Cultura

Mirador

‘2010', el disc del 2011

Diuen que avui comença el 2011, però el 2010 no s'ha aca­bat. I no només perquè molta gent seguirà recor­dant inútil­ment els mal­de­caps que hau­ran patit l'últim any per culpa de la crisi, sinó perquè és el títol d'una obra mes­tra de la música cata­lana que es con­sa­grarà aquest any: 2010, pri­mer àlbum de Pau Vallvé, l'artista abans cone­gut amb el sobre­nom d'Esta­nis­lau Ver­det.

Fal­ten qua­li­fi­ca­tius per des­criure la bellesa que trans­met. Si el defi­neixo com a can­tau­tor elèctric, pop alter­na­tiu amb estre­lla o elec­tro­folk per pen­sar, no crec que pro­por­ci­oni una idea clara. Si dic que hi sento els ambi­ents impre­vi­si­bles de la Björk, la melan­gia de Yann Tier­sen o la boge­ria equi­li­brada del millor Adrià Puntí, ho embo­lico més. Si escric que són cançons enre­gis­tra­des a l'estiu però que sonen a hivern, que escal­fen el fred i que recon­for­ten l'ànima, tam­poc hi ajudo massa.

Pau Vallvé fuig dels tòpics, trenca estruc­tu­res, pres­cin­deix de melo­dies fàcils, els rit­mes volen... Només un músic amb fusta de geni podria com­po­sar, inter­pre­tar i pro­duir tot sol aquest 2010. Ho ha fet als seus estu­dis Miau –un labo­ra­tori d'inven­ci­ons de savi boig, d'on va sor­tir el reco­ne­gut Linòleum, de Maria Coma–, tocant 24 ins­tru­ments dife­rents, inclo­sos cari­llons amb arquet, uke­lele, the­re­min i trom­pe­tes.

No hi fal­tarà qui enyori les iro­nies del can­tau­tor freak que es feia ano­me­nar Esta­nis­lau Ver­det. Per si de cas, el mateix Pau Vallvé assas­sina la seva antiga per­so­na­li­tat a R.I.P., una versió en clau fúnebre de Yams­hes en esca­beix, que can­tava com a Ver­det. Ara ja no fa riure, però col­peix l'ànima. Any nou, vida nova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.