cultura

Terres de l'Ebre

Els himnes de la PDE

El moviment antitransvasament edita un disc amb 17 cançons i un llibret de 48pàgines repassant els 10 anys de la plataforma

El col·lectiu afirma que la lluita continua

Fer un agraïment i un reco­nei­xe­ment als grups, músics i solis­tes que durant els 10 anys d'història de la Pla­ta­forma en Defensa de l'Ebre (PDE) han estat la banda sonora del movi­ment social en con­tra dels trans­va­sa­ments. Aquest és l'objec­tiu del CD-lli­bre titu­lat 10 anys de llui­tes i cançons, per l'aigua i per la terra, que la PDE just acaba d'edi­tar. “Hem vol­gut cele­brar el desè ani­ver­sari de la PDE amb cançons i poe­sia, tot fent un reco­nei­xe­ment als grups que amb les seues cançons han posat la música a les emo­ci­ons del ter­ri­tori”, va asse­nya­lar ahir el por­ta­veu, Manolo Tomàs.

El disc inclou cançons de grups i solis­tes ebrencs com Quico el Célio, el Noi i el Mut de Fer­re­ries (Lo riu és vida!); Pepet i Mari­eta (L'aigua no està en venda); Vitruvi (A la vora del riu); Ter­rer Roig (Terra de fang); Riu en So (Del tros de terra); Xeic! (Futur en venda); Gra Fort (No volem trans­va­sa­ment); Los Draps (Lo riu és vida); Lark About (Lo crit de l'Ebre); Joan Josep Vilaubí (Lo riu), i Lua Català (El lament del riu). Amb tot, el coor­di­na­dor del CD-lli­bre, Josep Sabaté, va expli­car que també han vol­gut incloure cançons d'altres ter­ri­to­ris dels Països Cata­lans i d'Aragó que han com­par­tit la lluita amb l'Ebre, com és el cas dels valen­ci­ans Obrint Pas i Néstor Mont; La Ronda de Boltaña, del Piri­neu ara­gonès; la Car­rau, de Ter­rassa, o Andreu Rifé i Ràbia Posi­tiva, de Bar­ce­lona. En aquest cas, el grup bar­ce­loní par­ti­cipa amb un tema del 2002 que inclou unes parau­les de Fer­ran Bar­reno, el por­ta­veu de la PDE de Bar­ce­lona que va morir de malal­tia fa uns mesos.

Sabaté va asse­nya­lar que el lli­bre-CD, que es podrà adqui­rir a les para­des de la PDE i durant la fira Expo­e­bre de Tor­tosa, es comer­ci­a­lit­zarà amb motiu de la diada de Sant Jordi. De fet, més enllà de les 17 cançons inclo­ses en el disc, aquest tre­ball “de memòria històrica del movi­ment social” és també un lli­bret de 48 pàgines, que inclou una cro­no­lo­gia des dels anys trenta del segle XX fins avui. Així, es repas­sen els diver­sos pro­jec­tes de trans­va­sa­ments i altres “agres­si­ons medi­am­bi­en­tals” que han revol­tat l'Ebre, com la lluita con­tra les nucle­ars, la mas­si­fi­cació de parcs eòlics o el pro­jecte Cas­tor. “Només des del 1973, hem hagut de llui­tar con­tra vuit intents de trans­va­sa­ment”, va recor­dar Sabaté. Així, va dir que per valo­rar els 10 anys de la PDE cal repas­sar “dècades i dècades” d'història i de tra­jectòria d'un ter­ri­tori en lluita con­tra les agres­si­ons medi­am­bi­en­tals i el caci­quisme. A banda, hi ha mol­tes imat­ges i arti­cles crítics sobre temes com la regressió, la sali­nit­zació i la sub­sidència del Delta; la con­ta­mi­nació del pantà de Flix, i el canal de rega­diu Xerta-Sénia i els nous trans­va­sa­ments. De fet, Tomàs va insis­tir que la lluita con­tra els trans­va­sa­ments “no ha aca­bat”. “Ens espe­ren uns temps molt com­pli­cats”, va voler vati­ci­nar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.