Cultura

Manobres i paletes

La Càtedra Josep Pla i l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG organitzen un seminari sobre l'edat d'or del periodisme català d'entreguerres

La trobada rescata de l'oblit l'aventurer, espia i reporter menorquí Sadurní Ximénez

A l'Home­not que va dedi­car a l'eru­dit i aven­tu­rer menorquí Sadurní Ximénez, Josep Pla es refe­ria a una antiga manera d'enten­dre el peri­o­disme per la qual la trans­missió imme­di­ata d'una notícia era un pro­blema rela­tiu, com­pa­rat amb el seriós, l'obses­siu assumpte de domi­nar un tema qual­se­vol en tota la seva com­ple­xi­tat. Es trac­tava de saber mirar els esde­ve­ni­ments per dar­rere, com Ximénez, com si s'exa­minés el revers d'un tapís, per “sen­tir el gust de la vida, que és amarg quan el sabor no és de cen­dra”. Pla, que més d'un cop va refe­rir-se en ter­mes des­gra­ci­ats i sinis­tres als anys que va donar al peri­o­disme, no s'enga­nyava pas, però, res­pecte a la seva eficàcia en el camí cap a la pro­fes­si­o­na­lit­zació de l'escrip­tor, a pesar que per ell l'arti­cu­lisme seria sem­pre el parent pobre de la lite­ra­tura, ofi­cis del mateix color, espe­ci­fi­cava, en què “el peri­o­dista és el mano­bre, i el lite­rat és el paleta de la mateixa cons­trucció”. De l'estreta relació que va unir peri­o­disme i lite­ra­tura i dels efec­tes d'aquesta aliança en l'escrip­tura mateixa i en les estratègies cul­tu­rals de prin­ci­pis del segle XX trac­tarà el semi­nari inter­na­ci­o­nal Coses vis­tes, coses lle­gi­des. L'edat d'or del peri­o­disme lite­rari a Cata­lu­nya, Espa­nya i Europa (1906-1936), que se cele­brarà el setem­bre vinent a la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG).

Orga­nit­zat per la Càtedra Josep Pla i l'Ins­ti­tut de Llen­gua i Cul­tura Cata­la­nes, el semi­nari, con­vo­cat per als dies 14, 15 i 16 de setem­bre a l'Aula de Música de la Facul­tat de Lle­tres, es plan­teja una reflexió sobre la fron­tera difusa entre dis­curs periodístic i dis­curs lite­rari que va néixer en el període d'entre­guer­res i que va pro­duir a Cata­lu­nya, en con­sonància amb el peri­o­disme euro­peu del moment, per­so­na­li­tats d'una enorme sin­gu­la­ri­tat com el mateix Josep Pla, Agustí Cal­vet Gaziel, Eugeni Xam­mar, Just Cabot, Manuel Bru­net o Domènec Guansé, però també per­so­nat­ges tan fas­ci­na­dors i encara tan des­co­ne­guts com Sadurní Ximénez (Maó, 1853-París, 1933), cro­nista de la ter­cera car­li­nada, estudiós de la cul­tura bizan­tina, tra­duc­tor de Txèkhov, agi­ta­dor, aven­tu­rer, espia a la Rússia tsa­rista, agent del negus Mene­lik durant la guerra d'Abissínia, un rodamón, un soli­tari, a qui el semi­nari rei­vin­di­carà a través del retrat que en pre­sen­tarà Miquel Àngel Limón, de l'Ins­ti­tut Menorquí d'Estu­dis.

No és l'única figura, tot i que sí la més enigmàtica, que con­tri­buirà a recu­pe­rar aquesta tro­bada que pren el nom d'un dels lli­bres més cone­guts de Pla, mes­tre indis­cu­ti­ble en aquest ofici que con­sis­teix, afir­mava, a pres­cin­dir de tota emoció per acon­se­guir veure el món, aquesta cosa ”callada, fosca, inex­tri­ca­ble”, com “una lluita d'ara­nyes i de mos­ques”. També Just Cabot, de qui aquest any tan dis­cre­ta­ment es com­me­mora el cen­te­nari, Domènec Guansé, Joan Estel­rich, Gaziel i Bru­net seran objecte de revisió al llarg del semi­nari, a càrrec d'espe­ci­a­lis­tes com ara Lluís Costa, Mont­ser­rat Cor­ret­ger, Xavier Ferré, Jordi Amat, Fran­cesc Mon­tero, Quim Torra, Sílvia Coll-Vinent o Joan Ramon Resina, que abor­darà l'apor­tació periodística de Pla a la llum de la hibri­dació entre crònica i memòria.

Amb l'objec­tiu de ras­tre­jar els models lite­ra­ris euro­peus dels quals van poder ser­vir-se tots ells, de dilu­ci­dar qui­nes noves for­mes d'escrip­tura inau­gu­ren i fins a quin punt van con­tri­buir a cons­truir la imatge de l'intel·lec­tual modern, el semi­nari serà inau­gu­rat per Myriam Bouc­ha­renc, de la Uni­ver­si­tat de Nan­terre, espe­ci­a­lista en els vin­cles entre lite­ra­tura i peri­o­disme, amb la con­ferència L'escrip­tor-repor­ter al cor dels anys trenta, una visió euro­pea que com­ple­ta­ran les inter­ven­ci­ons d'Antoni Martí Mon­terde (‘Tele­gra­mes de l'ànima'. La des­a­pa­rició del cen­tre en el peri­o­disme lite­rari cen­tre­eu­ro­peu), i Caro­lina Moreno (El peri­o­disme lite­rari del nord d'Europa).

Així mateix, es dedi­carà una sessió, l'últim dia, a explo­rar el nai­xe­ment de la comu­ni­cació de mas­ses en el pri­mer terç del segle pas­sat, amb les apor­ta­ci­ons de Joan Manuel Tres­ser­ras i Fran­cesc Canosa. El semi­nari es clau­su­rarà el 16 de setem­bre amb una visita guiada a l'expo­sició A l'ombra de Josep Pla. Cinc escrip­tors peri­o­dis­tes giro­nins de la República, que recu­pera, a la Fun­dació Pla de Pala­fru­gell, l'obra de Claudi Amet­lla, Manuel Bru­net, Agustí Cabruja, Jaume Gas­con i Emili Vigo.

LA DATA

14.09.11
El seminari
se celebrarà del 14 al 16 de setembre i serà inaugurat amb una conferència de Myriam Boucharenc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.