cultura

Terres de l'Ebre

Els himnes de la PDE

El moviment antitransvasament edita un disc amb 17 cançons i un llibret de 48pàgines repassant els 10 anys de la plataforma

El col·lectiu afirma que la lluita continua

Fer un agraïment i un reconeixement als grups, músics i solistes que durant els 10 anys d'història de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) han estat la banda sonora del moviment social en contra dels transvasaments. Aquest és l'objectiu del CD-llibre titulat 10 anys de lluites i cançons, per l'aigua i per la terra, que la PDE just acaba d'editar. “Hem volgut celebrar el desè aniversari de la PDE amb cançons i poesia, tot fent un reconeixement als grups que amb les seues cançons han posat la música a les emocions del territori”, va assenyalar ahir el portaveu, Manolo Tomàs.

El disc inclou cançons de grups i solistes ebrencs com Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (Lo riu és vida!); Pepet i Marieta (L'aigua no està en venda); Vitruvi (A la vora del riu); Terrer Roig (Terra de fang); Riu en So (Del tros de terra); Xeic! (Futur en venda); Gra Fort (No volem transvasament); Los Draps (Lo riu és vida); Lark About (Lo crit de l'Ebre); Joan Josep Vilaubí (Lo riu), i Lua Català (El lament del riu). Amb tot, el coordinador del CD-llibre, Josep Sabaté, va explicar que també han volgut incloure cançons d'altres territoris dels Països Catalans i d'Aragó que han compartit la lluita amb l'Ebre, com és el cas dels valencians Obrint Pas i Néstor Mont; La Ronda de Boltaña, del Pirineu aragonès; la Carrau, de Terrassa, o Andreu Rifé i Ràbia Positiva, de Barcelona. En aquest cas, el grup barceloní participa amb un tema del 2002 que inclou unes paraules de Ferran Barreno, el portaveu de la PDE de Barcelona que va morir de malaltia fa uns mesos.

Sabaté va assenyalar que el llibre-CD, que es podrà adquirir a les parades de la PDE i durant la fira Expoebre de Tortosa, es comercialitzarà amb motiu de la diada de Sant Jordi. De fet, més enllà de les 17 cançons incloses en el disc, aquest treball “de memòria històrica del moviment social” és també un llibret de 48 pàgines, que inclou una cronologia des dels anys trenta del segle XX fins avui. Així, es repassen els diversos projectes de transvasaments i altres “agressions mediambientals” que han revoltat l'Ebre, com la lluita contra les nuclears, la massificació de parcs eòlics o el projecte Castor. “Només des del 1973, hem hagut de lluitar contra vuit intents de transvasament”, va recordar Sabaté. Així, va dir que per valorar els 10 anys de la PDE cal repassar “dècades i dècades” d'història i de trajectòria d'un territori en lluita contra les agressions mediambientals i el caciquisme. A banda, hi ha moltes imatges i articles crítics sobre temes com la regressió, la salinització i la subsidència del Delta; la contaminació del pantà de Flix, i el canal de regadiu Xerta-Sénia i els nous transvasaments. De fet, Tomàs va insistir que la lluita contra els transvasaments “no ha acabat”. “Ens esperen uns temps molt complicats”, va voler vaticinar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.