cultura

La contraportada

Quan Pals mirava al mar

L'àrea de Cultura de l'Ajuntament i el Centre Català d'Història (CCH) endeguen aquest pròxim mes una campanya d'excavacions per cercar l'oblidat passat mariner de la vila

En el marc del tre­ball de recu­pe­ració de la història de la vila de Pals que estan duent a terme des de fa tres anys l'àrea de Cul­tura de l'Ajun­ta­ment de Pals i el Cer­cle Català d'Història (CCH), és pre­vist que aquest pròxim mes de juny s'iniciïn les pri­me­res pros­pec­ci­ons arqueològiques a prop de la torre de Mar, popu­lar­ment cone­guda com a torre Mora, situ­ada al cos­tat de les anti­gues ins­tal·laci­ons de Ràdio Liberty. La cam­pa­nya té com a objec­tiu estu­diar la zona anti­ga­ment habi­tada que, segons dades docu­men­ta­des, podria cor­res­pon­dre amb l'obli­dada vila mari­nera de Pals, on tot indica que hi havia tràfic de mer­ca­de­ries, se salava i expor­tava peix, oli i vi.

Segons les inves­ti­ga­ci­ons més recents, expo­sa­des en ante­ri­o­ri­tat per aquest diari, anti­ga­ment a la zona de la platja de Pals hi havia una zona habi­tada que havia que­dat immersa en l'oblit, que cor­res­pon­dria al docu­men­tat port de Pals que la inves­ti­ga­dora del CCH Eva Sans ja va cer­ti­fi­car com a actiu i amb trànsit de vai­xells durant els segles XVII i XVIII. Un albarà sig­nat per la cort de la bat­llia del cas­tell de Pals l'any 1406 així ho con­fir­ma­ria.

En la mateixa línia, Narcís Subi­rana, inves­ti­ga­dor del CCH i expert en la història de Pals, aporta noves dades com és la tro­ba­lla del camí ral (reial) que va de la vila a la platja o port. “Els camins rals con­nec­ta­ven pobla­ci­ons de molta importància. Aquest camí encara es pot res­se­guir per dar­rere del Golf Beach amb una amplada de 4 metres per on podien cir­cu­lar les car­re­tes en dues direc­ci­ons”, remarca Subi-rana. El mateix his­to­ri­a­dor ha tro­bat docu­men­tació que deta­lla com a la torre Mora hi apa­reix un arti­ller, Bar­tra Mar­ti­nench, natu­ral de Sis Fonts del regne de França. També hi ha constància, segons els seus estu­dis, de nom­bro­sos mari­ners i patrons de nau com la nis­saga de la família Girona. A l'any 1639 apa­reix el mari­ner i l'any 1717 Josep Ballesta, entre molts altres vila­tans de Pals.

Ante­ri­or­ment, a la zona on s'exca­varà si bé s'havia fet una pri­mera pros­pecció fa anys per poder habi­li­tar la zona per a pícnic, no s'hi havia apro­fun­dit per a la recerca històrica. Fins al moment, les res­tes que es tro­ben dis­per­ses al vol­tant de la torre Mora eren cone­gu­des com les boti­gues de la platja de Pals, dedi­ca­des a salar el peix, guar­dar les eines o les xar­xes dels pes­ca­dors. I el port s'hi tro­bava molt a prop. Cal tenir en compte, com han demos­trat geòlegs i geògrafs, que des d'ales­ho­res la línia de costa ha recu­lat uns 300 metres a causa dels sedi­ments que ha anat por­tant de riu Ter i el Daró.

Per altra banda, i com recor­den els inves­ti­ga­dors del CCH, totes aques­tes dades també por­ten a obrir la pos­si­bi­li­tat que la sor­tida del pri­mer viatge de Cristòfor Colom, com mol­tes línies d'inves­ti­gació –a més de la seva– apun­ten, s'hagués pogut pro­duir des d'aquest port, que resulta que sí que exis­tia i a més era actiu al mateix segle que l'il·lus­tre nave­gant va sal­par cap al nou Món. Per cert, avui coin­ci­deix amb el 505 ani­ver­sari de la mort de Cristòfor Colom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.