cultura

La contraportada

Esclaus pels pirates

El llibre ‘Viure i sobreviure al segle XVI a la Marina de la Selva', de Francesc Forn, detalla com el Maresme es protegia de la pirateria i com moltes persones acabaven venudes al mercat d'Alger

Viure a la costa del Maresme a l'edat mit­jana era molt i molt dur. Els avant­pas­sats d'aques­tes ter­res patien la fam i la pesta, però també els atacs con­ti­nus dels pira­tes. Tot i que la població es va espa­vi­lar a cons­truir tor­res de defensa, mol­tes de les quals encara visi­bles al lito­ral mares­menc, no van ser­vir de gaire. Segons explica l'his­to­ri­a­dor Fran­cesc Forn en el seu lli­bre Viure i sobre­viure al segle XVI a la Marina de la Selva, aquests atacs de pira­tes que sovin­te­ja­ven al lito­ral eren tan sob­tats que no ser­vien de res les for­ti­fi­ca­ci­ons, perquè la població no tenia ni temps de refu­giar-se. Això va con­ver­tir aquest tram de costa que històrica­ment for­mava la Marina de la Selva en un impor­tant punt d'assalt per acon­se­guir la “mer­ca­de­ria humana” que es tras­lla­dava i venia com a esclaus al mer­cat d'Alger. Així ho ha pogut docu­men­tar l'his­to­ri­a­dor i arxi­ver d'Arenys de Munt després d'estu­diar molta de la docu­men­tació que hi ha sobre pira­te­ria a l'arxiu Fidel Fita d'Arenys de Mar. “Tro­bava mol­tes notícies d'atacs de pira­tes que vivien sobre­tot de recla­mar els res­cats dels que s'endu­ien com a esclaus”, explica. És per això que en aquesta època es crea la con­fra­ria de Sant Elm d'Arenys de Mar, amb l'objec­tiu de pagar els res­cats gràcies a les quo­tes dels asso­ci­ats.

El tre­ball que es pre­senta ara i que va ser accèssit del premi Iluro l'any 2009, que impulsa i edita Caixa Laie­tana, explica d'una manera ente­ne­dora com era la rea­li­tat d'aquesta Marina de la Selva del segle XVI, repar­tida entre les bat­llies de Pala­folls, Mont­pa­lau i Arenys de Mar. Des dels seus cas­tells els senyors s'encar­re­ga­ven de recap­tar impos­tos i fer per­se­guir els page­sos que no paga­ven. Una comarca geogràfica­ment ben mar­cada entre les rie­res de Tor­dera i Cal­des i deli­mi­tada per la ser­ra­lada del Mont­ne­gre. Els matei­xos límits que fins a dar­rera hora va rei­vin­di­car l'his­to­ri­a­dor i arxi­ver Josep Maria Pons i Guri, que Forn va recor­dar com a amic i mes­tre. “Les qua­tre coses que sé són gràcies a ell, i sobre­tot la manera de tre­ba­llar”. Fran­cesc Forn s'apro­xima a com vivia aque­lla gent i per això explica amb detall com es defen­sa­ven de les incur­si­ons dels pira­tes. A més de les tor­res de guaita, també van for­ti­fi­car esglésies i van orga­nit­zar els grups de some­tents. Aquests s'asse­gu­ra­ven que tot­hom del poble estigués ben proveït amb armes. L'arse­nal de què dis­po­sa­ven pri­mer eren espa­ses, dagues i balles­tes, però a finals del segle XVI apa­rei­xen les armes de foc.

En la pre­sen­tació del lli­bre l'autor va con­fes­sar que aquest segle XVI és molt des­co­ne­gut. I el motiu va que­dar acla­rit, ja que, segons va expli­car, la lle­tra dels docu­ments en aquesta època és força inin­tel·ligi­ble perquè és molt irre­gu­lar, i això fa que sigui una feina de pas­sar hores i mol­tes pàgines enrere i enda­vant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.