La històrica regna
Les llibreries tarragonines mantenen vendes i registren la tirada de les novel·les de locals com Jordi Tiñena. A Reus, èxit del recull d'imatges, i a l'Ebre, de ‘L'espiera'
Poc ho indicaven els presagis de primera hora del matí –amb pluja fins gairebé les nou–, però les llibreries del Campi l'Ebre van tancar amb sensacions positives un altre Sant Jordi de cues i aglomeracions. Els autors locals van fer-se un forat en les tendències de compra dels tarragonins, malgrat l'hegemonia dels èxits a nivell català, i es van inclinar sobretot per obres de temàtica històrica, des de novel·les ambientades en diverses èpoques fins a llibres de no ficció sobre història local.
A Tarragona, tot i que les parades de la Rambla Nova es van posar en marxa una mica més tard de l'habitual (especialment per culpa de la pluja), el bon temps finalment va decidir acompanyar la jornada i el centre de la ciutat va tornar a registrar un ple absolut, també a l'interior de les llibreries. Els principals establiments coincidien que el nivell de vendes s'havia mantingut, tot i que amb horaris atípics: més clients a l'hora de dinar i també a darrera hora del dia. “Potser es notarà que no hi ha hagut vendes de vigília, perquè vam tancar divendres, però en general creiem que les xifres seran similars”, va comentar Albert Vilaró, de la llibreria La Capona.
A Tarragona, els autors locals de més tirada van ser Jordi Tiñena amb la seva novel·la Peix de gat, ambientada al barri del Serrallo durant el final de la dictadura franquista; Coia Valls, amb La Princesa de Jade que retrata l'imperi bizantí i les relacions amb Orient durant el segle VI, i la novel·la en castellà dedicada a la guerra del Francès d'Amando Lacueva, La Guerra del Francés, la marca del traidor. “Ha estat un any molt diversificat pel que fa a vendes”, va destacar Vilaró.
A la llibreria Adserà van destacar també la tirada del llibre de temàtica esportiva dels autors reusencs Fèlix Fernández i Òscar Giró, Tips de Mou,i El Somni de Tàrraco de Xulio R. Ricardo, que ja va ser un dels noms locals més venuts el Sant Jordi de l'any passat.
Precampanya literària
Les parades de les principals llibreries van registrar més aglomeracions de gent, com ja és tradició. “Teníem por que baixarien les vendes, però el dia al final ha anat molt bé, no hem parat”, va celebrar Dani Díaz, de la llibreria Adserà. Les veles instal·lades pel Corte Inglés a l'altre extrem de la Rambla, davant del centre comercial, també van arrossegar alguns clients, tot i que les més altes densitats de vianants es van registrar a l'entorn de les parades dels polítics, a la recerca dels obsequis. PSC i CiU es van endur la palma amb l'entrega de plantes gratis, mentre que Alejandro Fernández (PP) i l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, també es van fer un tip de signar els seus llibres. Entre els clients, però, no només es van veure locals, sinó també força turisme interior que carregava roses i llibres amb la càmera al coll.
Força satisfacció també a les llibreries de Reus, on el nivell de vendes es va mantenir o, segons la llibreria La Galatea, fins i tot va repuntar respecte de l'any passat. En l'apartat de vendes de temàtica local, el podi el va ocupar el recull 1.000 imatges de la història de Reus, editat pel mateix Ajuntament i dirigit per l'historiador Albert Arnavat, acompanyat d'una altra obra referida també al passat: Bombers de Reus: 150 anys d'història. A la llibreria Gaudí, l'autor tarragoní Joaquim Biendicho, un altre dels més venuts també a Tarragona, va atreure força lectors.
A les comarques ebrenques, tot i que les vendes dels dies anteriors feien presagiar una davallada, la jornada d'ahir va ser animada pel que fa a afluència de clients, especialment durant la tarda. L'èxit de vendes més repetit va ser L'espiera, de Francesca Aliern, tot i que a Amposta també va tenir força compradors Terra guanyada, de David Monllau i, a Móra d'Ebre, Liados, de Miquel Valls. En tots dos casos es tracta d'autors estrictament locals, que van guanyar la partida a obres potser amb més expectatives com el llibre sobre els 10 anys de la PDE.