementar estudis ferroviaris que actualment, en l’àmbit públic, només es cursen a Vilanova i la Geltrú, que esdevindrà el centre integrat sectorial de referència a Catalunya. Altres municipis com ara Móra d’Ebre, Móra la Nova, Viladecans, Martorell, Barcelona, Lleida i l’Hospitalet, també han mostrat el seu interès per ampliar l’oferta d’estudis ferroviaris.
La regidora d’Educació de Mataró, Bea Delgado, assegura que no es podia desaprofitar l’oportunitat perquè a llarg termini implicarà generar ocupació i nous llocs de feina. “No parlem d’un únic perfil per formar conductors, també hi ha tècnics de manteniment i de circulació”, explica la regidora, aprofitant la coincidència que la ciutat ja disposa, a prop de l’estació, dels terrenys on hi ha els hangars on es fan les reparacions i el manteniment dels combois, i on es podrien fer les pràctiques de l’FP dual.
L’objectiu és que l’institut Miquel Biada, que el curs passat va aconseguir el grau superior d’automoció i també imparteix el de reparacions d’embarcacions, incorpori pel curs 2026/2027 els estudis ferroviaris. “Tenim un centre que és referent del sector industrial i que és idoni per assumir-ho”, diu convençuda Delgado d’un projecte que espera que es materialitzi amb èxit després de les converses mantingudes amb la Generalitat per convertir-lo en un centre integrat de l’FP. Segons la regidora, l’adaptació dels espais no serà un problema perquè quedaran aules lliures amb la desaparició dels cursos de l’ESO. “Farem el lloc perquè sigui una realitat”, assegura davant la possibilitat que s’hagin de traslladar les oficines de Benestar Social que ocupen una part de l’edifici. En l’últim ple municipal, arran d’una proposta de Junts, es va acordar planificar els estudis i exercir el lideratge perquè la iniciativa arribi a bon port. La Generalitat ha creat un grup de treball format pel comissionat per al traspàs integral de Rodalies, Pere Macias, i pel director general d’FP, Ricard Coma.