cultura

NÚRIA FERNÁNDEZ

PRESIDENTA DE L'ASSOCIACIÓ CULTURAL FESTA MEDIEVAL SANT JORDI

“La festa fa cohesió social”

Q

uè és imper­do­na­ble per­dre's de la festa medi­e­val d'enguany?

Aquest matí, el desem­bar­ca­ment dels pira­tes a la platja dels Pes­ca­dors. Al ves­pre, l'atac pirata i l'espec­ta­cle tea­tral i pirotècnic a la plaça de la Bai­xa­deta. I demà al matí, també a la plaça, el pacte de pau i el tor­neig medi­e­val.

Calia refun­dar la festa?

Jo par­la­ria de millo­rar-la. Fins ara hem con­so­li­dat la festa des del punt de vista par­ti­ci­pa­tiu de les enti­tats, que vénen de tot arreu de la ciu­tat. Però calia inte­grar les acti­vi­tats del pro­grama en un fil con­duc­tor per donar-li més coherència històrica en algun sen­tit. Fins ara tot estava massa deses­truc­tu­rat.

Es cor­ria el risc que la festa fos una més de les que es fan arreu de Cata­lu­nya...

Cal dis­tin­gir la festa de la fira, que mol­tes ciu­tats dei­xen en mans d'una empresa con­trac­tada. En canvi, una festa és par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, que fa cohesió social i ter­ri­to­rial. Bada­lona és una ciu­tat molt gran i està massa des­lli­gada. Espe­rem que una festa cul­tu­ral com aquesta ho millori.

Cada any tenen més enti­tats col·labo­ra­do­res...

Gai­rebé par­ti­ci­pen 60 enti­tats i ja es pot par­lar que fem una festa de ciu­tat, mal­grat que els actes només se cele­brin a dos bar­ris històrics. El nos­tre tei­xit asso­ci­a­tiu és un avan­tatge res­pecte a pobles molt més medi­e­vals com ara Besalú o Mont­blanc. Allà ajuda la feso­mia urbanística, però aquí tenim molta matèria pri­mera pel que fa les per­so­nes.

I la Gene­ra­li­tat, a través del Cen­tre de Pro­moció de la Cul­tura Popu­lar i Tra­di­ci­o­nal Cata­lana, ho ha reco­ne­gut i els ha aju­dat...

El pro­grama Tallers per a la Festa només estava reser­vat a ini­ci­a­ti­ves com la nos­tra que es fan en pobles de menys de 40.000 habi­tants. Però van conèixer la nos­tra experiència i el poten­cial que la festa podia arri­bar a tenir i s'hi van impli­car. I s'ha notat molt en el resul­tat.

En què?

Gent del barri, de les enti­tats, de la ciu­tat, ha estat asses­so­rada per espe­ci­a­lis­tes de tot tipus: moni­tors de balls, experts a ela­bo­rar ves­tu­a­ris d'època, etc. Fins i tot hem comp­tat amb Robert Gubern, que ha arri­bat a diri­gir a Els Come­di­ants.

I més enllà de l'ajut de la Gene­ra­li­tat i de l'Ajun­ta­ment, amb la crisi, com es pot tirar enda­vant?

Per nosal­tres matei­xos tenim pocs recur­sos. Tots els que col·labo­rem ho fem de forma voluntària.

Han impul­sat fins i tot una xarxa cata­lana de ciu­tats medi­e­vals...

Ens hem com­promès a fer-la i ara redac­ta­rem uns esta­tuts perquè comen­cem a tre­ba­llar ple­gats. La for­mem Bada­lona, Bagà, Besalú, Mont­blanc, Mora d'Ebre, Sant Pere de Vila­ma­jor i Súria.

Què apor­tarà això a la ciu­tat?

Enri­quirà les fes­tes, ja que com­par­ti­rem pràcti­ques i idees. Atrau­rem turisme i difondrà el nom de Bada­lona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.