cultura

II Biennal d'Art de Corbera d'Ebre

Art i drets humans

L'exposició ocupa l'interior de la restaurada església del Poble Vell, on la coberta transparent manté la sensació de ruïna

Hi participen 28 artistes amb un centenar d'obres

Les ruïnes d'una església es poden con­ver­tir en un espai expo­si­tiu incom­pa­ra­ble. Com ja es va avançar, la II Bien­nal d'Art de Cor­bera d'Ebre, que obrirà les por­tes ofi­ci­al­ment avui, serà la pri­mera acti­vi­tat cul­tu­ral a la recent­ment res­tau­rada església de Sant Pere al Poble Vell de Cor­bera. La coberta trans­pa­rent manté la sen­sació de ruïna i en el tre­ball de res­tau­ració s'ha fet un esforç per con­ser­var els impac­tes que van dei­xar dins i fora les tones de metra­lla que es van vomi­tar durant la Bata­lla de l'Ebre.

La Bien­nal manté la seua temàtica, els drets humans. Con­cre­ta­ment, aquesta vegada s'ha sug­ge­rit als artis­tes par­ti­ci­pants (28) que s'ins­pi­ren en els cinc pri­mers arti­cles de la Decla­ració Uni­ver­sal, i una vegada més la idea de la pau, la guerra, la lli­ber­tat d'expressió i l'exili han cen­trat les pro­pos­tes pre­sen­ta­des. Hi ha una ins­tal·lació cen­tral on l'artista ara­nesa Emi­lia Perucho col·loca dife­rents far­dells dipo­si­tats damunt la runa del Poble Vell. “Vol sim­bo­lit­zar l'exili, els paque­tets de la teua història que has de pren­dre de pressa i cor­rents per mar­xar de casa”, explica Josep Cañada, l'ideòleg jun­ta­ment amb Jesús Pedrola de la Bien­nal a través de l'asso­ci­ació cul­tu­ral Zero i mig par­tit pel mig.

Una altra ins­tal·lació interes­sant és la de Miquel Lli­ga­das de Capçanes: un mòbil gegant de teu­les en cai­guda lliure que sim­bo­lit­zen la tren­ca­dissa d'un bom­bar­deig.

Xavier Magalhâes, de Vigo, aca­bava ahir el seu qua­dre de 3,60 per 3,60 metres a la paret del cos­tat de la porta d'accés de l'església. L'ha bate­jat com La Cor­bera: el tea­tro del mundo, un qua­dre ple de color. “Intento reflec­tir l'ale­gria per la recu­pe­ració de la memòria històrica”, diu. Més fosc és el qua­dre del francès Yves Legue­llec, just a l'altre cos­tat de la porta, La història sur­re­a­lista dels drets humans, on pre­do­mi­nen màsca­res sense boca en una piràmide en què els pode­ro­sos silen­cien els repri­mits. Són només uns exem­ples del prop d'un cen­te­nar d'obres d'aquesta segona Bien­nal, que durarà fins al 3 de juliol. Serà oberta només els caps de set­mana i els fes­tius, i l'entrada cos­tarà dos euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.