cultura

Schubertíada literària

El baríton Nikolai Bortxev inaugurarà, al costat de Wolfram Rieger, una edició que té com al·licients la pianista Khatia Buniatishvili i la soprano Mojca Erdmann

“Hem fet un pro­grama amb un pres­su­post més baix que el de l'any pas­sat, cent vint mil euros, però man­te­nim la mateixa qua­li­tat”. Gens desa­ni­mat per la crisi, Jordi Roch, direc­tor artístic de la Schu­bertíada de Vila­ber­tran, ha ideat una tem­po­rada de vuit con­certs amb un “repte impor­tant” sobre la taula: man­te­nir l'espe­rit “pedagògic” del fes­ti­val i donar a conèixer en tota la seva extensió l'obra de Schu­bert, com també les con­ne­xi­ons que manté amb la d'altres com­po­si­tors, com és el cas, enguany, amb la d'Arri­aga, un con­tem­po­rani seu. El baríton bie­lorús Niko­lai Bort­xev, “un can­tant que sobre­surt entre els millors”, serà l'encar­re­gat de donar el tret de sor­tida amb el clàssic Win­ter­reise, acom­pa­nyat al piano per Wol­fram Rie­ger, que torna al fes­ti­val el 17 d'agost. Tot i que el baríton Mat­hias Goerne, un habi­tual del fes­ti­val empor­danès, tam­poc podrà venir aquest any (l'any pas­sat va haver de can­cel·lar l'actu­ació a dar­rera hora) perquè al setem­bre, que és quan estava pre­vist, aca­barà una gira a la Xina i el direc­tor creu que no estarà “en con­di­ci­ons”. Amb tot, Roch té un altre as a la màniga: la pre­sen­tació de la soprano Han­nah Eli­sa­beth Müller. “És una can­tant molt jove i segur que farà una gran car­rera, igual que la va fer Goerne després que el con­vidéssim fa anys en una de les pri­me­res sor­ti­des que feia l'ales­ho­res jove baríton del Berlín Est”. Amb la volun­tat de “fide­lit­zar-la”, Müller farà un reci­tal (27 d'agost) i farà des­co­brir, entre altres peces, unes cançons que Brit­ten va com­pon­dre sobre tex­tos de Pushkin. D'altres dels al·lici­ents de la nova tem­po­rada són la presència de la pia­nista Kha­tia Buni­a­tish­vili (“té un regis­tre de vir­tu­o­sisme increïble”), i la soprano ale­ma­nya Mojca Erd­mann, que l'any pas­sat va sig­nar un con­tracte en exclu­siva amb Deutsche Gram­mop­hon.

L'Orques­tra de Cam­bra de la Schu­bertíada –“un pro­jecte difícil però que volem tirar enda­vant”– inter­pre­tarà obres de Mont­sal­vatge i, nova­ment, una par­ti­tura de Brit­ten (a petició del seu direc­tor Antoni Ros-Marbà). Es tracta de les Il·lumi­na­ci­ons, que va com­pon­dre aquest cop sobre poe­mes de Rim­baud i als qual donarà veu la soprano tar­ra­go­nina Marta Mathéu. Els solis­tes de l'orques­tra, per la seva banda, també inter­pre­ta­ran en un altre con­cert l'Octet, de Schu­bert, i el Sep­timí de Beet­ho­ven.

Dins dels Con­certs debut –“es diuen debut però tots són de grans mes­tres”– des­taca l'estrena mun­dial de Jordi Cer­velló, Duo-Sonata. “És una obra que vaig com­pon­dre per des­in­to­xi­car-me després d'escriure una sim­fo­nia molt dura, Natura con­tra natura, encara no estre­nada”, comen­tava ahir Cer­velló. L'obra té tres movi­ments i s'acaba en l'scherzo, “en un punt molt fes­tiu”. Roch també va subrat­llar l'actu­ació del Duo de piano Moreno-Gistaín, que acaba de tenir un gran èxit als Estats Units.

Gra­des a l'església

Per resol­dre el pro­blema de la manca de visi­bi­li­tat a les dar­re­res file­res per un des­ni­vell del terra de la Canònica de Santa Maria, on se cele­bren els con­certs, l'orga­nit­zació mun­tarà unes gra­des en dos nivells dins l'església. A més, es posa­ran a la venda uns packs que inclou­ran l'entrada al con­cert, una nit d'hotel, l'esmor­zar i l'entrada al Museu Dalí, a banda de des­comp­tes en altres museus de Figue­res. “El nos­tre objec­tiu és arri­bar a un públic nòmada i ampliar l'oferta”, asse­ve­rava Jordi Roch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.