cultura

Els Bardou-Job, la indústria i les arts

Una gran exposició al Museu Rigau mostra la influència que va tenir la família d'industrials nord-catalans en el món de l'art i la publicitat

Fins al 9 d'octu­bre, el Museu de Belles Arts Jacint Rigau pre­senta l'expo­sició La Belle Époque dels Bar­dou 1880-1914, dedi­cada a una de les més impor­tants famílies de Cata­lu­nya Nord per la seva influència en l'àmbit de la indústria, l'art i l'arqui­tec­tura.

Aquesta relació que es crea per pri­mera vegada entre el món del tre­ball i el món de l'art és fruit de movi­ments com el moder­nisme a Cata­lu­nya, el Jugends­til a Ale­ma­nya, Arts and Crafts a Angla­terra i l'art nou­veau francès.

A Cata­lu­nya Nord, una família d'indus­tri­als per­pi­nya­nesa, els Bar­dou, pro­duc­tors de paper, esdevé cap­da­van­tera amb el nou con­cepte de la publi­ci­tat de massa amb la uti­lit­zació del car­tell publi­ci­tari.

Les mar­ques Bar­dou, Nil i sobre­tot Job (paper de fumar, cigar­rets) van encar­re­gar la més extra­or­dinària sèrie de car­tells de l'època de l'art nou­veau. La major part dels grans il·lus­tra­dors d'aquest període van tre­ba­llar per la marca nord-cata­lana com Chéret, l'inven­tor del car­tell litogràfic a la fran­cesa, Mucha, però també Tou­louse-Lau­trec i Ramon Casas, entre molts altres.

L'expo­sició pre­senta la inte­gra­li­tat dels car­tells de publi­ci­tat de la marca Job publi­cats entre 1880 i 1914.

Bar­dou (i les famílies ali­a­des com els Pams o els Ducup de Saint-Paul) uti­lit­zen també els artis­tes i arte­sans d'art per als seus pro­jec­tes i gus­tos per­so­nals. L'expo­sició pre­senta també una sèrie d'obres encar­re­ga­des per la família Bar­dou-Job, pro­pi­e­tats de col·lec­ci­ons públi­ques o pri­va­des (retrats, retrats de família, escul­tu­res).

Una altra part de l'expo­sició és dedi­cada als cas­tells sump­tu­o­sos de l'arqui­tecte Viggo Dorph Peter­sen, encar­re­gats pels Bar­dou i emblemàtics de l'estil de vida de la Belle Époque. Els seus inte­ri­ors deco­rats i moblats a l'estil art déco hi són deta­llats. Valmy a Arge­lers, D'Aubiry a Ceret, Ducup de Saint-Paul i el palau Pams a Per­pinyà o l'ara Mater­ni­tat d'Elna figu­ren entre aques­tes obres arqui­tectòniques.

Un catàleg amb impor­tants comu­ni­ca­ci­ons, l'accés a con­ferències i a uns cir­cuits de visi­tes a Per­pinyà són també dis­po­ni­bles.

Museu Rigau, car­rer de l'Àngel, Per­pinyà.

Obert cada dia excepte els dilluns de 10h30 a 18h00.

Preu d'entrada. 2 i 4 euros (gratuït per als menys de 26 anys, bene­fi­ci­a­ris del RSA).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.