cultura

El Villar recupera una part de memòria històrica

El llibre presentat relata un temps de guerra civil silenciat fins ara però viscut sentidament pels seus protagonistes i llurs famílies

El recent­ment nome­nat cro­nista de la vila, Cèsar Salvo, ha estat l'autor del lli­bre Crónica de la Guerra Civil en El Villar, que relata el període vis­cut en aquesta loca­li­tat ser­rana entre juliol de 1936 i gener de 1940.

L'obra, des­criu el paper que va jugar durant la guerra, Villar de la Lli­ber­tat, vila con­si­de­rada la rere­guarda del front de Terol i la porta d'entrada per a la que ales­ho­res ja era capi­tal de la República. Un poble de la ser­ra­nia en què hi havia el 17è Cos de l'Exèrcit Repu­blicà, l'Hos­pi­tal de Sang, un pol­vorí de grans dimen­si­ons, el dipòsit d'armes i un camp d'avi­ació des d'on sor­tien les cone­gu­des “paves” per fer els bom­bar­de­jos esca­ients.

El lli­bre de Cèsar Salvo, treu a la llum els esce­na­ris de guerra més relle­vants i dibuixa la rea­li­tat vis­cuda d'aquesta vila ser­rana, que va arri­bar a alber­gar 15.000 sol­dats repu­bli­cans acam­pats pels vol­tants del poble.

També treu del silenci i l'oblit obli­gat, la rea­li­tat del pri­mer any de post­guerra amb un frontó con­ver­tit en presó, amb el mun­tatge dels judi­cis sumaríssims rea­lit­zats a la Casa de la Vila i les tàpies de l'antic cemen­tiri de la Lloma, com a paretó d'afu­se­lla­ment de mili­ci­ans.

El remat del lli­bre, no estal­via detalls res­pecte dels actes fes­tius i mos­tres de pre­potència dels ven­ce­dors fran­quis­tes, fins ben entrada la dècada següent.

No hi ha dubte que l'obra pre­sen­tada a la sala de ple­na­ris de l'Ajun­ta­ment de Villar, ha estat el resul­tat d'una llarga inves­ti­gació per una setena d'arxius escam­pats per tot el ter­ri­tori penin­su­lar i han estat trets a la llum nom­bro­sos docu­ments que supo­sen la des­co­berta d'un llau­ra­dor intel·lec­tual exis­tent a la loca­li­tat durant aquell temps.

La font de la vergonya

E.C.

No és la primera vegada que surt a col·lació la font erigida durant l'any 1953, moment en que segons sembla, es va recrudir la realitat feixista al poble. Des d'aleshores i també ara, continua erigida a la plaça de la Font, anterior plaça del “Caudillo”, com a mostra dels que encara ara manen sota la realitat política del poble que està administrat per la coalició PSOE - Esquerra Unida.

No fa molt encara, es va intentar el seu desballestament a fi de remodelar l'indret urbà; però les forces “vives” del poble van originar una allau de signatures que emporuguiren l'alcalde i els regidors d'aleshores. No va haver oportunitat d'aplicar cap article de la Llei de Memòria Històrica que recomana la substitució de tots els signes de la dictadura.

Allà roman aquest font, per a vergonya dels demòcrates i com a escarni dels vençuts. Encara ara, s'hi pot llegir a una de les seues cares, 18 de juliol de 1953. No va haver manera de substituir-la per un disseny magnífic realitzat pel catedràtic de Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i fill del poble.

El fantasma de la guerra perdura en aquest poble, per molt que els vençuts s'entesten a dir que les ferides ja estan tancades. Hi ha una part de la població que ni oblida, ni perdona, pel que s'hi veu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.